baatbelasting


baatbelasting 1.0

(politiek en bestuur; business, economie en financiën)

belasting die door de gemeente geheven kan worden op eigenaren van een onroerende zaak, in het geval de gemeente voorzieningen treft waarbij die eigenaren baat hebben

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een baatbelasting…

is een belasting

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een gemeentebelasting
  • [Belanghebbende of begunstigde] komt ten goede aan de gemeente
  • [Toepassingsgebied of bereik] wordt door de gemeente geheven op eigenaren van een onroerende zaak, in het geval die eigenaren baat hebben bij voorzieningen die door de gemeente worden getroffen

    Algemene voorbeelden


    Als de gemeente Den Haag het centrum revitaliseert met grote investeringsprojecten aan het Spui, de Grote Marktstraat en omgeving, leidt dit later tot beheer- en onderhoudsactiviteiten. Dat betekent werk "mits er voor betaald wordt", noteert Van Schilfgaarde. Dat wil zeggen: bij voorbeeld via een baatbelasting of het heffen van opcenten bij de gronduitgifte.

    NRC,

    De gemeente Zuidwolde gaat een eigen bijdrage van fl. 6.500 voor particulieren en fl. 13.000 voor bedrijven heffen. Een en ander wordt vertaald in een baatbelasting welke aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting.

    Meppeler Courant,

    Daarbij kunnen bepaalde kosten op de projectontwikkelaar worden verhaald (het zogenaamde kostenverhaal). Dit kostenverhaal vindt plaats door middel van het sluiten van een exploitatieovereenkomst dan wel door het opleggen van baatbelasting.

    http://www.zwinkelsadvies.nl/,