bijstandstoerisme


bijstandstoerisme 1.0

(business, economie en financiën; transport, verkeer en reizen)

het reizen naar een andere plaats of een ander land omdat je daar gemakkelijk een bijstandsuitkering kunt krijgen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bijstandstoerisme…

is toerisme

  • [Plaats] is toerisme naar een plaats waar je gemakkelijk aan een bijstandsuitkering kunt komen
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] wordt gedaan om gemakkelijk aan een bijstandsuitkering te komen

    Algemene voorbeelden


    Mensen zo snel mogelijk aan werk helpen, in plaats van aan een uitkering. Dat is het uitgangspunt van de nieuwe bijstandswet die een januari van kracht wordt. De gemeenten krijgen volledige uitvoering van de nieuwe wet in handen. Nu al is duidelijk dat er daardoor per gemeente verschillen ontstaan in de hoogte van uitkeringen. Sociale diensten houden er daarom rekening mee dat er vormen van bijstandstoerisme gaan ontstaan.

    NOS Journaal december 1995,

    Wie vanuit Roemenië naar Duitsland verhuist zonder het voornemen in eigen onderhoud te voorzien, heeft geen recht op bijstand, zo zegt het Hof [...]. In Duitsland gaat vooral aan de rechterzijde van de politiek de vlag uit. Daar wordt de toestroom van kansloos en weinig werkbelust 'bijstandstoerisme' met zorg aanschouwd. Sinds Roemenen en Bulgaren zich sinds begin dit jaar in beginsel vrij mogen vestigen, is de bijstand aan deze immigranten in diverse Duitse steden verdubbeld.

    Elsevier,

    Als het kabinet achterover was gaan leunen, hadden arme Slowaakse zigeuners – om maar een groep te noemen – naar een willekeurige Nederlandse gemeente kunnen reizen en vanaf dag één een bijstandsuitkering kunnen aanvragen. Daar wordt dus een stokje voor gestoken om, zoals de betrokken ministers het formuleerden, 'bijstandstoerisme' te voorkomen.

    Elsevier,

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Samenhangende woorden (betekenis) bijstandssafari; bijstandsuitkering