beboteren


beboteren 1.0

( Met betrekking tot bakblikken, bakplaten, overschalen, schotels, vormen of brood, boterhammen, deeg e.d.)
van boter voorzien; boter aanbrengen op (het genoemde); met boter invetten; met boter insmeren; met boter besmeren
Vaak gebruikt in recepten.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Beboteren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Beboteren is het invetten met boter van bijv. bakblikken en ovenschalen.

      https://sranangkukru.net/beboteren/

      Ik draag nooit voedsel op m'n lichaam. Met name van aardbeien krijg ik uitslag op m'n huid. En van alles wat beboterd is krijg ik jeuk.

      Mank, Herman Brusselmans,

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • een bakblik beboteren
      • een bakplaat beboteren
      • de bakvorm beboteren
      • deegvellen beboteren
      • een ovenschaal beboteren
      • een (vuurvast) schoteltje beboteren

      Als je een bakplaat of een ovenschaal wil gaan beboteren kan je kiezen tussen verschillende soorten boter. Hou er rekening mee dat elke boter zijn eigen smaak heeft, de smaak van je boter zal dus deel je gerecht bepalen waarschijnlijk, afhankelijk van wat je natuurlijk gaat klaarmaken.

      https://www.antwoordopjevraag.be/eten-en-drinken/hoe-beboter-ik-een-bakplaat-of-een-ovenschaal/

      De oven voorverwarmen op 210°C of gasstand 4½ of vraag het aan je ouders! Daarna het deeg op een met bloem bestoven aanrecht uitrollen tot een lap van ca. 1 cm dik. Hieruit met behulp van vormpjes of gewoon met een mesje koekjes uitsteken. Een bakblik beboteren en de koekjes erop leggen, dik bestrooid (en een klein beetje ingedrukt) met de geschaafde amandelen. Doe de bakplaat in het midden van de oven, maar pas op de oven is heet!

      http://users.pandora.be/Sinterklaasessen1/Receptenspeculaaskoekjes.html

      Beboter de bakvorm. Maak rondjes van wraps voor de bodem. Roer parmezaanse kaas en kruiden door de pizzasaus. Gebruik daarvan één of twee eetlepels per vormpje, afdekken met mozzarella en pepperoni. Laat afkoelen en haal eenvoudig uit de vorm.

      https://nl.pinterest.com/pin/530298924852638914/

      Groot rond bakblik met opstaande rand (doorsnede ca. 24 cm) beboteren. 10 vellen fyllodeeg bestrijken met boter en bodem van bakblik hiermee bekleden. Laat wat deeg over rand uitsteken. Vorm vullen met helft van amandelmengsel, kip met saus, gestoofde uien en rest amandelmengsel. Rest van deegvellen beboteren en vulling afdekken met 1 deegvel. Uitstekend deeg terugslaan en afdekken met deegvellen, zodat de b'stilla rond wordt. In ca. 30 minuten goudbruin bakken.

      https://www.trouw.nl/nieuws/b-stilla-kip-amandelpastei~bb00db15/,

      Tomaatjes wassen, halve minuut in kokend water, hup! onder de koude kraan, pellen en in schijven snijden. Vuurvast schoteltje beboteren. Eerst de uiringen, dan de visfiletjes, appeltjes er bovenop en vervolgens de tomaten. Kruiden met kerrie. Zetmeel door de yoghurt roeren en eroverheen. Twintig minuutjes in een voorverwarmde oven (225 °C).

      Werk, Josse De Pauw,

      voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


      • een beboterd boterhammetje
      • beboterd brood

      Strooi de flinters Parmezaan (met kaasschaaf of dunschiller van een groot stuk Parmezaan afgesneden) over de omelet. Eet hier een geroosterd en beboterd warm boterhammetje bij.

      NRC,

      Voor de buitenlandse toerist is het zeker aan te raden de typisch Deense gerechten eens te proberen. Het bekendst is Smørrebrød: 'beboterd, gesmeerd brood'. Smørrebrød is eigenlijk geen brood met beleg, maar beleg met brood. Van brood is weinig of niets te zien...

      http://www.denemarken.dt.dk/

      • een beboterd vormpje

      Stamp de amandelen zeer fijn in de melk. Klop de eidooiers los en meng alles goed door elkaar. Voeg wat zout toe en passeer het mengsel door de zeef. Giet het dan in een beboterd vormpje en pocheer het au bain marie, totdat het mengsel gestold is.

      http://www.goldweb.nl/culinair/

      Stamp de vis in de mortier fijn met de slagroom. Voeg de béchamelsaus toe en de losgeklopte eidooiers. Breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat. Passeer de compositie door een zeef. Giet ze in een beboterd vormpje. Pocheer dit au bain marie tot de compositie gestold is.

      http://www.goldweb.nl/culinair/

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding