angstgevoel


angstgevoel 1.0

door dreigend gevaar, een ingrijpende gebeurtenis, inname van hallucinerende middelen of medicijnen, een aandoening of ziekte e.d. ontstaan gevoel van angst, waarbij het lichaam reageert met het aanmaken van adrenaline, een verhoogde hartslag, een versnelde ademhaling en het aanspannen van de spieren; gevoel van angst

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een angstgevoel…

is een gevoel

  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt veroorzaakt door dreigend gevaar, een ingrijpende gebeurtenis, inname van hallucinerende middelen of medicijnen, een aandoening of ziekte e.d.
  • [Symptoom] gaat gepaard met het aanmaken van adrenaline, een verhoogde hartslag, een versnelde ademhaling en het aanspannen van de spieren
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een gevoel van angst

    Hoofdsemagram: gevoel


    Algemene voorbeelden


    Angstgevoelens zijn sterke gevoelens van onbehagen waarbij ook het lichaam reageert, met een verhoogde hartslag, versnelde ademhaling en gespannen spieren.

    http://www.socmut.be/ziekenfonds/s_magazine/062002/angst.htm,

    'Een grijze golf dreigt onze welvaart weg te spoelen.' Aan dreigende beeldspraak geen gebrek als het erom gaat de toekomstige (on)betaalbaarheid van de pensioenen aan te geven. Maar is er ook écht wat aan de hand? Of zijn het vooral de verzekeringsmaatschappijen die zich roeren - om geld te verdienen aan angstgevoelens die ze zelf oproepen.

    http://www.sp.nl/ouderen/nukrant_pensioen.stm,

    De vierde groep is de groep van de hallucinogenen. Ook deze producten hebben een bewustzijnsverruimend effect. Voorbeelden zijn cannabis, LSD en marihuana. Gebruikers ervan krijgen andere zintuiglijke gewaarwordingen, soms hallucinaties die ook weer positief of negatief kunnen inwerken op het gemoed al naargelang omstandigheden vooraf. Dat maakt dat hevige angstgevoelens kunnen ontstaan.

    http://www.st-gabriel.be/Angelus/85_2_Jongeren(sub)cultuur.htm,

    Angstgevoelens duiden op gevaar en maken het lichaam gereed tot aktie. In een angstige situatie maken we adrenaline aan. De spieren spannen zich. ("Verstijft van angst"). Het hart gaat sneller pompen, het bloed sneller stromen, de ademhaling versnelt.

    http://people.a2000.nl/bsiffels/documenten/angst.htm

    Ik drink al zo'n 8 jaar. Ik ben er mee begonnen door een depressie. Ondertussen drink ik mij twee keer per week laveloos. Het probleem is dat ik angstgevoelens krijg die alleen maar weggaan als ik drink.

    http://www.stoppen.be/_forum/0000001c.htm,

    De enorme hoeveelheid data die beschikbaar komt via de computer, leidt tot het "informatiemoeheidsyndroom". De symptomen van deze aandoening zijn angstgevoelens, slapeloosheid, een obsessie om meer informatie te verwerven, en het onvermogen om tot eenvoudige conclusies of besluiten te komen.

    De Standaard,

    Dokter Alfons Van Gompel, hoofd van de dienst reisadvies bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde, vermoedt dat dat twintig procent van de reizigers die Lariam als malariapreventie nemen 'iets' voelt, zoals ook wetenschappelijke studies aantonen. Van hen stopt twee tot vijf procent de preventie vanwege bijverschijnselen, waaronder hartkloppingen, duizeligheid, nachtmerries en angstgevoelens.

    De Standaard,

    Ik raak het angstgevoel moeilijk kwijt en daarom komt er ook een alarminstallatie.

    De Standaard,

    Onveiligheid is een voedingsbron voor angstgevoelens.

    De Standaard,

    De schok na een ingrijpende gebeurtenis als een misdrijf of een verkeersongeluk veroorzaakt bij het slachtoffer veel pijn, verwarring en angst; het zet je leven op z'n kop. Er kan sprake zijn van lichamelijk letsel en sterke angstgevoelens, het gevoel geen greep meer te hebben op je leven.

    http://www.slachtofferhulp.nl/

    Personen met angststoornissen kunnen geen manier vinden om met hun angstgevoelens om te gaan of om ze te beheersen.

    http://nl.psychiatrie.be/bgdisplay.jhtml?itemname=nonprofbackanx011,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • angstgevoel doen verminderen
    • angstgevoelens verhogen
    • angstgevoelens verminderen

    "Veel videogames verhogen spanning en angstgevoelens en dit kan nadelige gevolgen hebben voor het autonome zenuwstelsel."

    ANP,

    Bij mentaal gehandicapten vermindert muziek angstgevoelens en het zingen van liederen verkleint bij Alzheimerpatiënten het oriëntatiegebrek en verbetert hun denkprestaties.

    De Standaard,

    "We kijken waar die angst precies zit en proberen bij de cliënt iets naar boven te halen, een talent, waar hij iets mee kan en dat het angstgevoel kan doen verminderen."

    http://www.tcare.nl/publicaties.html,

    met adjectief ervoor


    • een chronisch angstgevoel
    • een groot angstgevoel
    • chronische angstgevoelens
    • grote angstgevoelens
    • vage angstgevoelens

    Constipatie kan samenhangen met de eigenschap moeilijk dingen te kunnen loslaten, er kan een relatie bestaan tussen chronische angstgevoelens en een zweer aan de twaalfvingerige darm.

    http://home.wish.net/~homeopat/inhoud-2.htm

    Het slachtoffer heeft zeker in de beginfase niet het flauwste vermoeden wie de dader kan zijn. Dit zorgt voor een groot angstgevoel bij het slachtoffer, hij/zij weet immers niet wie hem/haar dit aandoet.

    http://www.sasam.be/taalnl/stalking/wat_is_stalking.htm,

    Tranquillizers […] hebben een kalmerend effect en worden gebruikt ter behandeling van spanningstoestanden en grote angstgevoelens.

    http://www.drugsbase.com/

    Nogal wat volwassenen schreven hun angst voor honden of onweer toe aan hun eerste herinneringen, alsof de acute schrik van toen was overgegaan in een minder hevig, maar chronisch angstgevoel.

    Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt, Douwe Draaisma,

    Grootouders willen in principe wel graag oppassen, maar hebben een groot angstgevoel bij zo'n klein en teer baby'tje.

    NRC,

    Je kunt zelfs stellen dat het feit dat zovéél mensen vage angstgevoelens koesteren op een overdrijving wijst die zichzelf zal korrigeren.

    De Standaard,

    Eten zal voortaan niet langer gepaard gaan met genot maar met vage angstgevoelens.

    Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

    in voorzetselgroep


    • aan angstgevoelens lijden
    • iemand met angstgevoelens vervullen
    • iets zonder angstgevoelens doorstaan

    Slachtoffers van duurzame stalking krijgen vaak psychische problemen. Zij lijden aan angstgevoelens, chronische slaapstoornissen, vermoeidheid en hoofdpijn.

    http://www2.fmg.uva.nl/sociosite/websoc/cyberstalking.html,

    Audens ontdekking van zijn homoseksualiteit moet hem met angstgevoelens hebben vervuld - een angst van louter persoonlijke aard, die hem later goed geschikt zou maken om de angsten van de wereld aan te voelen en er een oplossing voor te zoeken.

    De Standaard,

    Buitengewoon boeiend is Cohens beschrijving van het idealisme en zelfvertrouwen dat de pioniers in Palestina bezielde, waardoor zij levensgevaarlijke situaties zoals de vijandelijkheden in 1948 praktisch zonder angstgevoelens doorstonden.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • angstgevoelens en stress
    • paniekgevoelens en angstgevoelens
    • schuldgevoelens en angstgevoelens

    Wanneer een familielid op de afdeling intensieve zorgen van een ziekenhuis wordt opgenomen ondergaat het sociale leven van familie, vrienden en kennissen een hele omwenteling. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij deze groep heel wat angstgevoelens en stress ontstaan ten gevolge van een opname van een familielid op de afdeling intensieve zorgen.

    http://allserv.rug.ac.be/~tdefloor/artikels1.htm,

    Soms gaat een depressie gepaard met allerlei andere klachten als lusteloosheid, paniek- of angstgevoelens, prikkelbaarheid of snel geïrriteerd zijn [...], het leven zonder zin of doel vinden of verwaarlozing van zichzelf, het huis of sociale contacten.

    http://www.seksueel-misbruik.netmenu.nl/

    Het 'superieure hersenleven' van Van Deyssel was nauwelijks een ander hersenleven dan dat van een volslagen gek. Zijn 'levenskunst' bestond uit tobberij, zijn 'dandyisme' was de aankleding van zijn onzekerheid en angst, en zijn schrijverschap is voor een nogal groot deel een schijnschrijverschap gebleken, voor zover het handelt over niet schrijven. De schuld- en angstgevoelens die hij daarom moet hebben gekend (hij kwam tenslotte uit een rooms nest) compenseerde hij met zijn vergrotingswaan.

    De bierkaai. Kladboek 2, Jeroen Brouwers,