beeldcultuur


beeldcultuur 1.0

cultuur waarin zeer veel belang wordt gehecht aan het beeld, bijvoorbeeld van televisie of film; cultuur waarin het beeld centraal staat, vaak tegenover een cultuur waarin het geschreven woord centraal staat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beeldcultuur…

is een cultuur

  • [Toepassingsgebied of bereik] is een cultuur waarin zeer veel belang wordt gehecht aan het beeld, bv. van televisie of film; is een cultuur waarin het beeld centraal staat, vaak tegenover een cultuur waarin het geschreven woord centraal staat

    Hoofdsemagram: cultuur


    Algemene voorbeelden


    Dat de beeldcultuur een bedreiging zou betekenen voor het boek, is belachelijk.

    De Standaard,

    Ze hebben het over de nood aan een nieuwe alfabetisering, over de ontlezing en over de nefaste strijd van de beeldcultuur tegen de woordcultuur.

    De Standaard,

    De term beeldcultuur wordt voornamelijk geassocieerd met de consumptie van televisiebeelden.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de banale beeldcultuur

    Om nog eens Hans Magnus Enzensberger te citeren: 'Alleen wij, dat wil zeggen een kleine minderheid van mensen die lezen en schrijven, konden op het idee komen mensen die dat niet plegen te doen, voor een kleine minderheid te houden.' We redeneren zo omdat we de neiging hebben het boek tot iets heiligs te verheffen en omdat we vrezen dat de literatuur onderuit gehaald wordt door de banale beeldcultuur om ons heen.

    Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

    • de huidige beeldcultuur
    • de moderne beeldcultuur
    • de nieuwe beeldcultuur
    • de toekomstige beeldcultuur

    Verder is het even belangrijk de videokunst te stimuleren, die ondanks haar enorm belang voor de huidige en toekomstige beeldcultuur nog steeds te stiefmoederlijk wordt behandeld.

    http://www.provant.be/Kennismaking/kabgouv/openingsrede/95.htm,

    Hij projecteert een soort macho-stijl voor de cultuurkritiek, die zelf lijkt te participeren in de 'zappende' stijl van de moderne beeldcultuur.

    NRC,

    Op zondag 6 juni organiseert Zone 5300, het Nederlandstalige tijdschrift voor nieuwe beeldcultuur, een bijzondere veiling tijdens de Stripdagen te Haarlem.

    http://www.stripschap.nl/SCHAPnieuwsDigitaal/2004_06/2004_06_VeilingZone5300.html,

    • de westerse beeldcultuur

    Tot in het begin van de 20ste eeuw heeft men in de westerse kunst gezocht naar een perfecte verbeelding van het lichaam teneinde de imperfectie van het fysieke lichaam te overwinnen. Het falen hiervan werd ontkend en leidde in de westerse beeldcultuur tot de ontwikkeling van verschillende iconen die het perfecte lichaam spiritueel of politiek verbeelden, maar die niet meer zijn dan visuele representaties.

    http://www.uvv.be/uvv5/top/framesn.html,

    • de zogenaamde beeldcultuur

    Daarmee raak ik al meteen een eerste zwakte van de zogenaamde beeldcultuur. Ze is vaak minder beeldend dan andere kunsten.

    Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • de woekerende beeldcultuur

    Natuurlijk is er een vloedgolf van idiote spelprogramma's en gruwelijke videofilms, maar de kritiek van George Steiner en Neil Postman op de woekerende beeldcultuur is kortzichtig wanneer ze de hele schermcultuur veroordeelt.

    De Standaard,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • de verguisde beeldcultuur

    De breakdance-rage is via het ballet tot op de podia van de duurste schouwburgen geraakt; moderne operacomponisten verwerken riffs uit de popmuziek en de zo verguisde beeldcultuur heeft geleid tot de (elitaire) videokunst maar ook tot het vaak zinnig gebruik van tv-monitoren in het hedendaagse theater.

    Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

    met substantief ervoor


    • het begrip beeldcultuur
    • de term beeldcultuur

    Ik neem hierin meer speciaal het begrip beeldcultuur zelf onder de loepe.

    Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

    De term beeldcultuur wordt tegenwoordig te pas en onpas gebruikt en hij wordt doorgaans eenzijdig afgezet tegenover de woord-cultuur.

    Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • beeldcultuur en woordcultuur
    • schriftcultuur en beeldcultuur
    • woordcultuur en beeldcultuur
    • muziek en beeldcultuur
    • muziek, dans en beeldcultuur

    Er ligt geen scheidslijn tussen de zogenaamde beeldcultuur en woordcultuur.

    Cultuur is oorlog, Leo De Haes,

    Vlaanderen en Gent buigen zich over een project voor een nieuwe grote Gentse Cultuurtempel: het Forum voor muziek, dans en beeldcultuur.

    http://www.anarchie.be/home/index.html

    Prof. dr. G.A.M. Kempen, hoogleraar functieleer en theoretische psychologie, stelde in zijn lezing 'Van leescultuur en beeldcultuur naar Internetcultuur' dat leescultuur altijd in hoger aanzien heeft gestaan dan beeldcultuur.

    NRC,

    Hoe probeert u een tegengewicht te vormen in deze tijd van overaanbod aan muziek en beeldcultuur, wilde Pieter Stas weten. "We kunnen de vooruitgang in de elektronische media niet tegenhouden," antwoordde Herreweghe. "Maar er schuilt wel een gevaar in. Omdat het muziekleven steeds meer 'elektronisch' wordt, komt het in handen van machtige economische groepen die alle kleintjes opeten. Daardoor dreigt het aanbod te vervlakken. De directeuren zijn geen melomanen meer, maar zakenmensen voor wie alleen geld telt."

    De Standaard,

    De initiatiecursus bibliologie is een historisch opgevatte introductie op aspecten van schrift- en beeldcultuur, die de student vertrouwd maakt met de constante evolutie in de menselijke communicatie (tekens, taal, schrift en boek).

    http://www.gbdi.bewoner.antwerpen.be/bdi.html,

    We staan vandaag voor veranderingen die de grenzen doen vervagen tussen woord- en beeldcultuur, tussen hoge en lage cultuur, tussen school en andere instituties (zoals bibliotheken maar ook de media spelen een steeds grotere rol in opvoeding en onderwijs).

    http://memling.rug.ac.be/games/rs/artikel.html,