begerenswaardigheid


begerenswaardigheid 1.0

( Gezegd van zowel personen als zaken)
het begerenswaardig zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Begerenswaardigheid…

is een toestand

      Algemene voorbeelden


      Jaloezie heeft te maken met angst - angst voor het onbekende en voor verandering, angst voor het verliezen van macht of controle in een relatie, angst voor schaarste en/of verlies en verlatingsangst. Het is een reflectie van onze eigen onzekerheid met betrekking tot onze waardigheid, bezorgdheid of we wel voldoen als vriend(in), en twijfels over onze begerenswaardigheid.

      http://forum.viva.nl/forum/Relaties/Vriend_spreekt_af_met_vriendin_van_vroeger/list_messages/91410/last,

      Selectie-aan-de-poort van de Nederlandse universiteiten zou de 'begerenswaardigheid' van de toelating tot een academische studie weer vergroten en het competitie-element stimuleren.

      NRC,

      Was Jacoba van Beieren (1401 - 1436) eigenlijk mooi, of misschien zelfs wel 'sexy'? De vraag zou alleen maar interessant zijn geweest als het vermoeden had bestaan dat ze vanwege haar begerenswaardigheid meer macht wist te ontplooien dan wanneer ze als een onaantrekkelijk schriebeltje door het leven was gegaan.

      http://www.nrcboeken.nl/recensie/tussen-slapjanussen,

      Alleen als in alle opzichten de essentiële positie van de klassieke talen in het gymnasium uitgedragen wordt, ontstaat er een klimaat waarin niet alleen behoorlijke examenresultaten kunnen worden gehaald maar waarin ook veel leerlingen gemotiveerd blijven. Dat is de opgave waar leraren, leiding en leerlingen voor staan. De begerenswaardigheid van het gymnasiumdiploma hangt volgens ons samen met deze uitdaging, wat een opmaat is naar onze bespiegeling over de uitgangspunten van het vak.

      http://www.barlaeus.nl/publicaties/reactieaanverkenningscommissie.pdf,

      Als de auto's naar Europa komen (de Evo zo'n beetje nu, de GT-R begin volgend jaar) zal Nissan ruim twee keer zoveel geld vragen als Mitsubishi doet voor de auto waarin ik nu rijd. De gevreesde combinatie van schaarste en ultieme begerenswaardigheid lokt nu al de verwachting uit dat voor de eerste exemplaren 30 procent meer zal worden gevraagd dan de vastgestelde verkoopprijs.

      http://www.topgearmagazine.nl/uitgelicht/artikel/nissan-gtr-vs-mitsubishi-evo-x-test-drives/,

      Het Album is telkens gewijd aan een Franse klassieke schrijver en bevat een uitgebalanceerde iconografie, tot 2 juni gratis te verkrijgen bij aankoop van drie Pléiade-delen tijdens de Quinzaine de la Pléiade. Maar daarna helemaal niet meer, wat de begerenswaardigheid en zeldzaamheid van de Albums verhoogt.

      http://www.depapierenman.be/blog/2007/5/19/Papierman(d)-aflevering-21,

      We hebben immers niet zoveel informatie over de begerenswaardigheid van analytische vrouwen 100000 jaar geleden.

      http://forum.skepp.be/viewtopic.php?p=9816,

      De nieuwe Mégane is een gedegen auto, rijdt prima en is van een hoge kwaliteit, maar het ontbreekt hem wellicht aan begerenswaardigheid.

      http://www.autoweek.nl/forum/read.php?4,3697604,page=10,

      Dat impliceert niet dat hij de begerenswaardigheid van al die flamingantistische hebbedinkjes in vraag stelde.

      http://newbub.bbactif.com/t1133-perikelen-bij-de-nationaal-socialisten-van-de-spa,

      begerenswaardigheid 2.0

      iets wat begerenswaardig is

      Betekenisbetrekking


      metonymie
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een begerenswaardigheid…

      is een zaak

      • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wil men graag in zijn bezit hebben

        Algemene voorbeelden


        En dan de 'goodies-bag'. Watertandend lezen we in elke glossy over evenementen waar 'celebrities' als extraatje allerlei begerenswaardigheden meekrijgen, zoals de nieuwste ladyphone bezaaid met Swarowski-kristallen en voorzien van ovulatie-alarm.

        http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/377280/2008/12/11/Elke-maand-reserveert-bioscoopketen-Pathe-de-pluchen-stoelen-exclusief-voor-dames.dhtml,

        Onveranderd hing over het Oostblok het waas van grauwe soberheid en schaarste. Whisky en Playboy waren onbereikbare begerenswaardigheden, symbolen van vrijheid en overvloed.

        http://www.historischnieuwsblad.nl/00/hn/nl/0/artikel/6762/Het_Oostblok_kon_niet_op_tegen_de_verleidingen_van_het_consumentisme.html,

        De antiek & brocantehandelaars te Namen [...]. Meer dan 6.000 m² zullen op informele wijze volgestapeld staan met klassestukken, begerenswaardigheden en andere curiositeiten die elke liefhebber en verzamelaar het hart sneller zullen doen slaan.

        http://www.deballagenamur.be/index_nl.php,

        Iemand verstopt op een bijzondere plaats, meestal in de natuur, een waterdichte doos met daarin een aantal kleine begerenswaardigheden en een logboekje. Met de hand-GPS bepaalt hij de coördinaten van de schuilplaats die hij vervolgens publiceert op de speciale website.

        http://www.lingebos.nl/nieuws/7-gps-tochten-en-geocachen

        En dan noem ik het exorbitant hoge bedrag dat anderen voor mij betaalden voor het kledingstuk dat ik écht niet kon laten hangen. Omdat ik wel gék zou zijn om zo'n dure jurk/jas/sjaal niet mee te nemen nu de begerenswaardigheden zo goed als weggegéven worden.

        http://zusterruwina.web-log.nl/zusterruwina/ruwe_materie/index.html,

        De oud-generaal weigerde om politieke verbonden te smeden en beloftes te doen voor kabinetsposten of andere begerenswaardigheden.

        http://www.pelita.nl/cms/publish/content/showpage.asp?pageid=532,