bandietenbende


bandietenbende 1.0

bende die bestaat uit bandieten; roversbende

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bandietenbende…

is een bende

      Hoofdsemagram: bende


      Algemene voorbeelden


      The Magnificent Seven volgt een bandietenbende die elk jaar opnieuw een klein Mexicaans boerendorpje terroriseert. Enkele van de dorpsoudsten besluiten dat het goed is geweest en sturen drie van de boeren naar de Verenigde Staten op zoek naar hulp. Zeven schutters melden zich, elk met een eigen reden. Samen bereiden ze het stadje voor op de dag dat het leger van veertig bandieten weer zal arriveren.

      http://www.filmhoek.nl/magnificent-seven-remake-zonder-tom-cruise/

      Dylan gaat weer onder hypnose en ziet zich terug in het wilde westen als leider van een bandietenbende. Hij leidt overvallen en nu overvalt hij een postkoets met daarin een domineefamilie met een dochter die verdacht veel op Kelly lijkt.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/The_Real_McCoy

      bandietenbende 2.0

      groep personen die zich gedraagt als een roversbende

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Algemene voorbeelden


      'De politie kan overal opduiken', zei een betoger met helm op het Europaplein, enkele honderden meters van het Onafhankelijkheidsplein, waar in november het protest begon dat tot vandaag voortduurt. 'De politie is over heel het centrum verspreid. Maar geloof me, het liedje van Janoekovitsj en zijn bandietenbende is uit. Het volk zal hen nooit vergeven.'

      http://www.standaard.be/cnt/dmf20140122_00943081,

      De BRIC-landen blijven een gouden standaard pushen. De grootste economieën van de wereld hikken aan tegen een schuldenlast van $7,5 biljoen omdat nationale banken hun Ponzispelletjes mogen blijven spelen met hulp van alle regeringen in die landen. Luister, het blijft een bandietenbende die harlekijnen in beweging brengen die uitsluitend voor zichzelf in het pluche zitten en niet voor het volk dat ze zogenaamd vertegenwoordigen.

      http://www.echtekrant.be/nieuws/china.html,

      De Mchedrioni waren een paramilitaire eenheid in Georgië [...]. Al snel verwierven de Mchedrioni zich een faam als zwaarbewapende bandietenbende. Hun verschijning was opvallend, gekleed als ze waren in spijkerbroeken, truien, jacks en zonnebrillen die ze ook binnenshuis niet afzetten. In de gebieden die zij controleerden schonden zij regelmatig de mensenrechten, door het uitvoeren van plunderingen en ontvoeringen en door beschermgeldheffingen in te voeren.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Mchedrioni

      De strijd voor bevrijding van de uitgebuite werkende massa, voor landhervorming door het gehele land en voor vernietiging van de gemeenschappelijke volksvijand in de vorm van Tjiang Kai-sjeks bandietenbende.

      http://www.hansschoots.nl/geschiedenis/overzee/rodeboekje.htm

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • de bandietenbende van het IMF

      U wordt wijsgemaakt dat België op dit moment een staatsschuld heeft van 98,2 %. Dat is een grove leugen. De Belgische staatsschuld op dit moment is veel hoger en daarom is ook de bandietenbende van het IMF al ingeschakeld.

      http://stopdebankiers.nl/we-hebben-politici-met-kloten-nodig/,