alzheimer


alzheimer 1.0

ziekte van Alzheimer; hersenziekte die begint met vergeetachtigheid en die verder wordt gekenmerkt door een voortschrijdende achteruitgang van de cognitieve functies (dementie), doordat eiwitten neerslaan in de hersenen, waardoor de communicatie tussen zenuwcellen belemmerd wordt; meest voorkomende vorm van dementie
Is vernoemd naar Alois Alzheimer, een Duitse psychiater en neuropatholoog. De ziekte van Alzheimer is een van de vormen van dementie. Alzheimer leidt tot dementie, maar niet alle mensen met dementie hebben de ziekte van Alzheimer. In het taalgebruik wordt de term alzheimer echter vaak gebruikt als de meer algemene term dementie wordt bedoeld.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Alzheimer…

is een ziekte

  • [Leeftijd] komt vaak, maar niet uitsluitend voor bij ouderen
  • [Verloop] is een steeds erger wordende chronische ziekte
  • [Behandeling of bewerking] is ongeneeslijk, maar kan wel behandeld worden met geneesmiddelen en therapieën die het leven van de patiënten enigszins kunnen verlichten
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft een tot nu toe nog onbekende oorzaak, maar men ziet wel een verband met zogenaamde plaques en tangles, eiwitten die neerslaan in de hersenen en de communicatie tussen de zenuwcellen belemmeren
  • [Symptoom] kenmerkt zich door dementie; begint met vergeetachtigheid en uit zich in het niet kunnen opnemen van nieuwe informatie en in problemen met lezen, praten, schrijven en rekenen; leidt vervolgens tot verdere aftakeling van andere cognitieve functies (het vermogen te denken, oordelen en begrijpen); leidt ook tot desoriëntatie in plaats en tijd, het niet meer zelfstandig kunnen functioneren, verlies van sociale vaardigheden, wanen, achterdocht, angst, depressie, enz.

Algemene voorbeelden


Alzheimer is een steeds erger wordende ziekte, die uiteindelijk binnen tien à vijftien jaar (soms sneller) tot de dood leidt. Er bestaan geneesmiddelen die het geheugenverlies tijdelijk kunnen afremmen.

http://62.250.157.96/brain/brain.cgi?page=frames_frontpage.html_id=

Alzheimer is een medische aandoening die de manier waarop de hersenen werken, verstoort en de hersengedeelten die het denken, het geheugen en de taal sturen, aantasten. Het is een progressieve ziekte die zich in fasen ontwikkelt en geheugen, verstand, oordeelsvermogen, taal en eventueel het vermogen om zelfs de eenvoudigste taken uit te voeren, geleidelijk vernietigt. Alzheimer treedt gewoonlijk op na de leeftijd van 65 jaar.

http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbackdem012,

Zoals antibiotica en vaccins een halve eeuw geleden de wereld verlosten van allerlei infectieziekten, zo zullen deze cellen de huidige chronische verouderingsziekten uitroeien, zoals kanker, alzheimer en hartaandoeningen. Wij zijn nu al in staat om dierlijke gekloneerde stamcellen uit te laten groeien tot grote stukken bot, kloppende hartcellen en schalen vol zenuwcellen, waarmee je de ziekte van Parkinson zou kunnen behandelen.

Reformatorisch Dagblad,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen