antichambre


antichambre 1.0

wachtkamer voor of nabij de ontvangkamer in een huis van een aanzienlijk persoon, een paleis, een ministerie, een parlementsgebouw, enz.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een antichambre…

is een kamer; is een vertrek; is een ruimte

  • [Geheel] is een vertrek in een huis of ambtswoning van een hooggeplaatst persoon, in een paleis, in een ministerie, in een parlementsgebouw, enz.
  • [Functie] dient als wachtkamer
  • [Plaats] bevindt zich voor of nabij de ontvangkamer
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door personen die om audiëntie verzocht hebben, of die zich aangemeld hebben bij een hooggeplaatst persoon, bv. een minister of een bisschop

Algemene voorbeelden


Ik meld mij bij een jongeman in een antichambre, moet tien minuten wachten, word de kamer binnengeleid, die ik de vorige middag met zo'n prettig gevoel verliet, en daar zit [...] een andere, mij onbekende heer achter het bureau.

Quissama, F. Springer,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een aanzienlijke antichambre
  • een fraaie antichambre
  • een grote antichambre

Ik verwachtte dan ook vanzelfsprekend een aanzienlijke antichambre - of een afzegging; of een lijfwacht die me fouilleerde, met uiteindelijk (misschien) een grandioze entree in een heiligdom in Spaanse stijl, waar de ster straalde omwolkt door 'zijn mensen'.

NRC,

's Ochtends brengen we een bezoek aan het immens grote, voor het grootste deel in neogotische stijl gebouwde, Parlementsgebouw. Via het fraaie trappenhuis bereiken we de 27 m hoge koepelhal, die geheel symmetrisch is gebouwd. Aan weerszijden van deze hal bevinden zich zeer fraaie antichambres met Perzische tapijten en banken van rode pluche.

http://megatours.nl/budak.html

Een groepje parlementsleden kwam uit de dubbele deur. Ze herkenden Romme en klampten hen aan. Even lukte het hen beslag op hem te leggen, maar Albert loodste hem langs hen heen de grote antichambre in en daarna liep hij met hem en met Anja een tweede kleinere deur in.

Verborgen schade, Aster Berkhof,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


antichambre 1.1

voorstadium

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • de antichambre van iets

We mogen dan geworpen zijn, op een gegeven moment hebben onze eigenschappen zich verzameld als boeren uit het veld, die, met de pet in de hand, hun nieuwe soeverein komen begroeten. En daarna is er de antichambre van het grote leven, waarin de vermeende soeverein nu eens de ene dan weer de andere eigenschap uit de verkleedkist van zijn geest te voorschijn trekt en ze tegen zijn lichaam houdt en besluit nog even tot niets te besluiten, een periode van angst en verlangen, van heimwee zelfs naar wie je nog moet worden, alles vermengd met de wens dit uitgerekte moment te laten duren, dit wachten, al weet je niet waarop.

Een soort Engeland, Robert Anker,

De federale Kamer zal, na een grondwetswijziging, deels uit provinciaal en deels uit nationaal verkozen kandidaten bestaan. De Senaat wordt een ontmoetingsplaats van gemeenschappen en gewesten, waarschijnlijk zonder veel wetgevend, vertegenwoordigend of ander belang. De Tweede Kamer wacht nu in de antichambre van haar einde.

De dramademocratie, Mark Elchardus,