banksparen


banksparen 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

fiscaal gunstig sparen dat vooral bedoeld is als alternatief voor verzekeren en waarbij het spaarbedrag op een geblokkeerde rekening bij een bank wordt gestort, de zogeheten bankspaarrekening, en waarbij het spaartegoed pas na een bepaalde tijd en voor bepaalde doelen op te nemen is, bv. om een pensioen aan te vullen, een uitvaart te betalen of een hypotheek af te lossen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Banksparen…

is sparen; is een handeling

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vooral een alternatief voor verzekeren
  • [Legitimiteit] is als spaarvorm sinds 1 januari 2008 mogelijk na een wetsvoorstel van Staf Depla (PvdA) en Bibi de Vries (VVD)
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft sparen op een geblokkeerde rekening van een bank, een zogeheten bankspaarrekening, waarbij het spaarbedrag pas na een bepaalde tijd vrijkomt en slechts voor bepaalde doelen kan worden gebruikt, bv. het aflossen van een hypotheek, het betalen van een uitvaart of het aanvullen van een pensioen

    Hoofdsemagram: sparen


    Algemene voorbeelden


    De Eerste Kamer heeft de wetswijziging om in 2008 te mogen banksparen aangenomen. Door het banksparen verliezen verzekeraars hun monopoliepositie in het sparen voor een pensioen of beleggingshypotheek.

    http://www.bank-sparen.nl/banksparen-in-2008.asp

    U kunt banksparen voor uw pensioen, voor de aflossing van uw hypotheek, voor een overlijdensuitkering en voor het onderbrengen van een stamrecht (ontslagvergoeding). U kunt banksparen op een spaarrekening of bankbeleggen met een beleggingsrekening.

    http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wat-is-banksparen.html

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2006
    Periode opkomst 2008