anderhalvemeteren


anderhalvemeteren 1.0

(politiek en bestuur; gezondheid, geneeskunde en zorg; cultuur en samenleving; neologisme)

je leven, waaronder werk en vrijetijdsbesteding, op zo'n manier inrichten dat je minimaal anderhalve meter afstand houdt tot mensen die niet tot je huishouden behoren, om verspreiding van een gevaarlijk virus te voorkomen; leven volgens de anderhalvemeterregel
Heeft specifiek betrekking op het coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt.

Algemene voorbeelden


Als je al een hele tijd baalt van de tegels in je badkamer maar niet in de gelegenheid bent om je badkamer op korte termijn opnieuw te laten betegelen, dan kun je je quarantainetijd gebruiken om ze te verven. #StayHome en bestel alles wat je nodig hebt online in plaats van langs de bouwmarkt te gaan, want daar is anderhalvemeteren erg lastig.

https://www.badkamerxxl.nl/blog/klusjes-in-de-badkamer-waar-je-nooit-aan-toe-kwam,

De meningen over hoe we deze #blijfinuwkot-tijd moeten invullen zijn verdeeld: Meer boeken lezen, virtueel door musea wandelen, gratis films streamen, schaamteloos slabakken, filosoferen, eeuwig uitgestelde klusjes doen, vol- of deeltijds animator en thuisonderwijzer zijn voor je kroost, al dan niet gecombineerd met de boel draaiende houden via telewerk, en als je tussendoor nood hebt aan frisse lucht: anderhalvemeteren voor je leven.

https://www.dewereldmorgen.be/community/tussen-nooit-niksen-en-verdrinken-in-vernietsing/,

Combinatiemogelijkheden


met bijwoord


  • losser anderhalvemeteren

Als de studies in het Radboudumc met Icatibant en Lanadelumab (beide reeds bestaande en toegelaten medicijnen) positief zijn hoeft er straks niemand meer aan de beademing. [...]. Dan raken de ic's niet meer overbelast en kan er veel losser geanderhalvemeterd worden.

https://www.geenstijl.nl/5152946/geen-voetbal-festivals-tot-einde-2021/,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2020
Bijzonderheden Het woord is gebaseerd op de anderhalve meter afstand die mensen tot elkaar moeten bewaren om verspreiding van het coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, te voorkomen.