at random


at random 1.0

(neologisme)

door willekeur bepaald; zonder dat er een selectieproces aan voorafging; zonder vooropgezet plan of doel; op basis van toeval; willekeurig
Vaker gebruikt als bijwoord dan als bijvoeglijk naamwoord.

Algemene voorbeelden


Net als Sinatra is ook Ludo Waltman verbaasd dat het best geciteerde artikel van een onderzoeker op een at random tijdstip in de carrière valt. "Ik dacht dat er wel ergens een piek zou zijn", zegt hij.

NRC Handelsblad,

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) becijferde dat een 'at random' invulling van bedrijventerreinen in de provincie Limburg 8.000 arbeidsplaatsen oplevert, terwijl clustering goed is voor 42.000 arbeidsplaatsen.

De Standaard,

Door de KPN is een at random steekproef getrokken uit haar abonnementenbestand.

Snippet Domeinencorpus ANW,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • at random gebeuren
  • at random indelen
  • at random parkeren
  • at random slachtoffers maken
  • at random uitvallen
  • at random verdelen

"Net zoals ziek worden niet at random gebeurt, zien we dat het optreden van ziektecombinaties ook niet random is."

NRC Handelsblad,

Randomiseren vindt plaats in het beginstadium en heeft betrekking op de samenstelling van de groep proefpersonen. Iedere deelnemer moet voldoen aan bepaalde voorwaarden die voor dit onderzoek relevant zijn. De deelnemers worden at random, willekeurig, dus op basis van toevalligheid, ingedeeld.

Domweg gelukkig in de Kalverstraat: verleiding en verlossing in het consumentenparadijs, Alina Nubé,

"Bij station Blaak is een mooie fietsenstalling aangelegd en het is logisch dat die dan ook moet worden gebruikt. Het was een zooitje met fietsen die at random werden geparkeerd. De gemeente moet handhaven maar moet daar ook duidelijk over communiceren"

NRC Handelsblad,

De enge hagedissen, de bliksem die net als de wetten at random slachtoffers maakt, de dierentuinkooien van de gevangenen, de winkels en peeskamertjes die veranderen in 'vallen' voor nietsvermoedende klanten en de fabriek waaruit geen enkel bruikbaar product komt – met hun concrete en verontrustende symboliek bijten ze zich vast in het geheugen.

nrc.next,

Mijn schoonzus heeft ook zo'n hond uit het asiel gehaald. Heeft daar gigantisch veel tijd/geduld in gestoken maar op het einde van de dag viel die nog altijd at random uit naar mensen.

9lives,

De chlooratomen worden geautomatiseerd op hun plek gemanipuleerd. Het begint ermee dat de atomen at random over een dun oppervlak van koper worden verdeeld.

nrc.next,

met voltooid deelwoord


  • at random gekozen

Aangenomen mag worden dat invloedrijke patiënten zich niet tot een at random gekozen arts wenden.

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=random&page=2&sortfield=datedesc&coll=ddd&identifier=ABCDDD:010821376:mpeg21:a0223&resultsidentifier=ABCDDD:010821376:mpeg21:a0223,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst leenwoordgroep
Periode opkomst De verbinding komt al in de twintigste eeuw voor, maar dan vooral in wetenschappelijke context. Pas na 2000 is het woord ook in de algemene taal ingeburgerd.
Brontaal Engels
Vorm in brontaal at random
Betekenis in brontaal idem