besdragend


besdragend 1.0

(dieren; biologie)

( Gezegd van planten)
bessen dragend; bessen voortbrengend; bessen vormend

Algemene voorbeelden


De struiken zijn besdragend of hebben doornen voor een beschut plekje voor de vogels.

http://www.vogelbescherming.nl/tuinvogel/tuininrichting/voorbeelden

Hulst (Ilex aquifolium) is een klassieker welke veel in kerststukjes wordt gebruikt wordt [...]. Deze plant is 2-huizig. Alleen de vrouwelijke planten zijn besdragend. Maar het dient geen aanbeveling ook niet-besdragende mannelijke planten te planten voor de bestuiving om zo elk jaar weer kleurrijke bessen te hebben, want er staat er vast wel eentje bij u in de buurt. De mannelijke exemplaren hebben wel het mooiste blad.

http://van-a-tot-zuidema-tuinonderhoud.nl/kerst.html

Het duinstruweel vormt een houtige ondoordringbare begroeiing. Daarin zijn de belangrijkste soorten besdragend, zoals vlier, meidoorn, sleedoorn, duindoorn en diverse rozen en bramen.

http://www.vvvzeeland.nl/nl/vakantie/natuurgebieden/58896/verdronken-zwarte-polder/west-zeeuws-vlaanderen/nieuwvliet-bad

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • besdragende bomen

In de nieuwe aanplant vinden de vogels een rust- en nestplaats, terwijl de besdragende bomen en struiken bovendien voor extra voedsel zorgen.

Meppeler Courant,

  • besdragende heesters
  • besdragende heestertakjes

Ook de pestvogels zijn weer in ons land waargenomen, ook in onze omgeving. Uit Meppel kwam een melding van ongeveer dertig stuks in de Oosterboer en in de binnenstad zijn kleinere troepen gezien. We kunnen deze bijzonder fraaie noorderlingen vooral op besdragende heesters verwachten in tuinen en parken.

Meppeler Courant,

Ook aan besdragende heesters schenken we aandacht en in de fruittuin bemesten we frambozen.

De Standaard,

Tot slot de vierde groep: de besdragende heesters. Zij komen ook nu aan de beurt. Wie in de zomer snoeit tast de toekomstige bessentooi aan.

De Standaard,

Bladverliezende besdragende heesters kunnen nog voor de winter aanslaan wanneer we ze nu planten, en dat is een groot voordeel voor een goede start in het voorjaar.

De Standaard,

Nu er op de bevroren velden voor de kramsvogels niets meer te halen valt, struinen ze in de menselijke wooncentra de besdragende heesters af.

Meppeler Courant,

Denneappels, besdragende heestertakjes en kerstballen maken de kerstsfeer daarbij kompleet.

De Standaard,

Ruim assortiment besdragende heesters. De ronde vormen en de figuurlijke interpretaties van bessen zijn niet weg te denken uit het herfst-bloemschikken, al mogen we niet ontkennen dat ze in andere seizoenen ook bijdragen tot een betere vormgeving.

De Standaard,

  • besdragende klimop

Een boeket van rode tulpen en rode anemonen, het grijs van eucalyptus gekombineerd met besdragende klimop staat echt prachtig.

De Standaard,

  • besdragende planten

Vogels houden erg van bessen. Als je dan ook vogels in je tuin wilt hebben, is het verstandig om enkele besdragende planten, struiken en/of bomen in de tuin te zetten.

http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/69999-vogels-in-de-tuin.html,

Om zeker te zijn van voldoende kleurrijke bessen moet men naast de besdragende vrouwelijke planten, ook enkele niet-besdragende mannelijke exemplaren aanplanten. De handelaar kweekt tegenwoordig tal van verschillende vrouwelijke rassen en plaatst daarnaast dan zijn mannelijke planten om tot besdragende, verkoopbare planten te komen.

http://www.tuinkrant.com/plantengids/heesters/10602.htm

  • besdragende soorten

Eén van de veel gebruikte besdragende soorten is de skimmia, waarvan het gebruik zelfs doorloopt tot na de kerstdagen.

De Standaard,

Voor de ontwikkeling van de struiklaag worden vaak besdragende soorten gebruikt, zoals hondsroos, vlier en sleedoorn.

http://www.knjv.nl/nieuws/nieuwsbrief4/nb4_bio.htm

  • besdragende struiken

In een natuurlijke tuin staan besdragende struiken, blijven uitgebloeide bloemen staan en ligt blad op de grond tot in het voorjaar.

http://www.natuurpunt.be/default.asp?ID=157

In een grote weide werd een vogelbosje, bestaande uit allerlei bloeiende en besdragende struiken, aangeplant.

http://www.zwvlkoepel.be/klimop2003-3.htm,

Voor vogels die graag op de grond scharrelen en hun nest laag bij de grond maken voorziet men best een rustig hoekje in de tuin met lage struiken (een combinatie van bladverliezende struiken, coniferen en besdragende struiken) en omgeven door een voor katten ondoordringbare heg van braam of meidoorn.

http://www.ecoline.org/verde/publicaties/stopdeplaag/index.shtml

De bedrijfsingang kan bvb. ingekleed worden, en rondom het erf kunnen allerlei bloeiende en besdragende struiken aangeplant worden.

http://www.zwvlkoepel.be/klimop2003-3.htm,

Voorbij de sloot wandel je langs struwelen met veel besdragende struiken als Meidoorn, Sleedoorn, Hondsroos, Gelderse roos, etc. op rijkere grond en Sporkehout en Wilde lijsterbes op armere, drogere grond nabij het voedselarm hooiland.

http://www.zwvlkoepel.be/klimop2003-1.htm,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen