auditoraat-generaal


auditoraat-generaal 1.0

(recht en misdaad; (vooral) in België)

orgaan met de functie van openbaar aanklager verbonden aan een hoge krijgsraad; Openbaar Ministerie van het militair gerechtshof in België; militair auditoraat van een krijgshof

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een auditoraat-generaal…

is een rechtscollege; is een organisatie

  • [Leden] bestaat uit magistraten, de auditeurs, met aan het hoofd de auditeur-generaal
  • [Functie] is belast met de functie van openbare aanklager bij een militair gerechtshof en fungeert dus als Openbaar Ministerie bij een militair gerechtshof
  • [Plaats van herkomst] hoort bij België
  • [Activiteit of handeling] beschermt de rechtsorde op militair gebied; handhaaft wetten die te maken hebben met militaire kwesties
  • [Belanghebbende of begunstigde] verdedigt het algemeen belang of de belangen van burgers
  • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt soms van een auditoraat doordat dat ook aan een lager rechtscollege, een rechtbank in plaats van een hof, verbonden kan zijn

Algemene voorbeelden


De stelling van het auditoraat-generaal dat Marchal de risico's van deze operatie slecht inschatte, noemde de kolonel gisteren een "interpretatie a posteriori" die volledig naast de feiten zit.

De Standaard,

De toenmalige VN-bevelhebber van de sector Kigali wordt er door het auditoraat-generaal van beschuldigd onrechtstreeks voor dit drama verantwoordelijkheid te dragen: hij zou zijn manschappen hebben belast met een - gezien de plotse crisissituatie in Kigali - onmogelijke bewakingsopdracht van de Ruandese premier.

De Standaard,

Benoemingen van jonge magistraten, in het bijzonder voor de functie van substituut-krijgsauditeur, waren natuurlijk nodig, wilde men de ontzaglijke aantallen dossiers kunnen behandelen. Maar zij werden met die opdrachten pas belast na een grondig onderzoek van hun kandidatuur door de auditeur-generaal en zijn magistraten van het auditoraat-generaal en dan onder de leiding van ervaren krijgsauditeurs gesteld.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • het militair auditoraat-generaal

De beslissing van het militair auditoraat-generaal tot vervolging van kolonel-stafbrevethouder Luc Marchal wekt verbazing.

De Standaard,

Het Hof van Cassatie, hierin bijgetreden door het Militair Gerechtshof, meent dat wanneer het militair rechtscollege geen strafrechtelijk feit kon vaststellen, een uitspraak van tuchtstraffen uitgesloten is en een verwijzing naar de korpstucht evenmin mogelijk is. Het militair auditoraat-generaal is een tegenovergestelde mening toegedaan.

http://books.google.nl/books?id=dBBZh4ldSCAC&pg=PA185&lpg=PA185&dq=%22het+militair+auditoraat-generaal%22&source=bl&ots=Y4cETuxNDK&sig=lua0qF3Refkt-AGsnJy_QT7_zjA&hl=nl&sa=X&ei=CrlRUdu6Cemd0QWOhoCYBQ&ved=0CC8Q6AEwAQ#v=onepage&q=%22het%20militair%20auditoraat-generaal%22&f=false,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


auditoraat-generaal 2.0

((vooral) in België)

orgaan met de functie van openbaar aanklager verbonden aan een arbeidshof in België; Openbaar Ministerie bij het arbeidshof in België

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een auditoraat-generaal…

is een rechtscollege; is een organisatie

  • [Leden] bestaat uit magistraten, de arbeidsauditeurs, met aan het hoofd de procureur-generaal van het Hof van Beroep
  • [Functie] is belast met de functie van openbare aanklager bij een arbeidshof en fungeert dus als Openbaar Ministerie bij een arbeidshof
  • [Plaats] hoort bij België
  • [Activiteit of handeling] beschermt de rechtsorde op werkgebied; handhaaft wetten die te maken hebben met arbeid
  • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt soms van een auditoraat doordat dat ook aan een lager rechtscollege, een rechtbank in plaats van een hof, verbonden kan zijn

Algemene voorbeelden


Het parket-generaal en het auditoraat-generaal vormen het Openbaar Ministerie bij respectievelijk het hof van beroep en het arbeidshof. De procureur-generaal heeft de leiding over het parket-generaal én het auditoraat-generaal.

http://justitie.belgium.be/nl/rechterlijke_orde/openbaar_ministerie/parket-generaal_en_auditoraat-generaal/

De magistraat van het openbaar ministerie stelde echter dat de ex-mijnwerkers uit het westelijke bekken in 1989 simpelweg een betere sluitingsregeling hadden gekregen. Zij kregen wachtvergoedingen, in afwachting van hun pensioen. Maar die vergoedingen kunnen volgens het auditoraat-generaal niet gelijkgesteld worden met het pensioen, zoals Vangeneugden beweert.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DEXR10122003_032,

Het Auditoraat-generaal vervult in dit "proces" een belangrijke rechtsbeschermende functie, vooral ten aanzien van de sociaal-economisch zwakste partij (de burger) die vaak verloren loopt in de complexe sociale wetgeving en geen uitweg vindt voor het herstel van zijn verloren zekerheden.

http://www.cass.be/arbeidshof/antwerpen/index.htm

Sociaal assistenten van het Schaarbeekse OCMW manen gehuwde paren aan om voorlopig te scheiden, omdat ze beiden als alleenstaand gezinshoofd tot 1.100 euro steun per maand kunnen krijgen in plaats van 300 euro. Naar die illegale praktijk voert het auditoraat-generaal van de Brusselse arbeidsrechtbank een strafonderzoek.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=JQ2A4I53,

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: bij

  • het auditoraat-generaal bij het arbeidshof

Het auditoraat-generaal bij het arbeidshof heeft geen auditeur-generaal, maar staat o.l.v. de procureur-generaal bij het hof van beroep.

http://www.advocaat.be/publiek/vereniging/v0001.htm

Deze historisch gegroeide bezorgdheid van het openbaar ministerie bij de arbeidsgerechten en dus ook van het Auditoraat-generaal bij het Arbeidshof te Antwerpen voor de zwakkere partij, is wetgevend onderbouwd door de regels van het procesrecht die aan het Auditoraat-generaal de bevoegdheid geven om alle elementen te verzamelen die nuttig en noodzakelijk zijn voor de opheldering van conflictsituaties.

http://www.cass.be/arbeidshof/antwerpen/index.htm

Uit het antwoord van Verwilghen blijkt dat het auditoraat-generaal bij het Arbeidshof in Brussel "medio september" naar voor schuift als "een redelijke termijn waarbinnen in deze zaak een oplossing kan worden verwacht".

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DST16052001_015,