apk


apk 1.0

((vooral) in Nederland)

algemene periodieke keuring, in Nederland verplichte keuring van auto's die ouder zijn dan drie jaar en op diesel of lpg rijden resp. van auto's die ouder zijn dan vier jaar en op benzine rijden
Ook in toepassing op aanhangwagens. Slechts zelden aangetroffen in de correcte spelling.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een apk…

is een keuring

  • [Doel of bestemming] heeft tot doel de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te sparen
  • [Frequentie] is sinds 1 januari 2008 verplicht voor auto's die op benzine rijden en ouder zijn dan vier jaar; na de eerste keuring wordt de auto twee keer om de twee jaar gekeurd en daarna jaarlijks; is sinds 1 januari 2008 verplicht voor auto's die op diesel of lpg rijden en die ouder zijn dan drie jaar; na de eerste keuring wordt de auto jaarlijks gekeurd
  • [Tijd] ingevoerd in 1994
  • [Legitimiteit] is verplicht volgens de Wegenverkeerswet
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de jaarlijkse keuring van auto's die ouder zijn dan drie jaar of vier jaar, inclusief aanhangwagens

Hoofdsemagram: keuring


Algemene voorbeelden


De Algemene Periodieke Keuring, kortweg APK, is een belangrijke keuring. Tijdens deze keuring beoordeelt de keurmeester uw auto op drie aspecten: verkeersveiligheid, milieu en registratie. Uw auto wordt op een groot aantal punten gekeurd.

http://www.daihatsu.nl/files/apkbrochure.pdf

Auto's zijn tegenwoordig zo goed, dat de APK wel kan worden afgeschaft, ongelukken als gevolg van technische gebreken vinden nauwelijks meer plaats.

http://www.connekt.nl/connektiemag.html,

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring. Deze keuring bevordert de verkeersveiligheid en helpt het milieu beschermen [...]. Volgens de Wegenverkeerswet van 1994 moet je je personenauto, bedrijfsauto of aanhangwagen (met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kg) elk jaar of om de twee jaar laten keuren.

http://www.daihatsu.nl/service/hou-je-auto-in-vorm/apk-keuring.html

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil de frequentie van de keuring in Nederland omlaag hebben, om de administratieve lasten te verlichten. De autobranche, die een omzetdaling kan verwachten wanneer de APK 'slechts' eens per twee jaar plaatsvindt, steunt het plan uiteraard niet.

http://www.hetnet.nl/netarchief/artikelcontent/auto_vervoer/archiefc20040_1.htm,

Autobezitters die weinig kilometers maken, rijden vaak van APK naar APK, zodat ze eigenlijk maar één keer in de drie jaar bij een garage komen.

De Telegraaf,

Vanaf 4 september kan men zijn auto gratis APK laten keuren bij merkdealers.

Meppeler Courant,

De woordvoerder kent gevallen waarbij voor ruim duizend gulden aan reparaties moest worden uitgevoerd om het voertuig weer goedgekeurd te krijgen: "Wij hebben de auto's nog voor de reparaties laten herkeuren en vastgesteld dat het vaak niet meer dan 200 gulden hoefde te kosten om de wagen voor de APK weer in orde te hebben."

De Telegraaf,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een apk (laten) doen

Driekwart van de automobilisten laat bij voorkeur reparaties uitvoeren bij de merkdealer, 81 procent laat de grote onderhoudsbeurt door de merkdealer doen, 66 procent laat ook de APK daar doen en eveneens 66 procent laat de kleine onderhoudsbeurt door de merkdealer uitvoeren.

http://www.atw.nl/nieuws.htm

met adjectief ervoor


  • een levenslange apk

Als de auto nog niet in onderhoud is bij de merkdealer kan men toch in aanmerking komen voor de levenslange APK. Daarvoor is een introductiekeuring nodig.

Meppeler Courant,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • een goedgekeurde apk

Met een goedgekeurde APK (Algemene Periodieke Keuring) mag een auto weer een jaartje mee. Je krijgt hiervan een keuringsbewijs van de garage waar de auto is gekeurd.

http://www.leerwiki.nl/APK_keuring_-_alles_wat_u_moet_weten

in voorzetselgroep


  • een controle op apk
  • door de apk (heen) komen

Vijf procent van de Duitse auto's kwam niet door de APK.

http://www.hetnet.nl/netarchief/artikelcontent/auto_vervoer/archiefc20040_1.htm,

overig


( Ook als samenstelling in de vorm apk-gekeurd.)
  • apk gekeurd

Het zijn de belangrijkste criteria om een auto tot wrak te definiëren. Soms is de grens moeilijk te trekken, geeft hij aan. "Twijfelgevallen; een auto zit er aan de buitenkant nog goed uit, maar is niet APK gekeurd, noch verzekerd."

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


apk 1.1

((vooral) in Nederland)

schriftelijk bewijs, afschrift dat een apk heeft plaatsgevonden; certificaat waaruit blijkt dat een apk met goed gevolg heeft plaatsgevonden

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


De agenten gaan verder, op naar de Visserij-haven in Harlingen waar in een hoek van de parkeerplaats al weken een blauwe Ford met aanhangwagen staat. Niet verzekerd, geen APK.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • verlopen
  • vervallen

Verder bleek één bestuurder zonder rijbewijs te rijden, in twee gevallen was de APK vervallen, twee bestuurders reden zonder autogordel en een keer was de verlichting niet in orde.

Meppeler Courant,

Bij tien automobilisten bleek dat ze in een onverzekerde auto rondreden, 33 bestuurders kregen een bon omdat de apk van hun auto verlopen was en 39 bestuurders had de autogordel niet om toen ze gecontroleerd werden.

http://www.vierdaagsenijmegen.nl/

met adjectief ervoor


  • een nieuwe apk

Mercedes 407 D 5 cilinder bj 1986 met nieuwe APK in prima staat [...]. Minpuntje; heeft geen stuurbekrachtiging.

http://kamperen.tweedehands.net/campers/belasting-vrij-mb-407d-met-apk.html,

in voorzetselgroep


  • een controle op (een) apk

Brabant-Noord gaat met digitale foto-apparatuur werken. Dat versnelt niet alleen de afhandeling aanzienlijk, maar biedt ook mogelijkheden voor controles op APK of gestolen voertuigen.

Brabants Dagblad,

apk 2.0

((vooral) in Nederland)

perodieke keuring van iets anders dan een auto

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Algemene voorbeelden


Het bewijs van luchtwaardigheid (BVL) van het toestel, een soort APK voor vliegtuigen, was sinds 15 september 2010 verlopen. Het toestel is in beslag genomen en zal aan een technisch onderzoek worden onderworpen.

6 mei 2011

De bouwkundige keuring 'APK voor vastgoed' geeft algemene informatie over de bouwkundige staat van een woning. In het rapport wordt een overzicht gegeven van de bouwkundige problemen met de bijbehorende geschatte kosten.

http://www.apkvastgoed.nl/content/common/apknhg/infoalgemeen.php?ingang=2&inlogger=&keuzesoortrapport=APKNHG

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een financiële apk
  • een juridische apk
  • een lichamelijke apk
  • een persoonlijke apk

Heeft u uw financiën de laatste tijd verwaarloosd en ziet u het belang in van een financiële APK? Maak dan een afspraak bij een van onze specialisten. Neem dan gelijk uw schoenendoos met polissen en andere financiële zaken mee. Dan smeden wij een Financieel Totaalplan dat afgestemd is op uw wensen en doelen.

http://www.amsterdam.fdc.nl/homepage/columns/artikel/financiele-apk-van-levensbelang/,

Hij werd vanmorgen als eerste gefeliciteerd door een verpleegster van de prikpoli, die kwam om 7.30 al bij hem voor een lichamelijke APK.

http://www.huishoudplaza.nl/Community/Forum/aft/4360/afpg/286,

Puntwaardige feiten zijn ondermeer overtreding snelheidslimiet (met name binnen de bebouwde kom), overschrijding alcoholpromillage, bumperkleven, door rood licht rijden en betrokkenheid bij een ongeval. Ook dienen periodieke herhalingslessen ("persoonlijke APK") te worden ingevoerd. De rijopleiding in stappen (RIS) is een goede basis voor het verkrijgen van het rijbewijs.

http://www.3vo.nl/nl/start.htm?f1=2=5=1=4=Info,

Al jaren ging het goed, maar opeens blijken uw contracten toch niet zo waterdicht als u altijd dacht. Daarom bieden wij u onze 'legal audit' aan, eigenlijk een juridische APK. Onze juristen toetsen uw juridisch relevante stukken aan heersende wetgeving en jurisprudentie.

http://incassoburo.tmincasso.nl/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen