battelen


battelen 1.0

(kunst en architectuur; dans; informeel)

een schijngevecht, 'duel', hebben of voeren in de hiphop, waarbij de strijd gaat om wie er het beste kan rappen of dansen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Battelen…

is strijden

  • [Functie] wordt gedaan bij wijze van wedstrijd
  • [Milieu] wordt gedaan door rappers of door dansers in de hiphopscene

    Algemene voorbeelden


    'Geweten van de Nederlandstalige hiphop' Brainpower benadrukt dat rappers niet battelen met hun vuisten maar met woorden of dans.

    Trouw,

    "Als je verliefd bent dan schijf je een loverhyme en als je opgefokt bent dan schrijf je een battle-rhyme." Ze hebben al een paar keer gebatteld tegen de Beat Freaks uit Sneek. Jesh Rock: „Poeh! De Beat Freaks zijn wack! We hebben al vier keer met ze gebatteld en ze zijn steeds afgegaan. Ze zijn niet strak genoeg, weet je." Bij dat battelen gaat het er soms ruig aan toe. De tegenstander wordt zo ritmisch en zo welluidend mogelijk uitgemaakt voor alles wat mooi en lelijk is. Toch is niet alles haat en nijd in het Hip Hop-wereldje. Semi One: "We zijn best wel bevriend met ze, hoor, we zijn toch allemaal met Hip Hop bezig en dan leer je elkaar vanzelf wel beter kennen. Maar als we aan het battelen gaan dan gaat het van 'lik m'n Adidas', weet je."

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010566544:mpeg21:a0396,

    Meiden van een jaar of 16/17, een jongetje van rond de 12 en een man worden uit het publiek gehaald, in twee groepen verdeeld en ze laten zien wat ze kunnen. Ter afronding laten de dansers allemaal nog één keer hun kunsten zien. Ze kunnen er geen genoeg van krijgen, de dansers springen het publiek in en gaan staan battelen met de toeschouwers.

    http://www.deadline.nl/news/Krump+Kings+battelen+in+Paradiso

    Vrijdagavond werd in 'Most Wanted 2010', de Amsterdamse R&B- en hiphop-competitie in de Melkweg, beslist wie zich rapkoning van Amsterdam mag noemen. Acht finalisten battelden vrijdagavond op het toneel tegen elkaar om de titel Most Wanted.

    http://www.webregio.nl/waterland/regionaal-nieuws/artikel/1129268/foto/1/.aspx