bijvoorbeeld


bijvoorbeeld 1.0

om een concreet geval te noemen dat verduidelijkt, bewijst of specificeert wat in zijn algemeenheid wordt beweerd; om enige gevallen te noemen die verduidelijken, bewijzen of specificeren wat in zijn algemeenheid wordt beweerd; met als voorbeeld(en)
Vroeger in de vorm bij voorbeeld los gespeld als verbinding.

Algemene voorbeelden


Het nadeel van bijvoorbeeld MSN, Skype of IRC is dat je, zodra je online bent, het gevoel hebt dat je meteen moet reageren als iemand je een berichtje stuurt.

http://www.nrcnext.nl/blog/2010/01/04/2010-wordt-het-jaar-van-de-gegronde-twitterkritiek/,

Een mini is een gedematerialiseerd financieel instrument dat aan de belegger de mogelijkheid biedt alleen te beleggen in een deel van een erg verscheiden aandelenkorf (de BEL20 of de DJ Euro Stoxx50 bijvoorbeeld), veeleer dan de (hoge) prijs voor de gehele korf te betalen.

http://www.abb-bvb.be/gen/downloads/ADbeleggingsinstrumenten.pdf,

Voldoe je niet aan de temponorm door bijvoorbeeld ziekte, zwangerschap, een lichamelijke, zintuiglijke of andere functiestoornis, dan wordt je voorwaardelijke beurs toch omgezet in een lening.

http://www.ib-groep.nl/,

Sporten zoals apporteren en speuren kunnen ook met niet-jachthondenrassen beoefend worden. Wel is het zo dat sommige rassen er bij uitstek geschikt voor zijn; bijvoorbeeld de retrievers en de Duitse staande rassen.

http://www.hrvtienen.be/disciplines/jacht.php

De V.S. kennen veel meer tienerzwangerschappen dan bijvoorbeeld Nederland.

http://www.btg.justo.nl/

Handschoenen worden als bescherming gedragen bij bijvoorbeeld ijshockey, schaatsen, skiën en door voetbalkeepers.

http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/preventie/warmingup/index.htm

Tijdens de eerste twee bijeenkomsten werd duidelijk dat bijna alle deelnemende vrouwen geruime tijd klachten hadden. Dagelijks ondervonden zij pijn in bijvoorbeeld de nek, het hoofd, schouders, rug, armen en benen en kampten met slaapproblemen.

Meppeler Courant,

Blijkens de jurisprudentie en de beschikkingspraktijk van de Commissie bieden de excepties van bijvoorbeeld artikel 81, lid 3, EG en 86, lid 2, EG voldoende mogelijkheden om rekening te houden met culturele belangen.

http://roquade.library.uu.nl/cgi-bin/wiarda/pw.cgi/2001/index.html

Overeenkomstig bijvoorbeeld het octrooirecht geeft het kwekersrecht de rechthebbende een uitsluitend recht.

http://www.algemeen-octrooibureau.nl/kwk.html

In dit document vindt U geen antwoord op de vraag waarom de werkelijkheid is zoals zij is. Bijvoorbeeld waarom de aarde om zijn as draait. Daarentegen kunnen wij wel de beweging van de aarde bestuderen en zien of de rotatie snelheid toeneemt of afneemt.

http://users.pandora.be/nicvroom/contents_nl.htm

Ik zei: 'Een vliegend tapijt is toch ontzettend handig om bijvoorbeeld de bal van het dak te halen?' Dat moesten ze natuurlijk wel toegeven. De daken van het dorp hadden geen geheimen voor mij.

De dag van de jas, Nelleke Zandwijk,

Je leest de beschrijving van de 'structuur' van een roman of een gedicht en je hebt het gevoel dat je een beschrijving van een schip leest, gemaakt door iemand die niet weet dat er met een schip gevaren wordt. Dat gevoel had ik bijvoorbeeld toen ik het boek van Sötemann over de Havelaar las.

Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes, Karel van het Reve,