anti-Amerikaans


anti-Amerikaans 1.0

met of getuigend van een afkeer van alles wat met Amerika te maken heeft; tegen alles wat met Amerika te maken heeft; tegen Amerika

Algemene voorbeelden


Een op het Japanse eiland Okinawa gelegerde Amerikaanse marinier heeft zondag bij een zwaar verkeersongeval een Japanse vrouw en haar twee dochters doodgereden [...]. Waarnemers vrezen dat door het voorval de anti-Amerikaanse gevoelens in Okinawa en Japan nog zullen oplopen. De verhouding tussen de Japanse bevolking en de Amerikaanse militairen was al zeer gespannen, nadat drie mariniers in september van vorig jaar een Japans meisje van 12 jaar hadden ontvoerd en verkracht.

De Standaard,

In het spoor van president Bush spraken Europese leiders zich plots uit voor een Palestijnse staat. Ze gaven meteen toe dat de golf van anti-Amerikaans en anti-westers geweld in de islamitische wereld wel degelijk een band heeft met de Palestijnse kwestie.

http://www.uitpers.be/artikel_view.php?id=130,

Op dit ogenblik, kan dit chauvinisme een nationale, Europese, pro- of anti-Amerikaanse kleur aannemen naargelang de krachtsverhoudingen op Europees - en wereldniveau. Maar in de grond gaat het altijd om een grootmachtchauvinisme, een kanker die het bewustzijn van het Europees proletariaat sinds tientallen jaren aanvreet.

http://ptb.be/scripts/article.phtml?obid=13536=2,