beyoncévlieg


beyoncévlieg 1.0

(dieren; informeel; neologisme)

paardenvlieg met een opvallend gouden achterlijf
De officiële naam is Scaptia beyonceae; in Nederlandstalige teksten werd de vlieg in de volksmond al gauw omgedoopt tot beyoncévlieg.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een beyoncévlieg…

is een paardenvlieg; is een vlieg

  • [Uiterlijk] heeft een opvallend gouden achterlijf
  • [Soort] is een paardenvlieg
  • [Gelijkenis] vertoont door het gouden achterlijf enige gelijkenis met de beroemde zangeres Beyoncé omdat zij haar alom bejubelde achterwerk nogal eens in gouden pakjes hult

    Hoofdsemagram: vlieg


    Wetenschappelijke naam: Scaptia beyonceae

    Rijk Animalia; Dieren
    Stam Arthropoda; Geleedpotigen
    Klasse Insecta; Insecten
    Orde Diptera; Tweevleugeligen
    Familie Muscidae; Echte vliegen

    Algemene voorbeelden


    Het mooiste woord is beyoncévlieg, vindt Den Boon. "Het is een paardenvlieg met een goud glimmend achterlijf. Het woord, dat bedacht is door een wetenschapper, is tegelijk prikkelend en guitig". Of de Amerikaanse zangeres blij is met haar bijdrage aan de Nederlandse taal, is niet bekend.

    https://utrecht.nieuws.nl/onderwijswetenschap/47717/hoe-beyonce-de-nederlandse-taal-verrijkt/,

    Eén zo'n opblinker doet mij meer dan een bijenkorf vol beyoncévliegen. Vief, schrepel en drift bezorgen me precies die tinteling in het ruggenmerg, dat volgens Nabokov het belangrijkste orgaan is om literatuur mee te lezen.

    https://www.groene.nl/artikel/waakzaam-hebbedingetje,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2012
    Benoemingsmotief De vlieg werd in 1981 al ontdekt en is dus geen nieuw ontdekte vlieg, maar de vlieg werd in 2012 pas beschreven door onderzoekers. De naam Scaptia beyonceae werd gekozen omdat de vlieg een opvallend gouden achterlijf heeft, wat wel wat deed denken aan de beroemde zangeres, die haar alom bejubelde achterwerk vaak in gouden pakjes hult. Bovendien is 1981 het geboortejaar van Beyoncé en noemt een van de onderzoekers de vlieg 'de diva onder de vliegen'. De naam beyoncévlieg ging in Nederlandstalige pers rondzingen en was in 2015 korte tijd veel in het nieuws, waarschijnlijk omdat het toen ook als nieuw woord was toegevoegd aan woordenboek Van Dale. Het is niet de eerste keer dat beroemde muzikanten in een dierennaam opduiken: eerder werd er al een kikker vernoemd naar Sting en een spin naar Frank Zappa.