bierspa


bierspa 1.0

(sport en recreatie; eten, drinken en genotmiddelen; neologisme)

wellnessfaciliteit waarin mensen een bubbelbad kunnen nemen in een hottub gevuld met water en bieringrediënten, met een biertap onder handbereik; ook: de wellnessbehandeling die bestaat uit het nemen van zo'n bubbelbad

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bierspa…

is een spa; is een faciliteit

  • [Deel] bevat o.a. hottubs met ernaast een tapkraan waar onbeperkt bier uit kan worden getapt
  • [Doel of bestemming] dient ter ontspanning en zou goed zijn voor huid, haar en spieren
  • [Functie] biedt bezoekers de mogelijkheid een bad te nemen in een hottub gevuld met een mengsel van water, hop, gist, mout en soms ook bier

    Hoofdsemagram: spa


    Algemene voorbeelden


    In de Brugse binnenstad heeft bierspa Bath en Barley de deuren geopend. De gasten nemen er een bad in bieringrediënten en beschikken over een tapkraan om de dorst te laven. [...] De bierspa beschikt over tien baden, verspreid over vier privéruimtes. De eeuwenoude kelder met gewelven roept meteen de sfeer van een middeleeuws badhuis op. Al zijn het de verwijzingen naar het gerstenat die het meest in het oog springen: de houten bierkratten, de flessen en natuurlijk de tapkraan naast de baden.

    Het Nieuwsblad,

    Wie zichzelf of een ander eens wil trakteren op een wellness-ervaring met een culinair tintje, kan terecht in het Twentse Ootmarsum voor een middagje in de bierspa van brouwerij Othmar: drie strakke privé-ruimtes van verschillende grootte, om getweeën of en groupe te relaxen, uitgerust met moderne massagestoelen, een 'barrel sauna' en hottubs waarin je kunt weken in de hoofdingrediënten van bier (water, gist, hop en mout – al zakt die laatste vrij vlot naar de bodem). Met als kers op de taart een hottap naast de hoptub: een tap met onbeperkt pils, te bedienen vanuit het bad.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2023/11/23/culinair-weken-in-een-hoptub-a4181839,

    Na de maaltijd relaxen we in de vlakbij gelegen bierspa. Want Letland, en Riga in het bijzonder, heeft een echte biercultuur. Hoewel we zelf geen bierdrinkers zijn, kan een bierspa ons wel bekoren. We krijgen een private cabine ter beschikking waar we ons installeren in een groot vat gevuld met de ingrediënten van bier. Het vocht borrelt als in een jacuzzi en zou onze huid weer helemaal zacht maken. Het blijkt ondanks onze argwaan een heel aangename ervaring te zijn. De biertap binnen handbereik laten we onaangeroerd, maar na het baden wikkelen we ons in een laken om op een met stro bedekt bed te rusten.

    De Standaard,

    Een bierspa ontspant je spieren en ontgift je lichaam. Het hoge siliciumgehalte van hop helpt de poriën te openen.

    https://goodbeerspa.com/nl/wat-zijn-de-voordelen-van-een-bier-spa/

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2014
    Samenhangende woorden (betekenis) bierwellness; hoptub; ofuro