bibliofilie


bibliofilie 1.0

liefde voor bijzondere boeken die tot uiting komt in het verzamelen van zeldzame, vaak kostbare werken; boekenliefhebberij

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bibliofilie…

is een voorliefde; is een gezindheid

  • [Activiteit of handeling] komt tot uiting in het verzamelen van bijzondere boeken
  • [Object betroffen] betreft doorgaans oude, zeldzame, vaak kostbare boeken, zoals gesigneerde exemplaren, boeken die in een kleine, beperkte oplage zijn verschenen of eerste drukken

    Algemene voorbeelden


    Pérez-Revertes cynische, vermoeide helden zijn stuk voor stuk inkarnaties van de auteur. Hier heet de protagonist Lucas Corso, onwankelbaar Bonapartist en boekenjager van beroep. Zijn selekte, gefortuneerde klandizie bestaat uit "aristokraten van de incunabel", lui die in staat zijn hun ziel aan de duivel te verkopen voor een ongeschonden eerste druk. Hun liefde voor het antiquarische boek neemt bizarre proporties aan, want "tot de bibliofilie treed je toe als tot een godsdienst."

    De Standaard,

    Rousseeuw is zich blijven toespitsen op de boekgeschiedenis en delft geregeld juweeltjes op over bibliofielenverenigingen en Vlaamse boekbinders. Behalve voor zijn opdrachten voor het Elsschot-, Du Perron- of Reve-genootschap beijvert Rousseeuw zich voor het proza van hedendaagse Nederlandstalige auteurs. Hij laat zich daarbij leiden door zijn eigen voorkeuren en niet door mogelijke verkoopargumenten: "Als je van de bibliofilie een broodwinning wil maken, dan kom je terecht bij verzamelaars die veel geld hebben maar weinig smaak."

    http://www.druksel.be/nl/pers/dm042001.html,

    Dobbelaere wordt niet graag in het vakje van de bibliofilie geduwd. "Ik vind de term te gelikt en te fetisjistisch. Ik hou niet van het elitaire snobisme dat eraan vastkleeft. Ik spreek eerder van 'aparte boeken'." Hij geeft toe dat hij echter zelf ook een boekenfetisjist is: "Een onschuldige afwijking, er zijn tenslotte ergere dingen in de wereld dan het betasten van boeken." Toch heeft Dobbelaere zich altijd voorgenomen het genre te democratiseren en verzet hij zich met klem tegen bepaalde woekerprijzen. Daarom kosten zijn boeken nooit meer dan duizend frank.

    http://www.druksel.be/nl/pers/dm042001.html,

    bibliofilie 2.0

    esthetisch bijzondere verzorging van boeken, die doorgaans in kleine oplage worden uitgegeven

    Algemene voorbeelden


    Toch kan de estheet in Johan Velter zich, met tremolo in de stem, opwinden over inferieur gemaakte boeken of uitwassen van de bibliofilie: "Ik sta nogal huiverig tegenover overdadige boekbanden. Voor mij is dat een ontkenning van het culturele. Vaak wordt de inhoud daardoor compleet kapotgeslagen. Als het maar 'groot en blinkend' is, dat lijkt het criterium.

    http://www.druksel.be/nl/pers/dm042001.html,

    Op het internationaal congres van de bibliofilie in 1979 sprak Mirjam Foot van de British Library over relaties tussen de boekband in de Nederlanden en Engeland op het einde van de vijftiende en het begin van de zestiende eeuw. Zij heeft aangetoond dat er enerzijds paneelstempels uit de Nederlanden in Engeland zijn ingevoerd en anderzijds invloed van de Nederlandse op de Engelse boekband is uitgegaan.

    http://www.boekgeschiedenis.be/kroniek/kron81.htm

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • hedendaagse bibliofilie

    Een interessante kleine tentoonstelling onder de titel Dialogues d'artistes zorgt voor het belangrijkste culturele accent [...]. We krijgen fraaie boeken te zien van Maeterlinck, Elskamp en Verhaeren [...]. In kleine compartimentjes wordt hedendaagse bibliofilie getoond, enkele ex-librissen, typografie, boekbindkunst, beeldende kunst die zich laat inspireren door woordbeelden en literatuur.

    De Standaard,

    bibliofilie 2.1

    reeks, collectie, verzameling van esthetisch bijzonder verzorgde boeken; boekenverzameling

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een bibliofilie…

    is een verzameling

        Combinatiemogelijkheden


        met adjectief ervoor


        • internationale bibliofilie
        • moderne bibliofilie

        Deze bankier [...] moet een groot liefhebber van bibliofiel drukwerk zijn geweest [...]. Zijn boekenverzameling, waaronder niet alleen moderne bibliofilie zoals de Kelmscott Press, de Heuvelpers, de Bremer Presse en De Zilverdistel, maar ook veel achttiende-eeuwse boeken, werd in 1940 getaxeerd op ruim 63.000 gulden.

        http://www.kb.nl/galerie/privatepress/perspectief/05_mecenassen.html

        Als jonge verzamelaar was Bollen op veel meer terreinen aktief: glas, brons, zilver, tapijten, grafiek, internationale bibliofilie. "Vrij snel besefte ik dat ik me diende te beperken wou ik iets zinvols en waardevols bijeen krijgen. Ik verzamel niet alleen om inhoudelijke of estetische redenen, dat speelt uiteraard ook mee, maar voor mij is verzamelen ook een manier om wat verspreid is geraakt en daardoor verloren dreigt te gaan, opnieuw bijeen te brengen en te bewaren voor het nageslacht. Een goeie verzamelaar is zowel konservator als archivaris.''

        De Standaard,