arrivé


arrivé 1.0

iemand die een bepaalde status of erkenning in zijn of haar beroepswereld of in de maatschappij heeft bereikt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een arrivé…

is een persoon

  • [Toestand algemeen] is meestal bekend en heeft iets bereikt
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft meestal ergens talent voor, bv. voor politiek, kunst, sport, en is soms rijk
  • [Waardering] wordt een hoge maatschappelijke positie of status toegeschreven
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft doel bereikt, in tegenstelling tot een arrivist die een arrivé zou willen zijn

Algemene voorbeelden


Er is werk van arrivés als Gonda van der Zwaag, maar Leeman exposeert ook beginnende kunstenaars die er nog niet zijn, maar die al iets heel eigens hebben.

http://www.beeldenmagazine.nl/download/2007_2.pdf,

De namen van deze typen geven uitdrukking aan hun (potentiële) winnaarschap. Het gaat om de 'aanstormers', de 'working class heroes', de 'selfmade men' en de 'arrivés'.

http://www.forum.nl/Portals/Integratieagenda/wonen/Kiezen%20voor%20de%20stad.pdf,

Misschien zijn andere factoren - zoals het verschil tussen binnenstaanders en buitenstanders, tussen nieuwkomers en arrivés, tussen hen die gestimuleerd worden en hen die worden gedwarsboomd, tussen hen die zich kalmpjes inwerken versus hen die er een meer aanvallende strategie op nahouden - aanzienlijk relevanter.

http://www.spaink.net/boeken/mv_doorhalen.html,

Ben was toch een arrivé en geen onbenullig raadslid dat bij een zogenaamde culturele uitwisseling naar de tropen werd gestuurd waar hij geen barst van afwist.

De koorddanseres en andere herinneringen, Rico Bulthuis,

Sculptuur 2004 wil met de tentoonstelling Giganten/Giants, de culturele ambitie van het steeds verder uitdijende Europa tastbaar maken: monumentale kunstwerken van belangrijke kunstenaars uit de vijftien arrivés onder de 25 lidstaten strelen het oog op het Lange Voorhout en langs de Hofvijver etaleren talenten uit de tien jongste lidstaten hun speciaal voor Den Haag Sculptuur gemaakte kunstwerken.

http://www.telegraaf.nl/woonkrant/woonagenda/12149341/Giganten_in_Den_Haag.html,

Wij hebben bezwaren tegen de streber, de upstart, de arrivé, de snob, we hebben er zelfs geen Nederlands woord voor willen bedenken, zo stuit ons dat personage tegen de borst.

Wennen aan vrede, K.L. Poll,

Een verzameling essays die allemaal te maken hebben met verraad en met begrippen die daar zonder moeite mee in verband gebracht kunnen worden, zoals de paradox, de trouw, de disharmonie, de roem, de droom, de metafoor, de arrivé ("men oordele over de arrivé met zachtheid").

Wennen aan vrede, K.L. Poll,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen