bauxiet


bauxiet 1.0

afbeelding

Bron: larrylurex
( CC BY-SA 2.0 )

(natuur, milieu en energievoorziening)

mineraal dat voor een groot deel bestaat uit aluminiumhydroxide en als zodanig de belangrijkste grondstof is van aluminium

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bauxiet…

is een mineraal; is een grondstof

  • [Samenstelling] heeft een zeer wisselende samenstelling maar bestaat in elk geval voor een groot deel uit aluminiumhydroxide
  • [Behandeling of bewerking] wordt verwerkt tot aluminium
    Formule Al2O3.3H2O

    Algemene voorbeelden


    De belangrijkste grondstof voor aluminium is bauxiet. Uit bauxiet wordt aluinaarde gewonnen. In Nederland zit dat niet in de grond; wij krijgen het per schip aangevoerd uit Suriname [...]. Uiteindelijk komt de aluinaarde bij ons in de ovens terecht. Deze ovens worden gevuld met elektroliet, een zoutoplossing waarin de aluinaarde wordt opgelost [...]. De in het elektroliet opgeloste aluinaarde wordt door middel van elektrolyse gesplitst, waarbij vloeibaar aluminium vrijkomt.

    http://www.aldel.nl/Inhoud/Frame-nl.htm

    De meeste metalen komen niet zuiver in de natuur voor, maar alleen in verbindingen. Dus om zuivere metalen te krijgen moeten we ze ontleden. Veel van deze metaalverbindingen bij elkaar noemen we erts. In Suriname wordt het erts bauxiet gevonden, dit erts bestaat voor meer dan 50% uit aluminium en zuurstof. Door middel van electrolyse wordt hier aluminium van gemaakt.

    http://proto.thinkquest.nl/~llb082/nl/?thepage=hst4

    Neem liever geen kozijnen van PVC, staal of aluminium. PVC heeft veel milieubezwaren. De productie van staal en aluminium kost erg veel energie, en voor de winning van bauxiet, de grondstof van aluminium, verdwijnt vaak tropisch bos, dus daar wint u ook niets mee.

    http://www.ecoline.org/verde/infobladen/16tropenhout.shtml

    Combinatiemogelijkheden


    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen