arbeidsongevallenverzekering


arbeidsongevallenverzekering 1.0

(business, economie en financiën)

verzekering tegen de kosten als gevolg van een arbeidsongeval of van arbeidsongevallen, verplicht af te sluiten door een werkgever voor diens personeel of op vrijwillige basis af te sluiten door een werknemer
Veel vaker aangetroffen in Vlaamse dan in Nederlandse bronnen, maar in Nederland niet onbekend.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een arbeidsongevallenverzekering…

is een verzekering

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is verplicht voor een werkgever en optioneel voor een werknemer
  • [Toepassingsgebied of bereik] is een verzekering tegen mogelijke arbeidsongevallen

    Algemene voorbeelden


    Verzekeringen worden niet alleen door individuele personen afgesloten, maar ook door bedrijven. Een verzekering voor bedrijven is bijvoorbeeld de arbeidsongevallenverzekering.

    http://www.apporte.nl/index.html

    De klassieke sociale zekerheid bevat zeven takken: 1. rust- en overlevingspensioenen; 2. werkloosheid; 3. arbeidsongevallenverzekering; 4. beroepsziektenverzekering; 5. gezinsbijslag; 6. ziekte- en invaliditeitsverzekering; 7. jaarlijkse vakantie.

    http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

    Tenslotte is het niet afsluiten van een wettelijk verplichte verzekering geen verzekeringsfraude. Voor de voorkoming van dit verschijnsel mag verwezen worden naar de nadere samenwerking met de DIV voor wat de onverzekerde motorrijtuigen betreft, en naar de werking van de Sociale Inspectie wat de arbeidsongevallenverzekering betreft.

    http://www.bvvo.be/publication/Commande/cahier/prev_fraude_ass.pdf

    De stagegever verzekert de stagiair echter niet tegen lichamelijke schade als gevolg van een arbeidsongeval. Leerlingen-stagiairs vallen namelijk niet onder de wetgeving op arbeidsongevallen. Indien de stagiair bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval een blijvend letsel oploopt dan zal de schoolverzekering hierin tussenkomen. Deze tussenkomst is lager dan die van een arbeidsongevallenverzekering bij gewone werknemers. Tegen beroepsziektes zijn stagiairs wel verzekerd.

    http://www.acv-csc.be/newacv/nl/actueel/dossiers/2001/stagediving/

    De wet onderscheidt drie categorieën van ondernemingen: de kleine, de middelgrote en de grote. Eventueel moet ook aandacht geschonken worden aan het bekomen van een bouwvergunning indien de bouw van een vestiging wordt overwogen. Bovendien is men verplicht sommige verzekeringen te onderschrijven, zoals een brandverzekering bij huur van een gebouw of bij de uitbating van een vestiging toegankelijk voor het publiek of bijvoorbeeld een arbeidsongevallenverzekering bij werving van personeel.

    http://www.droit.fundp.ac.be/etudiants/2001-2002/couteau/commercial.html,

    Het pakket verzekeringen maakt je wegwijs in diverse facetten van de verzekeringswereld: arbeidsongevallenverzekering, zaakschadeverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, personen- en sommenverzekering en schaderegeling, aangevuld met een practicum verzekeringen.

    http://www.khk.be/khk/brochures/pdf/Handelswet_Bedrijfsk/Handelswet_Bedrijsk.pdf

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • bestaan
    • tussenbeide komen

    Bovendien gebeurt het wel eens dat de vergeetachtige werkgever niet als dusdanig opgespoord wordt bij de controles waartoe de sociale instellingen overgaan, en dat pas na een ongeval aan het licht komt dat er een arbeidsongevallenverzekering had moeten bestaan.

    http://www.bvvo.be/publication/Commande/cahier/prev_fraude_ass.pdf

    Veroorzaak je een accident terwijl je op weg bent voor je werk, dan komt de arbeidsongevallenverzekering tussenbeide. Inzittenden van een voertuig hebben automatisch recht op een vergoeding voor geleden stoffelijke schade of lichamelijk letsel. Het maakt geen verschil of het nu gaat om gezinsleden, lifters, collega's of andere derden.

    De Standaard,

    als object bij een werkwoord


    • een arbeidsongevallenverzekering afsluiten
    • een arbeidsongevallenverzekering nemen
    • een arbeidsongevallenverzekering sluiten

    Aangezien het uitzendkantoor de enige echte werkgever is van de uitzendkracht, is alleen dat kantoor er wettelijk toe gehouden om de verplichte arbeidsongevallenverzekering te sluiten.

    http://www.agf.be/path_final/pmes2/pmes__art_02_acc_interim.htm

    In bepaalde gevallen (voor reders, zeelieden, werknemers voor wie geen arbeidsongevallenverzekering werd afgesloten) treedt het Fonds ook op als verzekeraar.

    http://socialsecurity.fgov.be/alles_wat_u_wilde_weten/2001/allyouwa2001_n-new.pdf,

    Amper 7 procent van de gezinnen sluit een kontrakt af en slechts één op drie neemt een arbeidsongevallenverzekering.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • een particuliere arbeidsongevallenverzekering
    • een verplichte arbeidsongevallenverzekering

    De Wet betreffende de arbeidsongevallen regelt onder meer een vergoeding van de kosten van geneeskundige zorg, indien u het slachtoffer van een arbeidsongeval bent. Voor het recht op vergoeding van de kosten van zorg moet uw werkgever een particuliere arbeidsongevallenverzekering afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij in België.

    http://www.pleinplus.nl/algemeen/toonbijlage.asp?id=10603

    Aangezien het uitzendkantoor de enige echte werkgever is van de uitzendkracht, is alleen dat kantoor er wettelijk toe gehouden om de verplichte arbeidsongevallenverzekering te sluiten.

    http://www.agf.be/path_final/pmes2/pmes__art_02_acc_interim.htm

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de arbeidsongevallenverzekering van de werkgever
    • de arbeidsongevallenverzekering van iemands werkgever
    • de arbeidsongevallenverzekering van het uitzendkantoor

    Voor heel wat gewonden van dinsdag gaat het allicht om een arbeidsongeval. Dat is het geval voor al wie onderweg was naar of van zijn werk, maar ook voor al wie op de baan was in opdracht van zijn werkgever, zoals vrachtwagenchauffeurs en handelsvertegenwoordigers. Zij worden vergoed door de arbeidsongevallenverzekering van hun werkgever.

    De Standaard,

    Stel dat de arbeidsongevallenverzekering van het uitzendkantoor zich tegen mij keert wanneer een uitzendkracht een ongeval heeft op weg naar het werk, wat kan ik dan doen?

    http://www.agf.be/path_final/pmes2/pmes__art_02_acc_interim.htm

    Indien de bejaardenverzorger als werknemer op die trap had gestaan, dan zou de arbeidsongevallenverzekering van zijn werkgever tussenbeide komen.

    http://www.vangool.fgov.be/2/Toesp-030607.htm,

    Voorzetsel: voor

    • een arbeidsongevallenverzekering voor iemand

    Zo bracht Het Laatste Nieuws in zijn editie van 8 april 1997 het verhaal van de exploitant van de Gentse snackbar 't Stokbroodje, die omwille van één dag vertraging bij het afsluiten van een arbeidsongevallenverzekering voor een jobstudente geconfronteerd werd met de lichtste sanctie die de administratie kon toepassen: de ambtshalve aansluiting bij het Fonds voor Arbeidsongevallen.

    http://www.bvvo.be/publication/Commande/cahier/prev_fraude_ass.pdf

    Indien de bejaardenverzorger als werknemer op die trap had gestaan, dan zou de arbeidsongevallenverzekering van zijn werkgever tussenbeide komen. Maar voor de vrijwilliger is er geen arbeidsongevallenverzekering.

    http://www.vangool.fgov.be/2/Toesp-030607.htm,

    in voorzetselgroep


    • buiten de arbeidsongevallenverzekering

    Buiten de arbeidsongevallenverzekering komen nog gevallen voor van overlijdens die niet als een ongeval beschouwd kunnen worden en die aangegeven worden op een manier die de verzekeraar moet misleiden.

    http://www.bvvo.be/publication/Commande/cahier/prev_fraude_ass.pdf

    • vergoed worden door een arbeidsongevallenverzekering

    Zij worden vergoed door de arbeidsongevallenverzekering van hun werkgever.

    De Standaard,

    Lichamelijke ongevallen worden vergoed door de arbeidsongevallenverzekering, die elke werkgever voor zijn werknemers moet afsluiten.

    http://www.acv-csc.be/newacv/nl/actueel/dossiers/2001/stagediving/

    • terugvallen op een arbeidsongevallenverzekering

    Er is dus alleen een probleem voor de bestuurders die niet kunnen terugvallen op een arbeidsongevallenverzekering of een andere, individuele ongevallenverzekering.

    De Standaard,

    • het segment van de arbeidsongevallenverzekering
    • een systeem van arbeidsongevallenverzekeringen
    • uitkeringen van de arbeidsongevallenverzekering
    • misbruik maken van de arbeidsongevallenverzekering
    • het afsluiten van een arbeidsongevallenverzekering

    Ik pleit dan ook voor een vlot toegankelijk, facultatief systeem van arbeidsongevallenverzekeringen voor organisaties die het kunnen betalen.

    http://www.vangool.fgov.be/2/Toesp-030607.htm,

    Op die manier wordt misbruik gemaakt van de arbeidsongevallenverzekering, die met name geconfronteerd is met vrije-tijdsongevallen die aangemeld worden als arbeids- of arbeidswegongevallen, meer bepaald weekendongevallen die op maandagmorgen zouden zijn gebeurd, en typisch zijn voor sport- of knutselactiviteiten.

    http://www.bvvo.be/publication/Commande/cahier/prev_fraude_ass.pdf

    Assubel-Arbeidsongevallen blijft de bevoorrechte partner van de nieuwe groep in het segment van de arbeidsongevallenverzekering, maar ook voor dit product is er een samenwerkingsakkoord met Royale Belge.

    De Standaard,

    Omdat het hier om een uitzonderlijke regeling gaat, stelt de BVVO wel dat de autoverzekeraar de schade pas vergoedt na de uitkeringen van de arbeidsongevallenverzekering (wanneer het slachtoffer een werknemer was) of het ziekenfonds.

    De Standaard,

    Zo bracht Het Laatste Nieuws in zijn editie van 8 april 1997 het verhaal van de exploitant van de Gentse snackbar t Stokbroodje, die omwille van één dag vertraging bij het afsluiten van een arbeidsongevallenverzekering voor een jobstudente geconfronteerd werd met de lichtste sanctie die de administratie kon toepassen: de ambtshalve aansluiting bij het Fonds voor Arbeidsongevallen.

    http://www.bvvo.be/publication/Commande/cahier/prev_fraude_ass.pdf

    met substantief ervoor


    • de premie arbeidsongevallenverzekering

    Hoeveel wordt de poetsvrouw dan betaald? Volgens het sociaal secretariaat Hulp der Patroons vzw kost een dienstbode die bijvoorbeeld in totaal 20 uur per week werkt - en dus niet onderworpen is aan RSZ - een werkgever per maand gemiddeld 21.247 frank aan bruto belastbaar loon. Het is een berekening op basis van minimumtarieven. Daar bovenop komen de verplaatsingskosten, de premie arbeidsongevallenverzekering (1.200 à 1.300 frank per jaar) en eventueel de beheerskosten sociaal secretariaat.

    De Standaard,

    In totaal - voor 24 uur - bedraagt de kostprijs per maand 34.836 frank (25.496 brutoloon + 9.340 patronale bijdragen), waar opnieuw de verplaatsingskosten, de premie arbeidsongevallenverzekering en de beheerskosten sociaal secretariaat bijtelt.

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • arbeidsongevallenverzekeringen en levensverzekeringen
    • levensverzekeringen en arbeidsongevallenverzekeringen
    • een omniumverzekering of arbeidsongevallenverzekering
    • ziekteverzekering en arbeidsongevallenverzekering

    Fortis denkt de transaktie in het tweede kwartaal van dit jaar af te ronden. Tot de verkoop is besloten omdat de Amerikaanse autoverzekeraar alleen na aanzienlijke investeringen kan voldoen aan de strategische doelstellingen van Fortis. Het Nederlands-Belgische concern wil in de Verenigde Staten toonaangevend zijn op het gebied van produkten voor de gezondheid, arbeidsongevallen- en levensverzekeringen en beleggingen.

    De Standaard,

    Een lichtpunt is dat heel wat slachtoffers allicht een beroep kunnen doen op andere verzekeringen dan de verplichte autoverzekering, zoals hun omnium- of arbeidsongevallenverzekering.

    De Standaard,

    Winterthur staat in België vooral sterk in levens- en arbeidsongevallenverzekeringen, maar minder in schadeverzekeringen.

    De Standaard,

    Door gebruikmaking van Disability Management (DM) proberen wij te vermijden dat uw werknemers als gevolg van gezondheidsproblemen en/of functiebeperkingen langdurig beroep moeten doen op compensatiesystemen, zoals de ziekte- en arbeidsongevallenverzekering.

    http://www.reactzuid.nl/werkgevers/

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen