bedauwen


bedauwen 1.0

( Met betrekking tot uiteenlopende zaken, vaak gras, mos, weilanden en vruchten e.d.)
met dauw bedekken; met dauw vochtig maken

Algemene voorbeelden


Ziet u Blauwe bessen, aarzel dan niet, koop ze! Let er bij het kopen op dat het oppervlak bedauwd is, en de kleur mooi diepblauw.

http://www.degroentenman.nl/

De auto's voor de kroegen leken bedauwd, doch naderhand merkte ik dat ze met een in het licht van de lantarens soms onverwacht met vele kleuren opglanzend ijsvlies overtrokken waren.

De zoon van meneer Davidson, Hubert Lampo,

De bessen rijpen van juni tot september, afhankelijk van de cultuurvariëteit. Aanvankelijk zijn de bessen groen, later rood. Uiteindelijk zijn de bessen, afhankelijk van het ras, licht- tot donkerblauw en min of meer bedauwd. De bes heeft lichtgroen, vrijwel kleurloos vruchtvlees. De wilde bosbes is daarentegen ook vanbinnen blauw.

http://www.geocities.com/blauwe_bessen/index.html

Voorkoming schade: Sterke directe zonnestraling op de bessen voorkomen. Serre tijdig afwitten. RV niet te hoog houden. Tijdig luchten zodat de bessen niet bedauwen. Het water kan als een lens werken na het bedauwen van de vruchten. Dit veroorzaakt zonnebrand.

http://www.guydekin.bewoner.antwerpen.be/vakartikels/1999/vitisziekten_actinidia_vermeer.htm,

Combinatiemogelijkheden


voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


  • een bedauwd bos
  • de bedauwde dageraad
  • het bedauwde gazon
  • bedauwd gras
  • een bedauwd landschap
  • bedauwd mos
  • bedauwde webben
  • een bedauwd weiland

Zoals een bedauwd bos ontwaakt in een Disney-film, zo kringelt en kwinkeleert het in de eerste maten van een gloednieuwe versie van The Sound of Music, bijna dertig jaar na dato wederom gezongen door Julie Andrews.

NRC,

Na drie uur stappens onder de zomersterren, roken ze vers hooi en daar het toch naar middernacht liep, besloten ze wat te rusten, kropen door een haag en gingen liggen. Toen ze in de bedauwde dageraad wakker werden, lagen ze op een kerkhof en sloegen, verbauwereerd en blij tegelijkertijd, een verlossend kruis.

Miniaturen, Karel Jonckheere,

Laat die avond, zonder sterren of wind, is ze over het bedauwde gazon onderweg naar het schuurtje, de hond voor het laatste rondje van de dag in haar spoor.

De vrouw die alles had, Kees van Beijnum,

De lucht is zuiver als bedauwd gras.

De kus, Jan Wolkers,

In de schaduw van de hooiberg hing de geur van bedauwd gras.

De hangende man, Koos van Zomeren,

Wat is er nu mooier dan een 'muizende' vos bij zonsopgang in een bedauwd landschap?

http://www.vzz.nl/

Niets is zo feeëriek als bedauwd mos in de herfst of in het vroege voorjaar, wanneer andere planten nog in hun diepe rust verkeren.

De Standaard,

Ze had slechts de benen lichtjes, instinctief geopend en de zwoele zone ertussen trilde als bedauwd mos in de flauwe, vroege zonnestraal die door de wiegende, tule gordijntjes drong.

Allegria! Allegria!, Patrick Conrad,

Je hebt er natuurlijk al tientallen gezien: bedauwde webben in de coniferen of contoneasters op een mooie laatzomermorgen.

http://www.ecologischgroen.be/bib/spinnen.html

Hij wil naar buiten en even later wandelen we over een bedauwd weiland en ademen frisse lucht in.

http://www.amsterwitched.nl/

  • de bedauwde voorruit
  • het bedauwde zijraampje

Eerstaanwezend commissaris voor gerechtelijke opdrachten Bob Boenders opent de ogen, kijkt verdwaasd naar zijn assistent, dan door de bedauwde voorruit van de grijze Opel Corsa die op de hoek van de Pijlstraat en de Van Maerlantstraat naast een glascontainer geparkeerd staat en ziet hoe Angelina aan de overkant met de bestuurder van de Chrysler onderhandelt.

Cargo, Patrick Conrad,

Toen hij door het bedauwde zijraampje keek, zag hij alleen troebele strepen als onscherpe vegen, als een reeks felle parelsnoerbliksems, als de neerslag van uitstervend vuurwerk, als een slagregen van veelkleurige vonken in de vochtige nacht voorbijflitsen.

Cargo, Patrick Conrad,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


bedauwen 2.0

met vocht bedekken; bevochtigen
Vooral in de vorm van het voltooid deelwoord als adjectief gebruikt.

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

Combinatiemogelijkheden


voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


'Hoe is het met jou!' riep de jeneverindiaan, terwijl hij me turend opnam met zijn bedauwde staarogen.

http://utopia.knoware.nl/users/propriac/archief/010220_21.html,

Nadat Nathan op het station de met grijze spikkeltjes bedauwde ogen van het meisje had gezien bleef hij – wat hij ook deed overdag, en zelfs 's nachts in zijn slaap – verlangen naar dat ene moment in de dag waarop hij haar voetstappen zou horen op de trappen en zij de torenkamer zou binnenkomen na het klopje op de deur.

Over de grens, Chaja Polak,

De ambassadeur knikt naar zijn hulp in de huishouding en even later staan er twee bedauwde tuitglazen Heineken voor ons.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

De zaak lag een paar minuten stil, terwijl er een bedauwde koeler werd aangedragen met een fles Taittinger, een verse Vacqueyras met een fles designer mineraalwater ernaast, een dikke tomatensap met peper, een schoteltje dure hapjes, en het onvermijdelijke Max-detail: een flesje cola waar het meisje ter plekke de dop af wipte, want cola dat in een glas werd gebracht, kon any kind of cola zijn.

Gouden bergen, Herman Stevens,

Hij beklimt haar glooiende heuvels naar haar lippen, zoent haar en zoent haar en terwijl hij haar zoent voelt hij een hand die hem meevoert, onmiskenbaar stuurt, dwingend leidt totdat zijn bedauwde top de warme, vochtige wolken kust van de geheime, hemelse tempel waar zij niet langer mens is.

Rupert: een bekentenis, Ilja Leonard Pfeijffer,

Marta schoof langzaam haar wijsvinger tussen de volle, stulpende schaamlippen en verkende de bedauwde opening van Eline's vrouwelijkheid.

http://www.seksplaza.be/verhaal.php/160/

Woordfamilie


Als deel van een afleiding