bakfietsouder


bakfietsouder 1.0

(neologisme)

vader of moeder die een moderne bakfiets bestemd voor kindervervoer gebruikt om zijn of haar kind(eren) te vervoeren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bakfietsouder…

is een ouder; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] gebruikt een bakfiets om zijn of haar kind of kinderen te vervoeren, bv. van en naar school
  • [Waardering] heeft een soms juist positief en soms juist negatief imago van progressieve, linksgeoriënteerde, hoogopgeleide en welgestelde ouder; heeft zowel een hip als een suf imago; is op social media vaak het mikpunt van denigrerend commentaar

    Algemene voorbeelden


    Een bakfietsouder is niet zomaar een ouder die zijn kinderen per bakfiets naar school brengt en van school haalt, het is ook een type mens: relatief jong, wonend in een grote of middelgrote stad, vooral in de Randstad, progressief, klimaatbewust, hoogopgeleid en tamelijk welgesteld.

    https://www.taalbank.nl/2018/03/22/bakfietsstad/,

    Het is geen leven, dat van een bakfietsouder. Sinds Bart De Wever ooit het imago van de 'progressieve maar wereldvreemde bakfietsbobo' lanceerde, stoppen de bourgeois-bohémiens van de fiets best was in de oren van de kindjes om de occasionele vloek weg te filteren.

    https://www.demorgen.be/binnenland/bakfietsen-mogen-schoolstraten-niet-meer-in-hoe-kan-dat-bad6984d/,

    Zijn bakfietsouders persona non grata geworden in hun geliefde schoolstraat? Door "onzorgvuldig wetgevend werk" riskeren de driewielers onder de bakfiets een boete, al vreest de Fietsersbond vooral problemen met de verzekeringen.

    https://www.demorgen.be/binnenland/bakfietsen-mogen-schoolstraten-niet-meer-in-hoe-kan-dat-bad6984d/?referer=https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=2ahUKEwibocXcu67eAhURM-wKHQtaB-wQFjADegQIEhAB&url=https%253A%252F%252Fwww.demorgen.be%252Fbinnenland%252Fbakfietsen-mogen-schoolstraten-niet-meer-in-hoe-kan-dat-bad6984d%252F&usg=AOvVaw00o9Lj_tf73pmVnfBZGJrM,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • de bakfietsouder typeren

    Deze twee mensen hebben kinderen, en willen graag een bakfiets, maar ze durven niet. Want ze willen niet zo'n 'bakfietsmoeder' of 'bakfietsvader' worden omdat je er ongevraagd het imago van hippe bobo, idealist, egotripper, grachtengordelouder of wat het dan ook is, bij krijgt [...]. Laten we stoppen met het typeren van de bakfietsouder. We hebben het toch ook niet over zo'n typische Hema-omafietsstudent of zo'n vintageracefietshipster?

    https://www.hpdetijd.nl/2012-10-06/laten-we-stoppen-met-het-typeren-van-de-bakfietsouder/,

    met aanwijzend voornaamwoord


    • die bakfietsouders

    Maar die bakfietsouders. Ik word helemaal gek bij het idee dat ik straks opgesloten zit in zo'n Hollandse film gedraaid in de Pijp.

    http://www.skrienarchief.nl/pdf/2008/2008_08.pdf,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2008
    Periode opkomst Na 2000 is de bakfiets als kindervervoermiddel in zwang geraakt. Naarmate het gebruik ervan populairder werd, ontstonden er logischerwijs ook meer samenstellingen met bakfiets, zoals bakfietskind en bakfietsouder.