beschermwaardig


beschermwaardig 1.0

( Gezegd van personen en embryo's, dieren, planten of hun leven, maar ook wel van abstracte zaken, zoals e-mail of de beschikbaarheid van iets, en concrete zaken, zoals monumenten)
waard om beschermd te worden; bescherming verdienend

Algemene voorbeelden


De regering zegt formeel geen oordeel te hebben over de kwaliteit van het leven van kinderen met dergelijke handicaps, maar ze wil ouders wel de gelegenheid bieden om ongeborenen met ernstige afwijkingen te laten doden in de moederschoot. Tegenstanders van de verruiming wijzen erop dat de overheid daarmee wel een oordeel uitspreekt over de kwaliteit van het leven omdat het leven vanaf de bevruchting beschermwaardig is.

http://oud.refdag.nl/vp/001004vp08.html,

Elk menselijk leven is beschermwaardig.

http://www.kuleuven.ac.be/cbmer/cme/prenatdiag.htm,

In de praktijk blijkt dat alle e-mail in ieder geval met een password is beveiligd: zowel bij de verzender, de provider, als bij ontvanger. E-mail wordt derhalve altijd als beschermwaardig aangemerkt en valt dan ook onder de bescherming van het voorgestelde artikel 13.

http://www.minjust.nl/sdu/index.htm,

"Het voorstel doet alsof iedere embryocel totipotent is. De Duitse wet is wat dat betreft genuanceerder. Die zegt gewoon dat een totipotente embryocel beschermwaardig is. Het staat wel vast dat embryocellen vanaf het 8-cellig stadium niet meer totipotent zijn. Embryo's die bijna worden geboren, foetussen dus, daarvan zijn de cellen zeker niet totipotent."

NRC,

Ingevolge artikel 3, eerste lid, van de verordening, voor zover thans van belang, kunnen bomen bij de beoordeling van de aanvraag om kapvergunning voor het vellen van houtopstanden als beschermwaardig worden aangemerkt, als ze voldoen aan het criterium a. of b. en twee van de overige criteria.

http://www.raadvanstate.nl/uitspraken/actuele_uitspraken/voorlopige_voorzieningen/zoekresultaat/?zoeken_veld=&verdict_id=50893&utm_id=1&utm_source=Voorloping%20voorzieningen&utm_campaign=uitspraken&utm_medium=internet&utm_content=201010963/1/H2%20en%20201010963/3/H2&utm_term=,

Beken bevatten volgens het woordenboek per definitie stromend water. Dit geldt ook voor de sprengenbeken. Deze unieke watergangen op de Veluwe worden door ons gezien als beschermwaardige ecologische juweeltjes. Sprengenbeken zijn ooit aangelegd om watermolens van energie te voorzien door middel van de toevoer van voldoende water.

http://www.sprengenbeken.nl/activiteitenbekenstichting/bijeenkomsten/index.html,

Maar ik ben helemaal niet nieuwsgierig naar wat er aan dat loket gebeurt. Tien postzegels van tachtig, een pakketje voor Den Briel, aankoop van een visvergunning, afhalen van girobetaalkaarten, legitimatie vergeten, een retour Zaltbommel met 60-plus korting. Handelingen van alle mensen, wat is daar voor persoonlijks en beschermwaardigs aan?

NRC,

Van bevruchting tot geboorte spreekt de wetstekst nu over embryo en altijd is dat even beschermwaardig.

NRC,

In de redenering van de Gezondheidsraad bezaten pre-embryo's, als een vorm van menselijk leven, intrinsieke waarde. Ze waren beschermwaardig, maar niet in absolute zin. Ze mochten dus niet voor uitsluitend instrumentele doelen gebruikt of gecreëerd worden.

http://www.bsk.utwente.nl/bw/index.html

De dierenrechtenbeweging heeft haar wortels in het gedachtegoed van een aantal [...] filosofen [...]. Ze argumenteren dat het menselijk leven slechts beschermwaardig is van zodra het enige vorm van bewustzijn bezit met de ermee verbonden mogelijkheid om bij voorbeeld aangename en onaangename bewustzijnstoestanden te ervaren of om te communiceren.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • beschermwaardige bomen
  • beschermwaardige dieren
  • beschermwaardige monumenten
  • beschermwaardige planten

Deze leden delen de opvatting van de regering dat kwetsbare en beschermwaardige monumenten het beste in een zo vroeg mogelijk stadium via het Besluit ruimtelijke ordening, de structuurvisie en/of bestemmingsplan beschermd moeten worden.

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32433-5.html,

Er is veel te zeggen over de stijgende maatschappelijke status van het dier. Dat doe ik hier niet, maar feit is wel dat we miljoenen van die beschermwaardige dieren houden om op te eten.

http://www.foodlog.nl/geknipt/bericht/wageningen_vergeet_het_biologische_varken/,

Wettelijke soortbescherming is vastgelegd in de Flora- en faunawet. Hieraan ligt ten grondslag dat beschermwaardige planten en dieren zich niet beperken tot beschermde gebieden – soms daarbuiten zelfs veel vaker voorkomen.

http://rp.gemtexel.nl/test/NL.IMRO.0448.BUI2010PB0007-0001/t_NL.IMRO.0448.BUI2010PB0007-0001.pdf,

Lijst van beschermwaardige bomen met een stamomtrek van minder dan 120 centimeter (gemeten op een hoogte van 130 centimeter boven het maaiveld).

http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Historie/Reusel-De%20Mierden/62459/62459_1.html

  • een beschermwaardig goed

De beschikbaarheid van gegevens, programmatuur en diensten is een afzonderlijk beschermwaardig goed. Zo is de inbreuk op het ongestoord functioneren van systemen of voor het publiek algemeen beschikbare informatietechnologische voorzieningen, alsmede de aantasting van de beschikbaarheid van dergelijke systemen of voorzieningen strafbaar gesteld.

http://www.minjust.nl/sdu/index.htm,

  • een beschermwaardig leven

Maar het maakt ethisch (en ook in de ogen van de burgers) nogal een verschil of je naar een vruchtafdrijving kijkt als 'het weghalen van een klomp cellen' of als het 'voorkomen van uitzichtloos lijden van een ongeboren kind'. Het tweede klinkt niet alleen humaner, het is 't ook, omdat elke foetus, hoe oud ook, wordt beschouwd als een beschermwaardig leven dat echter niet ondragelijk mag zijn.

http://www.goedgezelschap.eu/2011/11-02-17-maak-van-abortus-euthanasie.htm,

met bijwoord


  • erg beschermwaardig
  • zeer beschermwaardig
  • minder beschermwaardig (dan)
  • beperkt beschermwaardig
  • niet beschermwaardig

Onder deze omstandigheden mocht de voorzieningenrechter in het midden laten of deze bomen in een beschermd dorpsgezicht staan, omdat de bomen niet beschermwaardig in evenbedoelde zin zouden zijn, ook als dat zo was.

http://www.raadvanstate.nl/uitspraken/actuele_uitspraken/voorlopige_voorzieningen/zoekresultaat/?zoeken_veld=&verdict_id=50893&utm_id=1&utm_source=Voorloping%20voorzieningen&utm_campaign=uitspraken&utm_medium=internet&utm_content=201010963/1/H2%20en%20201010963/3/H2&utm_term=,

Die bescherming zorgde ervoor dat Griend zich ontwikkelde tot een unieke plek op aarde, met alleen maar vogelbewoners. Een groot deel daarvan is zeer beschermwaardig. Op Griend huizen bijvoorbeeld 7000 tot 8000 broedparen van de grote stern. Dat is eenderde deel van alle broedparen in West-Europa.

Reformatorisch Dagblad,

En welk moreel statuut geven we dan aan mensen die zich in de schemerzones van het bewustzijn bevinden, zoals patiënten in persistent vegetatieve status of zwaar demente personen? Die zouden dan minder beschermwaardig zijn dan een volwassen chimpansee of dolfijn?

De Standaard,

Of is 'leven' toch geen absolute waarde? Als het dat niet is, maar bijv. afhankelijk van tijd, plaats, president (Bush), dan is het ook niet erg beschermwaardig.

http://barendswereld.blogspot.com/2010/08/respect-voor-het-leven.html,

Als men een embryo minder beschermwaardig acht dan een konijn of een dolfijn, dan komen we terecht in een dynamiek waarin het respect voor alle leven in het gedrang komt.

De Standaard,

Terwijl de beoordelingsprocedure nog loopt, publiceert de hoofdaanvrager samen met een jonge ethicus een artikel in Metamedica. Daarin betogen zij, net als de Gezondheidsraad, dat embryo's slechts beperkt beschermwaardig zijn.

http://www.bsk.utwente.nl/bw/index.html,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding