attentiorexia


attentiorexia 1.0

(neologisme, informatiemaatschappij [communicatie algemeen])

verlies van of ernstig gebrek aan aandacht of concentratie veroorzaakt door een overmatige hoeveelheid prikkels, vooral ingegeven door prikkels afkomstig van verschillende media
Dit gebrek aan concentratie zou weer veroorzaakt worden door infobesitas, een overvloed aan informatie, veelal via sociale media.

Semagram


Attentiorexia…

is een gebrek; is een aandoening

 • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt meestal veroorzaakt doordat men te grote hoeveelheden informatie van diverse media, bijvoorbeeld Facebook, Twitter of e-mail aangeboden krijgt

  Algemene voorbeelden


  Consumenten hebben steeds meer moeite om hun aandacht te verdelen. Een gesprek voeren is al lastig wanneer de twee gesprekspartners een telefoontje bij zich dragen. Je werk doen (singletasken) wordt lastiger naarmate je meer computerprogramma’s of websites 'open' (multitasken) hebt staan. Vergeet infobesitas, en pas op voor attentiorexia.

  http://www.jimstolze.nl/weblog/2011/03/03/infobesitas-attentiorexia/

  Attentiorexia is een mooi gevonden woord dat uiteraard geïnspireerd is op de moeder aller orexia’s, namelijk anorexia, dat staat voor: een gebrek aan of verlies van eetlust. Anorexia is eigenlijk een Oud-Grieks woord, dat in die taal samengesteld is van het ontkennende element a en het Griekse woord voor eetlust of begeerte: orexis.

  http://www.taalbank.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=702%3Aattentiorexia&catid=18%3Aplatforms&Itemid=26

  Attentiorexia in het woordenboek? Sinds enige tijd schrijf ik veel over aandacht. Zowel in mijn nieuwe boek (titel: Uitverkocht!) als in interviews over het gebruik van social media.

  http://www.mba-crossmedia.nl/site/rubriek/deelnemers/

  Etymologie


  Aard herkomstinheems woord
  Vroegste datering2011
  BedenkerJim Stolze (internetstrateeg)
  BijzonderhedenHet woord attentiorexia is een splintersamenstelling uit de woorden attentie of Engels attention en Nederlands of Engels anorexia, waarbij aan het eerste lid de klinker -o is toegevoegd en gevormd naar het voorbeeld van anorexia.