atoombom


atoombom 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

afbeelding

Bron: b-509th Operation Group
( Publiek domein )

bom die door het splijten van een atoom van uranium of plutonium met allesvernietigende kracht explodeert, waarbij vervolgens radioactieve straling vrijkomt; nucleaire bom; kernbom

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een atoombom…

is een bom; is een wapen

  • [Vorm] ziet eruit als een grote bom met een soort raketachtige vorm en krijgt bij gebruik vanuit de verte de vorm van een soort paddenstoel van rook
  • [Samenstelling] bevat uranium of plutonium als splijtstof
  • [Gebruikswijze] wordt gegooid om een gebied totaal te vernietigen (wat gebeurd is bij de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki in 1945) of wordt gebruikt om mee te dreigen
  • [Werking of functionering] werkt door middel van kernsplijting van uranium of plutonium, waardoor een explosieve kettingreactie ontstaat
  • [Handelende persoon] wordt gebruikt door iemand die oorlog voert of die dreigt oorlog te gaan voeren
  • [Gevolg of resultaat] zorgt bij gebruik voor totale vernietiging en radioactieve straling en heeft daarom als uitvinding de oorlogvoering en politiek op het hoogste niveau helemaal veranderd
  • [Onderscheid of tegenstelling] werkt in tegenstelling tot een waterstofbom niet door kernfusie maar door kernsplijting
  • [Voorbeeld of specimen] zijn bijvoorbeeld "little boy" (bom op Hiroshima) of "fat man" (bom op Nagasaki)

Algemene voorbeelden


Toen zij [...] de kusten bleven verdedigen besloot men in de geheime aangelegenheid of S-1 de regering op zijn knieën te krijgen door het al dan niet inzetten van plan B: de atoombom. Op 6 augustus werd de bom daadwerkelijk gebruikt op Hirosjima. Ze veroorzaakte ongeveer 71.000 doden en 68.000 gewonden. Enkele dagen hierna werd Nagasaki door een plutoniumbom geraakt en hier werden wederom ongeveer dezelfde slachtoffers geteld.

http://home.pi.be/~tthijs/wo2/page1.html

Heb net met Miche gebeld en haar gevraagd of ik haar de tekst mocht doormailen. Ja, dus. Twee petities met oproepen aan Bush om de atoombommen nog even op stal te laten.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

Brochures over de oorlog in Vietnam, waartegen Delfgaauw zich keerde, of over de voors en tegens van de atoombom, zijn in Forstens ogen 'eendagsvliegen' die gerust bij het oud papier kunnen.

NRC,

Op het niveau van de hardware van een oorlog vormde een uitvinding als de atoombom bijvoorbeeld de aanzet tot ingrijpende veranderingen op het niveau van taktiek: decentralisatie en het smeden van een symbiotisch geheel van soldaten, communicatieapparatuur en oorlogsmachines werd een noodzaak.

http://mdr.aletheia.be/

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • ontploffen
  • exploderen

Het Vele Werelden Model stelt echter dat er een wereld is waarin de atoombom explodeert.

http://home.planet.nl/~theeuwes/home.html,

Atoombommen ontploffen evengoed in Japan als in de Verenigde Staten.

http://www.phil.uu.nl/esthetica/indexx.html,

"We hoorden een enorm luide knal en de Canlaon begon as en stenen te spuwen", vertelt Caroline Verlinden, een studente geneeskunde. De groep zocht beschutting onder bomen voor de stenenregen. "Het was net een atoombom die ontplofte", aldus Florence De Corte.

De Standaard,

  • vallen

Als de atoombom toén gevallen was, dan waren die twee Westvlamingen en ik de enige drie overlevenden geweest.

Zoals zand tussen de vingers, Jos Ghysen,

In Israëlische kranten hebben al scenario's gestaan wat er zal gebeuren als een atoombom op Tel Aviv valt.

http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/1998/04/11/Vp/bijvoegsel.html,

Na de middelbare school ging Zeeman bij de RAF - hij was achttien en het was 1943 - om vliegofficier te worden. Hij werd navigator op een bommenwerper en zou in Japan worden ingezet. Op het nippertje ontsprong hij de dans. Een week voordat hij in actie zou komen viel de atoombom op Hiroshima.

NRC,

Op 6 augustus 1945 liet een Amerikaans 'vliegend fort' een atoombom vallen boven de stad Hiroshima (92.000 doden).

http://www.verzetsmuseum.org/educatie/educabas2.html

als object bij een werkwoord


  • een atoombom bouwen
  • een atoombom maken
  • een atoombom produceren

Het enige succesvolle concert was dat in Los Alamos in New Mexico. Dat is waar ze atoombommen bouwen en daar zat de zaal vol wetenschappers.

NRC,

Amerika steunt de joden omdat ze voor hen de atoombom hebben gemaakt.

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

23 september '91: VN-wapeninspecteurs vinden documenten met informatie over Iraakse nucleaire programma's en stellen dat Irak bijna een atoombom hadden geproduceerd.

De Standaard,

Van hoog verrijkt uranium kunnen atoombommen worden gemaakt.

NRC,

  • een atoombom droppen
  • een atoombom gooien
  • een atoombom werpen

"Je kunt eigenlijk net zo goed een atoombom gooien. Dan sterven 30.000 mensen in een keer. Nu moet een veelvoud daarvan langdurig lijden voordat ze doodgaan. DU-wapens zijn een schending van de mensenrechten en moeten uit het Navo-arsenaal verwijderd worden."

De Groene Amsterdammer,

Aan het einde van de tweede wereldoorlog gooide de Amerikaanse staat bijvoorbeeld atoombommen op Japanse steden met het oogpunt om de Japanse staat te motiveren om zich over te geven.

http://www.henrysturman.com/dutch/artikelen/liber.html

"De explosies waren zo enorm en zo zwaar dat het aanvoelde als een aardbeving, alsof een atoombom op de stad was gegooid", aldus een inwoner.

De Telegraaf,

Amerika wierp atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

http://www.google.nl/search?q=cache:3hmyvG4Uz3UJ:www.nrc.nl/dossiers/irak/artikel/1046413145929.html+arsenalen=nl=lang_nl,

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lag de geschatte hoeveelheid radioactiviteit die Tsjernobyl losliet 200 maal hoger dan die van beide atoombommen samen die in 1945 op de Japanse steden Hirosjima en Nagasaki werden geworpen.

De Standaard,

Wat hem betrof mocht iemand op Bellewaerde Park een middelgrote atoombom droppen.

Poes poes poes, Paul Mennes,

  • een atoombom gebruiken

In Jalta beloofde de Sovjet-Unie om "binnen drie maanden na de capitulatie van Duitsland" Japan de oorlog te verklaren. Zij hielden zich hier precies aan (en de VS zorgde ervoor zijn atoombom precies binnen die drie maanden te gebruiken).

NRC,

Truman gebruikte de atoombommen op Japan alleen om de oorlog snel te beëindigen en tijdens latere lezingen in de Truman Library kon hij zeer geëmotioneerd raken als het nucleaire vraagstuk ter sprake kwam.

NRC,

Stalins verdenkingen tegen het Westen werden versterkt doordat Truman de atoombom tegen Japan gebruikte - twee explosies die in werkelijkheid bestemd zouden zijn om de Sovjet-Unie te intimideren.

Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

( Vgl. ook de combinatie beschikken over een atoombom.)
  • een atoombom hebben

Hiermee komt een einde aan een konflikt dat ontstond in 1992 toen Noord-Korea internationale kontrole op zijn kerninstallaties onmogelijk maakte. Het land werd ervan verdacht een atoombom te hebben.

De Standaard,

Noord-Korea heeft geen atoombom.

NRC,

"Israël heeft atoombommen, wij hebben menselijke bommen", luidt een spreuk die op de Al-Najah Universiteit hangt.

De Groene Amsterdammer,

met adjectief ervoor


  • de eerste atoombom
  • de eerste atoombommen

De natuurkundige, die de eerste atoombom hielp ontwikkelen, benadrukte dat een biezonder grote verplichting rust op de schouders van de geleerden.

De Standaard,

Een arbeiderszoon die is opgegroeid onder de rook van de fabriek in Oakridge, Tennessee, waar het uranium voor de eerste atoombom werd verrijkt.

NRC,

Het einde van de oorlog werd bespoedigd toen een Amerikaanse Boeing B-29 Superfort in 1945 de eerste atoombom afwierp boven Japan.

http://www.aviodome.nl/basis/index.htm

De schattingen over het aantal slachtoffers van de eerste atoombom lopen uiteen van 100.000 tot 250.000.

De Standaard,

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakt de VS de eerste atoombommen.

http://www.cmo.nl/cc/cc-1/cc-8.html

  • een eigen atoombom
  • eigen atoombommen

De grootheidswaan had bijna allen in de greep, een nuchterling als Attlee niet uitgezonderd [...]. Niets heeft die waan beter tot uitdrukking gebracht dan het streven naar een eigen atoombom.

NRC,

Ook al is men lid van een alliantie, dan kan men wel een eigen leger willen hebben, maar niet een eigen atoombom.

Boze brieven van Bijkaart, W.F. Hermans,

Het neutrale Zwitserland hield er van de Tweede Wereldoorlog tot 1988 een program voor eigen atoombommen op na.

De Standaard,

  • een islamitische atoombom

Misschien denkt hij aan een islamitische atoombom die Israël van de wereldkaart zou kunnen vegen.

NRC,

  • een Amerikaanse atoombom
  • een Duitse atoombom
  • een Russische atoombom

De koepel naast het Vredespark is het enige gebouw in Hiroshima dat overeind bleef vlakbij het centrum van de explosie van de eerste Amerikaanse atoombom op 6 augustus 1945.

De Standaard,

De angst voor een Duitse atoombom was de drijfveer voor het Manhattanproject.

NRC,

Hier werkte hij met andere bekende natuurkundigen als Jakov Frenkel en Igor Koertsjatov aan de ontwikkeling van de eerste Russische atoombom.

NRC,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


( In deze combinatie is sprake van metonymie.)
  • de geallieerde atoombom

In Birmingham bereikten Frisch en Peierls eenzelfde resultaat, met dit verschil dat hun werk wel tot de politiek doordrong en tot het Maud-comité leidde, de eerste stap naar de fabricage van de geallieerde atoombom.

NRC,

Heisenberg heeft er volgens Powers persoonlijk voor gezorgd dat de Duitse bom er niet kwam. Waarom hij daar na de oorlog niet prat op ging? Uit vaderlandsliefde, valt in Heisenberg's War te lezen. Waarom hij dan zo graag had gezien dat de Duitsers hadden gewonnen, waarom hij vol ongeloof op het nieuws van de geallieerde atoombom reageerde? Powers gaat er niet op in.

NRC,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: overig

( soms. Het voorzetsel op is veel frequenter.)
  • één atoombom boven een stad
  • de atoombom boven Japan
  • de atoombom boven Hiroshima

Bovendien moet zo'n systeem honderd procent resultaat opleveren: wanneer één atoombom boven een grote Amerikaanse stad explodeert heeft de verdediging gefaald.

http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2000/09/04/Opi/01.html,

Het einde van de oorlog werd bespoedigd toen een Amerikaanse Boeing B-29 Superfort in 1945 de eerste atoombom afwierp boven Japan.

http://www.aviodome.nl/basis/index.htm

Al zijn voorgangers hadden hun boodschap verkondigd aangepast aan de geestelijke ontwikkeling van de mens op dat moment; Raël, de laatste profeet, zou de ultieme waarheid verkondigen. En die luidt dat de mensheid met de ontploffing van de atoombom boven Hirosjima 'Het tijdperk van de Apocalyps' heeft betreden.

http://www.skepsis.nl/raelianen.html,

Voorzetsel: op

  • de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki
  • de atoombom op Hiroshima
  • de atoombom op Nagasaki

In vergelijking met het Amerikaanse Manhattan project, dat in augustus 1945 resulteerde in de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, hadden de Russen er ongeveer even lang over gedaan.

NRC,

De leraar had over de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki gesproken.

Lucky Star, Luuk Gruwez,

Amerika wierp atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

http://www.google.nl/search?q=cache:3hmyvG4Uz3UJ:www.nrc.nl/dossiers/irak/artikel/1046413145929.html+arsenalen=nl=lang_nl,

Stalins wantrouwen tegenover het Westen begon echter heel scherpe vormen aan te nemen na de dood van Roosevelt en vooral na de atoombom op Hiroshima.

De Standaard,

De Hollandse jongensdroom eindigt in een catastrofe, een apocalyps, alsof de atoombom op Nagasaki zojuist is gevallen tussen de zeventiende-eeuwse zeilschepen.

NRC,

  • een atoombom op Boston
  • een atoombom op Japan
  • een atoombom op Noord-Korea
  • een atoombom op Rotterdam
  • een atoombom op Tel Aviv
  • een atoombom op de stad

In het begin van 1980 besloot de eerdergenoemde Amerikaanse zustervereniging PSR een grote advertentie in de New York Times te plaatsen over de medische gevolgen van een atoombom op Boston, het onderwerp waarover ze in 1962 al gepubliceerd hadden.

http://www.antenna.nl/nvmp/

Had hij hem aangeraden nog gauw een atoombom op Noord-Korea te gooien?

Een lichtgevoelige jongen, Walter van den Broeck,

De periode [...] loopt van 1969, het jaar van de oprichting van de NVMP, tot 1981, een half jaar na de grote advertentiecampagne in de dagbladen over de medische gevolgen van een hypothetische atoombom op Rotterdam (oudjaar 1980).

http://www.antenna.nl/nvmp/

En had meneertje Kuiper liever soms gezien dat geen atoombommen op Japan gegooid doch dat land geïnvadeerd met nog enige honderdduizenden zo niet miljoenen slachtoffers terwijl toch ook niet zo dwaze stelling dat niet in laatste plaats juist dankzij kernwapen ja Stalin streefde echt naar expansie na 1945 geen echt grote oorlog meer geweest.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

Eén atoombom op Tel Aviv en Israël is dodelijk gewond.

http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/1998/04/11/Vp/bijvoegsel.html,

"De explosies waren zo enorm en zo zwaar dat het aanvoelde als een aardbeving, alsof een atoombom op de stad was gegooid", aldus een inwoner.

De Telegraaf,

Voorzetsel: tegen

  • de atoombom tegen Japan

Stalins verdenkingen tegen het Westen werden versterkt doordat Truman de atoombom tegen Japan gebruikte - twee explosies die in werkelijkheid bestemd zouden zijn om de Sovjet-Unie te intimideren.

Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

in voorzetselgroep


  • een proef met een atoombom
  • de proeven met de atoombom

India voerde in de jaren zeventig reeds een proef uit met een atoombom, maar zegt sindsdien zijn kernenergie slechts voor vreedzame doeleinden te willen gebruiken.

De Standaard,

Daarnaast is er aandacht voor de nucleaire wapenwedloop na de Tweede Wereldoorlog en de proeven met de atoombom in de jaren '50.

News.nl,

  • met atoombommen wegvagen
  • met atoombommen van de kaart vegen

De Engelsen waren met die Falklandexpeditie niet van plan om met atoombommen Argentinië van de aardbodem weg te vagen.

http://www.human.nl/constandse/lezingen/index.htm,

Had Harry Truman indertijd zijn raad gevolgd, dan zou hij China en Rusland met atoombommen van de kaart hebben geveegd.

De Coltmoorden, Jef Geeraerts,

  • na de atoombom

Zo zien zij hun geschiedenis na de atoombom: ze werken aan een hoopvolle toekomst.

NRC,

Waren de Japanners aanvankelijk bereid om te sterven voor hun land, dan werd hun verzet na de atoombom passief en zelfs minzaam.

De Morgen,

De wereld na de atoombom, alles aan puin, geen mens meer in leven, onkruid dat opschiet, alleen minuscule organismen die de ravage overleefd hebben, kleine insectjes, mieren en zo.

Morgenster, Jaap Scholten,

( Vergelijk ook de combinatie een atoombom hebben.)
  • beschikken over een atoombom

De Amerikaanse VN-ambassadeur, Madeleine Albright, zei vrijdag nog dat Irak binnen vijf tot zeven jaar over een atoombom zou kunnen beschikken.

NRC,

China is een militaire supermacht. Het beschikt immers over een atoombom, een waterstofbom en raketten.

http://www.law.kuleuven.ac.be/jura/33n1/ieyskens.htm

En de joden in Israël beschikten over atoombommen en konden zichzelf wel redden.

God's gym, Leon de Winter,

  • tegen de atoombom
  • tegen atoombommen

Want als de NAVO nu eens plotseling nee tegen de atoombom zou zeggen, zouden ze - en van hun standpunt uit terecht - even hard voor Nederlands uittreding uit de NAVO moeten zijn, want ze zijn niet alleen tegen atoomwapens, maar tegen alle wapens.

Het verschil met anderen, J.L. Heldring,

Maar wanneer ze bijv. zeggen: 'Nederland moet de NAVO uit, want de Sowjetunie is niet agressief', dan is dat, uit hun mond, een onzindelijke en niet respectabele redenering, want ook als ze de Sowjetunie wèl agressief zouden vinden, zouden ze van mening moeten zijn dat Nederland de NAVO uit moet. Zo ook wanneer zij zeggen: 'de NAVO zegt ja tegen de atoombom.' Ook dan hanteren ze een argument pour besoin de la cause.

Het verschil met anderen, J.L. Heldring,

Het luchtgekoeld busstation met een schuilkelder tegen atoombommen dat nauwelijks een kilometer verder is gebouwd.

De Standaard,

  • het maken van de atoombom
  • het maken van een atoombom
  • de ontwikkeling van de atoombom
  • de ontwikkeling van een atoombom
  • de productie van een atoombom

Het zou tot 1942 duren voordat de Amerikaanse inspanning voor het maken van de eerste atoombommen goed op gang kwam.

NRC,

Als bereisd intellectueel werd hij erop uit gestuurd om uit te zoeken hoever de Duitsers en hun Italiaanse bondgenoten waren met het maken van een atoombom.

NRC,

Koste wat het kost moet een situatie voorkomen worden, zoals bij de ontwikkeling van de atoombom, die ondanks de bekende risico's pijlsnel werd gebruikt.

Trouw,

In het nabije Haigerloch werkte tot aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en in het diepste geheim professor Hahn aan de ontwikkeling van een atoombom.

De Standaard,

In een hotelkamer in München was de agenten een proefmonster van 0,24 gram verrijkt plutonium 239 overhandigd. Zij zeiden toen circa vier kilo te kunnen leveren, bijna genoeg voor de produktie van een atoombom. Op een later moment hadden de smokkelaars ook 200 gram lithium aangeboden, dat geschikt is voor het maken van een neutronenbom.

NRC,

  • angst voor de atoombom
  • vrees voor de atoombom

En er was de tijdgeest: Koude Oorlog, Vietnam, de angst voor de atoombom, maar ook de flowerpower, de verbeelding aan de macht, de tegencultuur.

De Standaard,

Was ik dan niet opgelucht dat de angst voor de atoombom voorgoed tot het verleden behoorde, en de vrede eindelijk over de hele wereld zou nederdalen?

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

In de jaren zestig van deze eeuw meenden psychologen zoals Ignace Lepp, al een verborgen en verzwegen vrees voor de atoombom in het onderbewustzijn van jongeren te kunnen waarnemen.

De Standaard,

met telwoord ervoor


  • twee atoombommen
  • een of twee atoombommen
  • een tweede atoombom

Broken Arrow (Gebroken Pijl) is het kodewoord dat een door het Pentagon opgesteld aktieplan in gang zet als er atoomwapens in de handen van de vijand zijn gevallen. Vijand is in onderhavig geval een te sterk woord. Iemand uit de eigen gelederen maakte zich meester van twee atoombommen.

De Standaard,

De CIA kwam al eerder tot de conclusie dat Noord-Korea over voldoende plutonium beschikt om een of twee atoombommen te maken.

NRC,

Op 9 april werd de havenstad Nagasaki door een atoombom getroffen, de tweede atoombom op Japan, deze keer 45.000 doden.

http://www.verzetsmuseum.org/educatie/educabas2.html

met ander, nevengeschikt substantief


  • atoombommen en chemische wapens
  • atoombom, gifgas en ziekteverwekkers
  • atoombommen en raketten
  • een atoombom, een waterstofbom en raketten

China is een militaire supermacht. Het beschikt immers over een atoombom, een waterstofbom en raketten.

http://www.law.kuleuven.ac.be/jura/33n1/ieyskens.htm

Over de aanschaf van nucleaire wapens zei hij: "Wij zullen die atoombommen en chemische wapens nooit kopen, want wij beschouwen ze als onmenselijk."

NRC,

Het gaat om raketten die verondersteld worden massavernietigingswapens naar hun doel te kunnen brengen. Dat zijn wapens in de categorieën nucleair, chemisch en biologisch (atoombom, gifgas en ziekteverwekkers).

http://www.google.nl/search?q=cache:3hmyvG4Uz3UJ:www.nrc.nl/dossiers/irak/artikel/1046413145929.html+arsenalen=nl=lang_nl,

Als de geest verder uit de fles komt, zullen meer landen zich met atoombommen en raketten willen uitrusten.

NRC,

  • de atoombom, de atoombewapening, de kernenergie
  • kernenergie en atoombommen

Denk aan de problematiek van de atoombom, de atoombewapening, de kernenergie, de ecologische problemen.

http://www.skepp.be:9080/skepp/artikels/skeptici/skepp/tijdschrift/2003_jaargang/int_ts_vermeersch1,

De wetenschappen worden kennelijk beschouwd als instrumenten van de gemeenschap tegen de enkeling. En hoeveel weerklank vindt zo'n theorie ook thans in het tijdperk van kernenergie en atoombommen!

Het weerbarstige woord, Anton Constandse,

  • natuurrampen of een atoombom

In Salt Lake City bevindt zich de burgerlijke stand van het mensdom. Uit hoofde van hun geloof brachten de mormonen gegevens van meer dan twee miljard overledenen naar hun hoofdkwartier [...]. De originelen worden bewaard in een ondergrondse stapelplaats - onder 200 meter granieten gebergte, achter een 14 ton zware stalen deur - waar ze beschermd zijn tegen natuurrampen of een atoombom.

http://www.gva.be/dossiers/-w/winterspelen2002/utah3.asp

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


atoombom 1.1

actie of ontwikkeling die enorme impact heeft of zelfs alles tenietdoet en waarmee daarom ook gedreigd kan worden; iets dat inslaat als een bom en dat daarom ook als pressiemiddel kan dienen

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Toch lijkt het weinig waarschijnlijk dat de onderzoekscommissie het voltallige Parlement zal voorstellen om de "institutionele atoombom" tegen de Commissie te gebruiken.

De Standaard,

"De werkelijke islamitische atoombom is de exponentiële stijging van het aantal islamieten", aldus Howeidi.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met substantief ervoor


  • een soort atoombom

'Nog steeds voelde ik me formeel veilig vanwege de enorme consequenties als ik zou aftreden. Ik had een soort atoombom in handen, dacht ik. Als die zou ontploffen, was er van het hele kabinet niets meer over.'

Blinde ambitie, Eduard Bomhoff,

Zo is de quotumbepaling uit de Wet Arbeid Gehandicapte Werknemers, de WAGW, in dezelfde vorm terug te vinden in de wet Rea. Dat wil zeggen: als bepaling zonder tanden, waarvan staatssecretaris Hoogervorst onlangs in de Kamer zei dat het een soort atoombom is: hij moet er zijn als dreiging, maar niemand wil dat je hem echt gebruikt… Maar dat valt nog te bezien.

http://www.fnv.nl/?02werkgeld/wao/?f=15=48=nd,