batikken


batikken 1.0

textiel verven volgens een oude Indische methode, waarbij figuren die niet in een bepaalde kleur geverfd moeten worden met was worden bedekt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Batikken…

is een activiteit

  • [Plaats van herkomst] is als techniek afkomstig uit het oosten en werd o.a. in Nederlands-Indië, m.n. op Java beoefend
  • [Wijze] wordt verricht door figuren die niet in een bepaalde kleur geverfd moeten worden met was of een andere stof te bedekken

    Algemene voorbeelden


    Over de bank en de stoelen lagen ook kleurige doeken in allerlei dessins, gebatikt, meende Bijman, zodat het onoverzichtelijke, schemerige geheel een bepaald oosterse indruk op hem maakte.

    Spitzen, Thomas Rosenboom,

    Combinatiemogelijkheden


    met object


    • een doek batikken
    • een paneel batikken
    • een stof batikken

    Vijf centrale panelen batikte Dijsselhof voor Van Hoorn. Vrijwel vlakke arrangementen werden het, gecomponeerd met motieven uit flora en fauna. Deze taferelen met wadende flamingo's, hongerige pelikanen, grazende reeën en een rustende marabou omlijstte hij met randen waarin vogels, vissen en klimranken in een strenge orde zijn gevangen.

    http://www.zilverbank.nl/cachet/04_01_Dijsselhofkamer.htm

    De toegepaste technieken zijn divers: mozaïeken maken, schilderen aan een reuzenschilderij, een stof batikken, een zeefdruk maken en meer.

    http://www.atelierswesterdok.nl/ned/kinderacademie/ouder_en_kind.php

    met verzwegen object


    Ook de Europese inwoners van Indonesië hebben invloed gehad op de ontwikkeling van batikmotieven. De Europese vrouw, die zich in de eerste instantie niet met zaken mocht bemoeien, ging zelf batikken of zette een batikkerij op.

    http://www.travelmarker.nl/bestemmingen/azie/indonesie/cultuur/batik.htm

    Textiele kunsten omvat zowel weven als vilten, papiermaken, stofdrukken, batikken, zijdeschilderen en allerhande verfmethodes en afbindtechnieken.

    http://www.leuven.be/showpage.asp?iPageID=2832

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    batikken 2.0

    met de batiktechniek een voorstelling op iets aanbrengen

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: op

    • batikken op een doek
    • batikken op zijde

    Volgens plan ga ik morgen duiken, overmorgen een jungletocht naar de andere kant van het eiland ondernemen en een schildpad op een doek batikken.

    http://hanneke-asian-adventure.blogspot.com/,

    Lion Cachet behoort tot de grondleggers van de Nederlandse Art Nouveau [...]. In 1892 introduceerde hij met een spectaculaire oorkonde die was gebatikt op zijde de Javaanse batiktechniek in de Europese kunst.

    Meppeler Courant,