belastingplichtige


belastingplichtige 1.0

(politiek en bestuur; business, economie en financiën)

iemand die verplicht is belasting af te dragen; iemand die belastingplichtig is; iemand met belastingplicht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een belastingplichtige…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is verplicht om belasting af te dragen

    Algemene voorbeelden


    De meeste belastingplichtigen vullen het E-biljet in; de belastingdienst heeft dit jaar 2.577.905 van deze biljetten verstuurd.

    NRC,

    De heffingskortingen waarop een belastingplichtige aanspraak kan maken worden in mindering gebracht op het totaalbedrag van de verschuldigde belasting en premies voor volksverzekeringen.

    http://www.wobsite.nl/

    Duizenden belastingplichtigen hebben voor de aanslagjaren 1995 en 1996 een fout aanslagbiljet gekregen en zullen binnenkort tot 30.000 frank per jaar moeten terugbetalen aan de belastingdiensten.

    De Standaard,

    Het is belangrijk dat belastingplichtigen de Belastingdienst kunnen bereiken met hun vragen.

    http://www.belastingdienst.nl

    De belastingplichtige mag er immers op vertrouwen dat de fiscus zijn eigen wetgeving kent.

    De Standaard,

    Persoonlijk denk ik dat het huidige voorstel voor de belastingplichtigen een goede zaak is omdat het een goedkope vorm van rechtspraak mogelijk maakt én de betrokkene kan nog altijd beroep aantekenen als hij dat wil.

    De Standaard,

    De nu nog bestaande basisaftrek is een bedrag dat de belastingplichtige van het inkomen mag aftrekken, vóórdat de belastingaanslag wordt berekend.

    http://home.szw.nl/navigatie/rubriek/dsp_rubriek.cfm?rubriek_id=5_id=500_id=22982,

    In juni verschenen twee massaal verspreide voorlichtingskranten over het nieuwe belastingstelsel: een landelijke huis-aan-huiskrant met algemene informatie en een krant met specifieke informatie voor ondernemers/werkgevers. Advertenties in landelijke bladen en affiches attendeerden de belastingplichtigen op de verschijning van deze belastingkranten.

    http://www.belastingdienst.nl

    Via de Europese begroting betalen de belastingplichtigen in de Europese Unie meer dan 1.600 miljard frank per jaar aan de landbouw.

    De Standaard,

    De belastingplichtige dient aangifte te doen van de verkochte kaarten of biljetten aan de hand van dit bovenvermeld aangifteformulier.

    http://www.gent.be/gent/bestuur/belasting/REG3_02.pdf,

    De belastingplichtige die bepaalde uitgaven als bedrijfslasten wil in mindering brengen [...], dient onder meer aan te tonen dat de uitgaven gedaan of gedragen zijn met een bepaald oogmerk, namelijk om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.

    http://www.cass.be/cass/cass2001/cass_nl/p6.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een binnenlandse belastingplichtige
    • een buitenlandse belastingplichtige
    • binnenlandse belastingplichtigen
    • buitenlandse belastingplichtigen

    Voor verschillende regelingen in de Wet inkomstenbelasting 2001 is de inschrijving in de basisadministratie persoonsgegevens van belang [...]. In het oorspronkelijke zesde en zevende lid van artikel 1.2 was reeds een regeling getroffen voor personen die niet in Nederland wonen en niet staan ingeschreven in de Nederlandse basisadministratie persoonsgegevens. Deze regeling is onder meer van belang voor niet-inwoners die kiezen voor de toepassing van de regels die gelden voor binnenlandse belastingplichtigen.

    http://www.cbhome.nl/index.php,

    Uitgangspunt van het stelsel voor buitenlandse belastingplichtigen is dat zij in beginsel geen recht hebben op aftrekposten waaronder heffingvrij vermogen en heffingskorting, maar dat zij kunnen kiezen voor een behandeling die gelijk is aan die welke voor binnenlandse belastingplichtigen geldt.

    http://www.cbhome.nl/index.php,

    Buitenlandse belastingplichtigen die geen gebruik maken van de keuzeregeling zouden daarentegen het heffingvrij vermogen volledig ten laste van het Nederlandse deel van de rendementsgrondslag kunnen brengen.

    http://www.cbhome.nl/index.php,

    • een Belgische belastingplichtige
    • een Nederlandse belastingplichtige
    • Belgische belastingplichtigen
    • Nederlandse belastingplichtigen

    Met dien verstande dan wel dat een Belgische belastingplichtige de inkomsten uit kapitaal die hij in Luxemburg int en de kapitalen die hij daar eventueel erft, moet aangeven bij de Belgische fiscus.

    De Standaard,

    Het totale bedrag aan zwart geld van Nederlandse belastingplichtigen kan op 60 miljard euro worden geschat.

    http://njb.juriforum.nl/NJB/inhetnieuws/art20301.html,

    Ook zal overdacht moeten worden of een generaal pardon de belastingmoraal van Nederlandse belastingplichtigen zodanig zou aantasten, dat meer belastingplichtigen besluiten om vermogen onder te brengen in landen met een bankgeheim en voortaan dat vermogen niet langer op te geven in hun belastingaangifte.

    http://njb.juriforum.nl/NJB/inhetnieuws/art20301.html,

    • een individuele belastingplichtige
    • een particuliere belastingplichtige
    • individuele belastingplichtigen
    • particuliere belastingplichtigen

    Het aantal particuliere belastingplichtigen dat jaarlijks een aangiftebiljet inkomstenbelasting krijgt thuisgezonden, is bijna 5,1 miljoen en is gestegen met bijna 5%.

    http://www.belastingdienst.nl

    Cijfers over het macropeil van collectieve heffingen zeggen weinig over de belasting- en premiedruk die individuele belastingplichtigen voelen.

    NRC,

    Dit sluit aan bij de gedachte dat de vrijstelling voor de kapitaalverzekering eigen woning een vrijstelling is die, net als onder het regime van de Wet op de inkomstenbelasting 1964, per individuele belastingplichtige geldt en dus niet overhevelbaar is.

    http://www.cbhome.nl/index.php,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • een ongehuwd samenwonende belastingplichtige
    • ongehuwd samenwonende belastingplichtigen

    De wijziging houdt in dat vanaf het moment waarop de echtgenoten duurzaam gescheiden gaan leven, bij elke echtgenoot afzonderlijk wordt beoordeeld of sprake is van een aanmerkelijk belang. De echtgenoten worden in deze situatie derhalve gelijk behandeld als ongehuwd samenwonende belastingplichtigen.

    http://www.cbhome.nl/index.php,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • een gehuwde belastingplichtige
    • gehuwde belastingplichtigen

    Zo dienden sommige gehuwde belastingplichtigen al een schadeclaim in naar aanleiding van het arrest van het Arbitragehof van 6 november 2001, dat een onverantwoord verschil in behandeling vaststelde tussen gehuwden en ongehuwd samenwonenden.

    http://www.dauginet.com/NL/FET/De%20onaantastbaarheid%20van%20de%20overheid.html,

    met substantief ervoor


    • een aantal belastingplichtigen
    • een groep belastingplichtigen
    • groepen belastingplichtigen

    De waardevaststelling van de winstreserves per 1 januari 2001 zal derhalve slechts voor een beperkte groep belastingplichtigen praktische betekenis hebben en bovendien pas op het moment dat men voornemens is een winstuitdeling te doen die excessief is.

    http://www.cbhome.nl/index.php,

    De problematiek rond de behandeling van de diverse groepen belastingplichtigen, te weten zij die het gehele jaar binnenlands belastingplichtig zijn, zij die een gedeelte van het jaar binnenlands belastingplichtig zijn en zij die buitenlands belastingplichtig zijn, is mede in het licht van de ontwikkeling in de arresten van het Hof van Justitie geanalyseerd.

    http://www.cbhome.nl/index.php,

    Een aantal belastingplichtigen zullen echter een rekening in EUR hebben en men zou zich de vraag kunnen stellen of deze geen moeilijkheden gaan ondervinden om bedragen naar de administratie over te schrijven (bv. een te betalen belasting) of bedragen vanwege de administratie op hun rekening te ontvangen (bv. een terugstorting).

    http://www.ib.be/minfin/nl_euro/euro_ministere002.html

    Vaste verbindingen


    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen