basisonderwijs


basisonderwijs 1.0

het gestructureerd aanleren van kennis, vaardigheden en attitudes op basisniveau, zoals rekenen, schrijven, algemene kennisoverdracht, sociale omgang en persoonlijke ontwikkeling, aan leerlingen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar in Nederland en van twee en een half tot twaalf in Vlaanderen; schoolonderricht voor leerlingen tot twaalf jaar, dat vanaf het vijfde levensjaar leerplichtig is; concreet ook: geheel van lessen en oefeningen waardoor leerlingen in het eerste opleidingstraject tot twaalf jaar hun kennis, vaardigheden en attitudes ontwikkelen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Basisonderwijs…

is onderwijs; is een activiteit

  • [Functie] dient om kennis, vaardigheden en attitudes op basisniveau bij te brengen, zoals sociale omgang, persoonlijke ontwikkeling, rekenen, schrijven en algemene kennisoverdracht
  • [Plaats] vindt plaats op scholen voor basisonderwijs
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] kenmerkt zich door algemene vorming
  • [Belanghebbende of begunstigde] richt zich op leerlingen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar in Nederland en in Vlaanderen van twee en een half tot twaalf jaar
  • [Object ontstaan] krijgt zijn beslag in lessen en oefeningen

Algemene voorbeelden


Basisonderwijs bevordert de brede vorming van kinderen. Het onderwijs richt zich op de emotionele en verstandelijke ontwikkeling, op de ontwikkeling van de creativiteit en het verwerven van sociale, culturele en lichamelijke vaardigheden.

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2006/04/28/kerndoelenboekje,

In de nieuwe wet zijn zowel de scholen voor basisonderwijs als de huidige scholen voor lom, mlk en iobk opgenomen. Deze laatste drie schoolsoorten heten voortaan speciale scholen voor basisonderwijs.

http://www.bloemcampschool.nl/users/websitebcs/schoolgids/schoolgids.htm

basisonderwijs 2.0

deel van het onderwijsstelsel dat voorziet in het eerste opleidingstraject, in Nederland georganiseerd in 8 groepen voor leerlingen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar, en in Vlaanderen volgens een tweedeling met kleuteronderwijs voor leerlingen in de leeftijdsklasse van twee en een half tot zes jaar, en lager onderwijs voor de zes- tot twaalfjarigen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Basisonderwijs…

is een deel van het onderwijsstelsel

  • [Geheel] is een onderdeel van een geheel van inrichtingsvormen voor leerplichtig onderricht
  • [Ordening of volgorde] gaat in het onderwijsstelsel vooraf aan het voortgezet of secundair onderwijs
  • [Belanghebbende of begunstigde] is in Nederland toegankelijk voor leerlingen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar en in Vlaanderen van twee en een half tot twaalf jaar

    Algemene voorbeelden


    Het basisonderwijs in Nederland is verdeeld in acht jaarlagen, ook wel groepen genoemd. De groepen 1 en 2 worden ook wel de kleuterklas genoemd. Op sommige scholen bestaat een klas alleen uit kinderen van dezelfde groep, terwijl klassen op andere scholen gecombineerd zijn en bijvoorbeeld uit groep 3, 4 en 5 bestaan. [...]. Aan het eind van de basisschool (groep 8) krijgt ieder kind een niveau-advies voor de middelbare school.

    https://www.nt2.nl/nl/dossier/nt2_voor_kinderen/naar_school_in_nederland,

    Primair onderwijs is de overkoepelende sector voor het basisonderwijs én het speciaal basisonderwijs (sbo) en valt onder de Wet op Primair Onderwijs (WPO). Speciaal basisonderwijs is voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte die het reguliere onderwijs niet kan bieden. Leerlingen gaan naar het (speciaal) basisonderwijs vanaf vier tot en met twaalf jaar.

    https://www.onderwijsconsument.nl/betekenen-primair-onderwijs-en-basisonderwijs-hetzelfde

    Door de samenvoeging van het kleuter- en lager onderwijs tot basisonderwijs nam het gemiddelde aantal leerlingen per school weliswaar toe (van 104 in 1980 tot 170 in 1990), maar omdat het aantal kinderen in die periode zo sterk terugliep, was er feitelijk sprake van een forse schaalverkleining.

    http://www.gymnasiumnu.nl/,

    Wat is het verschil tussen een basisschool, een lagere school en een kleuterschool? De kleuterschool biedt kleuteronderwijs aan voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar. De lagere school biedt lager onderwijs aan voor kinderen van 6 tot 12 jaar en omvat 6 aaneensluitende leerjaren. Kleuter- en lager onderwijs vormen samen het basisonderwijs. Enkel scholen waarin zowel kleuter- als lager onderwijs wordt georganiseerd, mogen zich een basisschool noemen.

    https://www.onderwijsinbrussel.be/leren-en-studeren/structuur-onderwijs-en-opleiding/basisonderwijs,

    De lagere school volgt op de kleuterschool. Samen vormen ze het basisonderwijs. Als uw kind op het einde van het lager onderwijs de doelen van het leerplan beheerst, dan krijgt het zijn eerste diploma: het getuigschrift basisonderwijs.

    https://www.vlaanderen.be/naar-de-lagere-school

    Dat adagium geldt voor het ontwerp-decreet dat de Vlaamse regering gisteren naar het parlement stuurde: dat over het basisonderwijs, de verzamelnaam voor het kleuter- en lager onderwijs.

    De Standaard,

    basisonderwijs 3.0

    opleiding ingericht door een school voor basisonderwijs

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Basisonderwijs…

    is een opleiding

    • [Plaats] wordt gevolgd aan een school voor basisonderwijs
    • [Duur] strekt zich uit over een studietermijn van acht leerjaren in Nederland en maximaal negen en een half in Vlaanderen
    • [Belanghebbende of begunstigde] wordt gevolgd door leerlingen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar in Nederland en van twee en een half tot twaalf jaar in Vlaanderen
    • [Gevolg of resultaat] leidt tot een getuigschrift basisonderwijs

    Algemene voorbeelden


    Het basisonderwijs is het reguliere onderwijs dat kinderen van 4 tot 12 jaar volgen. Een school waar basisonderwijs wordt aangeboden, heet een basisschool. De basisschool is onderverdeeld in acht groepen. De kinderen moeten per jaar bepaalde leerdoelen behalen. Als zij hierin slagen, gaan zij aan het eind van het schooljaar over naar de volgende groep. Groep 1 is de eerste groep en groep 8 is de laatste. Kinderen die het basisonderwijs hebben afgerond, stromen door naar het voortgezet onderwijs.

    https://www.nationaleonderwijsgids.nl/basisonderwijs/paginas/wat-is-basisonderwijs.html

    De overheid schrijft Kerndoelen voor die globaal duidelijk maken wat een school in elk geval aan haar leerlingen moet aanbieden in de periode dat zij basisonderwijs genieten.

    https://www.netwerkpev.nl/kopie-van-achtergrond-pe-v-1,

    De klassenraad beslist of je kind het getuigschrift basisonderwijs behaalt. [...]. De meeste kinderen behalen het getuigschrift na 6 jaar, op het einde van de lagere school.

    https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/getuigschrift-basisonderwijs-in-het-gewoon-lager-onderwijs