behandelrelatie


behandelrelatie 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

relatie tussen een patiënt en de personen die rechtstreeks betrokken zijn bij de uitvoering van een behandelingsovereenkomst, bijvoorbeeld artsen of andere zorgverleners

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een behandelrelatie…

is een relatie

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een voorwaarde voor inzage in het elektronisch patiëntendossier
  • [Betrekking of relatie] betreft de relatie tussen een patiënt en de personen die betrokken zijn bij zijn behandeling, meestal artsen of andere zorgverleners

    Hoofdsemagram: relatie


    Algemene voorbeelden


    Uit het voorgaande blijkt dat de arts geen professionele distantie wist te bewaren, dat zij het belang van haar patiënte niet altijd heeft laten prevaleren boven haar eigen belang zodat de grenzen van de behandelrelatie zijn overschreden.

    http://www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl/verpleegkundigen_files/2000.236.htm

    Patiëntenwetgeving heeft de vraagzijde in de behandelrelatie versterkt en de aard van de vragen die aan de gezondheidszorg worden voorgelegd verschuift steeds meer naar vragen rond beperkingen en handicaps.

    http://www.rvz.net/Nieuws/Werk99/vwsprof.pdf,

    Zodanig verbod geldt evenzeer voor de arts die met een patiënt een behandelrelatie heeft. Onder dat verbod valt niet alleen het verbod tot het aangaan van een sexuele relatie, maar ook het aangaan van andere relaties die de behandelrelatie denatureren en in gevaar brengen zoals een arbeidsrelatie.

    http://www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl/verpleegkundigen_files/2000.236.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een individuele behandelrelatie
    • een langdurige behandelrelatie

    Al deze veranderingen hebben gevolgen voor de rol en positie van professionals, zijn van invloed op de individuele behandelrelatie en de beroepsuitoefening en stellen nieuwe eisen aan professionals die niet altijd gemakkelijk in de beroepsuitoefening zijn in te passen.

    http://www.rvz.net/Nieuws/Werk99/vwsprof.pdf,

    De vaak langdurige behandelrelatie met de revalidanten (3 maanden tot een jaar), de informele sfeer, de hechte samenwerking in de behandelteams en betrokkenheid bij beleidskeuzen die betrekking hebben op de eigen werkplek of het eigen team vormen hiervoor de basis.

    http://www.dehoogstraat.nl/index.html

    in voorzetselgroep


    • in hun behandelrelatie

    "In de situatie waarin op afzienbare termijn een wellicht gruwelijke zelfdoding door de patiënte te verwachten was, stonden zij voor de keuze deze af te wachten, dan wel tegemoet te komen aan de wens tot hulp bij zelfdoding. In hun behandelrelatie hebben deze artsen het tot hun plicht mogen rekenen aan het klemmende verzoek van de patiënte te voldoen", oordeelt het gerechtshof.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010628595:mpeg21:a0010,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: tussen

    • een behandelrelatie tussen patiënt en arts
    • een behandelrelatie tussen patiënt en professional
    • een behandelrelatie tussen patiënt en zorgverlener

    Huisarts Nicolai uit Nieuw-Amsterdam schrijft dat de behandelrelatie tussen patiënt en arts 'onderwerp van discussie' kan worden.

    Dagblad van het Noorden,

    Al deze ontwikkelingen hebben invloed op de individuele behandelrelatie tussen patiënt en professional.

    http://www.rvz.net/Nieuws/Werk99/vwsprof.pdf,

    De autorisatieprocedure, waarmee toestemming wordt verkregen het dossier in te zien, houdt geen rekening met de behandelrelatie tussen patiënt en zorgverlener, blijkt uit het wetsvoorstel.

    http://servemedia.com/gezondheidszorg-archief.php