bijna-ramp


bijna-ramp 1.0

ramp die bijna plaatsgevonden heeft; ramp die ternauwernood voorkomen kon worden of net niet plaatsvond
Vaak, maar niet uitsluitend, in toepassing op natuurrampen en rampen in het verkeer, in de ruimtevaart.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bijna-ramp…

is een ramp

  • [Bestaansvorm of zijnsorde] heeft niet daadwerkelijk plaatsgevonden, maar kon ternauwernood voorkomen worden of vond net niet plaats

    Hoofdsemagram: ramp


    Algemene voorbeelden


    Anderhalve week geleden heeft de nieuwe minister van verkeer en waterstaat, Jorritsma, aangekondigd dat de werkzaamheden aan de dijken vóór 2000 zullen zijn voltooid. De meest urgente delen worden binnen twee jaar aangepakt. Zoals de dijk tussen Varik en Heesselt, die al in 1983 zo hoog scoorde met de factor onveiligheid. Alleen een bijna-ramp kon de politieke besluitvorming in een stroomversnelling brengen.

    NRC,

    Hoe groter de bijna-ramp, des te meer coördinatoren op het speelveld verschenen. Landelijk, provinciaal, regionaal, lokaal, bij de polderdistricten (waterschappen): overal schreven nijvere functionarissen vergaderingen uit.

    NRC,

    De film vertelt het verhaal van de bijna-ramp tijdens een Amerikaanse maanvlucht.

    De Standaard,

    Een ramp - zeker als zij beperkt blijft tot een bijna-ramp - kan zegenrijk uitpakken voor het gezag.

    NRC,

    Titov is van alle ruimtevaarders ongetwijfeld de meest ervaren man op het gebied van onverwachte gebeurtenissen, uiteenlopend van 'incidentjes' tot bijna-rampen.

    NRC,

    Tweede-Kamerleden mochten onlangs bij het opnemen van de wateroverlast al aan den lijve ervaren dat zij redelijk ongewenst waren. Minister Dijkstal wordt in het Gelderse nog net gedoogd. Het lijkt er bedenkelijk veel op dat Den Haag in de getroffen regio's alleen nog het chequeboek mag trekken: betalen en wegwezen. Zo heeft de bijna-ramp de bevolking gespaard, de overheid wakker geschud en de verhoudingen in het binnenlands bestuur gewijzigd.

    NRC,

    Een stoplap als 'eenheid in verscheidenheid' werkt niet voor de katholieke kerk, niet voor Europa en ook niet voor Nederland. Zo'n formulering wordt meestal gebruikt als er geen woorden voor eenwording meer zijn. In tijden van tegenspoed haakt men sneller naar saamhorigheid en dan worden ook meteen de schaduwzijden zichtbaar: lichte hysterie en het zoeken naar zondebokken ontbraken al bij deze bijna-ramp niet.

    NRC,

    De bijna-ramp langs Maas en Waal bracht juist dankzij de intensieve bemoeienis van elektronische media begrip bij de burgers en glorie voor de autoriteiten. Hun handelen werd bijna compleet zichtbaar en daarmee ook acceptabel.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een bijna-ramp voorkomen

    Zelf diende hij een motie in die, meent hij nu, de bijna-ramp van 1995 had kunnen voorkomen. Om de rivierdijken nog voor 2000 te versterken, zou het rijk van een kapitaaldienst gebruik moeten maken, zoals die van de waterschappen.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • een recente bijna-ramp

    Tegelijk zou de doorstroming van Rijn, Waal en IJssel worden vergroot door de klei in de uiterwaarden en oude nevengeulen af te graven terwille van de baksteenindustrie. Daar voegde Nijpels gisteren, met het oog op de recente bijna-ramp, een nieuw idee aan toe. Een deel van de gewonnen klei zou kunnen dienen om de meest kwetsbare dijkvakken in de directe omgeving te versterken.

    NRC,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • verontrustende bijna-rampen

    Interessant is trouwens, dat burgemeester J. Wallage van Groningen nu, elf jaar later, met een aantal andere burgemeesters in het noorden des lands wél in het geweer is gekomen tegen de chloortrein. Ondanks de vernietigende explosies in Enschede, ondanks de verontrustende bijna-rampen van de afgelopen jaren, dreigt de aandacht voor veiligheidsrisico's alweer te verwateren.

    http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200007/rampen.stm,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: met

    • de bijna-ramp met de Apollo 13

    Vergeers verhalen gaan over de vader als hoofdconducteur bij de Nationale Spoorwegen, over de bijna-ramp met de Apollo 13, de jaarlijkse kitsch van het Eurovisiesongfestival en vooral de Formule 1.

    De Standaard,

    Voorzetsel: van

    • de bijna-ramp van de afgelopen jaren
    • de bijna-ramp van vorige week
    • de bijna-ramp van 1995
    • de bijna-ramp van 1996

    Druten evacueerde, twee dagen later stond Ochten op doorbreken: Nederland hervond zijn strijd tegen het water [...]. Bij het beheer van een ramp horen heroïek en irrationele missers. De bijna-ramp van vorige week was daarop geen uitzondering.

    NRC,

    De directie van de Kanaaltunnel heeft na de bijna-ramp van 1996 een aantal extra veiligheidsmaatregelen genomen.

    De Limburger,

    Zelf diende hij een motie in die, meent hij nu, de bijna-ramp van 1995 had kunnen voorkomen. Om de rivierdijken nog voor 2000 te versterken, zou het rijk van een kapitaaldienst gebruik moeten maken, zoals die van de waterschappen.

    NRC,

    Ondanks de vernietigende explosies in Enschede, ondanks de verontrustende bijna-rampen van de afgelopen jaren, dreigt de aandacht voor veiligheidsrisico's alweer te verwateren.

    http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200007/rampen.stm,

    in voorzetselgroep


    • onderzoek naar een bijna-ramp

    Woordvoerder Fred Sanders van de RvTV: "Het feitenonderzoek naar het ferry-ongeval wordt betrokken bij dit bredere onderzoek dat al over een langere termijn loopt. Wij verwachten eind dit jaar de uitkomsten te kunnen publiceren." De RvTV verwacht dat het feitenonderzoek op de Connexxionwerf in Velsen-Noord binnen enkele weken kan worden afgerond. De resultaten daarvan worden overigens niet openbaar gemaakt. De Raad kan daarnaast ook nog besluiten een gericht uitgebreid onderzoek naar de bijna-ramp te verrichten.

    Haarlems Dagblad,

    • crisismanagement van een bijna-ramp
    • de laatste dagen van een bijna-ramp
    • het verslag van een bijna-ramp

    Volgens de meeste betrokkenen bij het crisis-management van de bijna-ramp werd snelle besluitvorming opgehouden wegens een te groot aantal coördinatoren.

    NRC,

    Het verslag van de bijna-ramp wordt voorafgegaan door het verlenen van krediet aan peuterspeelzaal Dolfijn en geld voor vervanging van de leien op de kerktoren van IJzendoorn. De meeste inwoners van Ochten, het dorp aan de bovenzijde van de Waal, waren gisteravond niet gekomen voor die laatste twee agendapunten. Zij waren nog vol van de week waarin het water tegen hun verzadigde, zwakke dijk schuurde.

    NRC,

    Tijdens de laatste dagen van de bijna-ramp was de sfeer in de vergaderkamers katterig. Op donderdag werden nog duizenden mensen tot verplichte evacuatie gedwongen terwijl de prognoses aangaven dat de Rijn bij Lobith met zeventig centimeter per dag ging zakken.

    NRC,

    met telwoord ervoor


    • twee bijna-rampen

    In het najaar van 1993 hoorde ik op het ministerie van verkeer en waterstaat van hoge ambtenaren die verantwoordelijk waren voor infrastructuur, waterkering en grondverzet, dat rivierverlaging niet alleen technisch wenselijk, maar zelfs politiek haalbaar was. Sindsdien en twee bijna-rampen later, lezen we echter alleen nog maar over rivierdijkverhogingen.

    NRC,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • een ramp of een bijna-ramp

    Veiligheid is een onderwerp waar je vaak niet zo bij stilstaat. Het is immers zo vanzelfsprekend. Dat laatste verandert totaal als je geconfronteerd wordt met de onveiligheid van iets. Dat kan een klein ongelukje zijn, maar ook een ramp of een bijna-ramp.

    http://www.rvtv.nl/organisatie/doelstelling/index.html,