anti-imperialistisch


anti-imperialistisch 1.0

met of getuigend van een afkeer van alles wat met het imperialisme te maken heeft; tegen alles wat met het imperialisme te maken heeft; tegen het imperialisme

Algemene voorbeelden


In Nederland werd eind jaren '60 het Palestina Komitee opgericht door een breed verband van gematigde politici tot radicale anti-imperialistische studenten.

http://www.gebladerte.nl/10698f42.htm,

Tijdens de conferentie, die een sterk anti-imperialistisch karakter droeg, verenigden de landen zich in de organisatie van niet-gebonden landen, en werden de 'tien principes voor een vreedzame coëxistentie' opgesteld.

http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/azie/indonesie/bezienswaardigheden/bandung.htm

Zo heeft het democratische beginsel Amerika niet verhinderd om, ondanks zijn anti-imperialistische ideologie - Amerika is immers de eerste natie die zich van een vreemd imperialisme heeft bevrijd? - in feite een, zo niet imperialistische, dan toch imperiale rol te spelen.

Het verschil met anderen, J.L. Heldring,

De thema's van de artikelen, de gedichten en romans waren duidelijk anti-kolonialistisch, anti-imperialistisch, pro-Russisch, anti-fascistisch.

Het weerbarstige woord, Anton Constandse,

Op binnenlands vlak ontwikkelden de sociale strijd voor loonsverhogingen en betere werkvoorwaarden, de democratische strijd voor gelijke rechten en de anti-imperialistische strijd voor steun aan de strijd van nationale bevrijding zich binnen een context van groei van de imperialistische economieën.

http://ptb.be/scripts/article.phtml?obid=13537=2,