autoblik


autoblik 1.0

(pejoratief)

auto's; verzameling van auto's; geheel van (geparkeerde, aan het verkeer deelnemende) auto's, voorgesteld als een onontwarbare kluwen en/of een veel te grote hoeveelheid

Semagram


Autoblik…

is een verzameling; is een hoeveelheid

 • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit een verzameling van auto's
 • [Waardering] wordt niet gewaardeerd
 • [Voorstellingswijze] wordt denigrerend voorgesteld als een kluwen van auto's en/of een veel te grote hoeveelheid

  Algemene voorbeelden


  Typisch een boulevard voor de kleine man: aan weerszijden van de trambaan een rijstrook, kriskras geparkeerd autoblik, moeders met kinderwagens op de trottoirs en een variëteit aan kleine detail- en levensmiddelenzaken, allemaal met te veel personeel.

  http://www.dhv.nl/frameset.asp?mainpage=http://www.dhv.nl/Application.PerformanceManagerServlet/Nederlands/Groepssite/OverDHV/DHV_in_de_pers/Archief/2003/Elsevier_Tsjechie_en_EU/Elsevier_Tsjechie_en_EU.asp,

  Groningen. Het mes moet in de 360 parkeerplaatsen aan de Diepenring. De gemeenteraad wil geen autoblik maar fraaie terrassen en boulevards langs de grachten.

  http://www.dvhn.nl/groningen/Onderzoek-naar-minder-autoblik-langs-Diepenring-21869428.html,

  "Door het regime van Saddam Hoessein is het opvolgen van aanwijzingen en bevelen ons in het bloed gaan zitten. Als er dus iemand midden in zo'n verkeersopstopping gaat staan, of het nu een Amerikaanse militair is of een gewone Irakees, dan is die zo opgelost." Maar als de Amerikanen hun voertuigen eenmaal hebben bevrijd uit de wirwar van autoblik, stappen ze steevast weer in en scheuren weg, de Irakezen achterlatend met hun vastgelopen verkeer.

  http://www.groene.nl/2003/0348/jb_bagdad.html,