billijkheidshalve


billijkheidshalve 1.0

(formeel; (vooral) geschreven taal)

met het oog op de billijkheid; omwille, ter wille van de billijkheid; vanwege de billijkheid; uit billijkheid; uit billijkheidsoverwegingen; om niet onbillijk te zijn; om het billijk te houden
Vooral in rechtstaal.

Algemene voorbeelden


Een briefschrijver [...] die schriftelijk een pleidooi had gehouden voor een salarisverhoging van een van zijn ambtenaren [...], gaf hij ten antwoord dat hij geen termen aanwezig achtte om de ambtenaar, die pas een jaar geleden promotie had gemaakt, een verhoging te geven. Billijkheidshalve moest hij "de betrekkelijk kleine som die te mijner beschikking staat" zo verdelen dat de rechten van anderen voor moesten gaan. Hij kon nu slechts aan een eventuele gratificatie op termijn denken.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • iets billijkheidshalve aannemen

Leraar en mentor X heeft Y lange tijd seksueel misbruikt. Y is tijdens zijn jeugd evenwel ook mishandeld en verwaarloosd door zijn (stief)vader en moeder. Dit heeft de klachten verergerd. De rechtbank is van oordeel dat billijkheidshalve aangenomen moet worden dat het seksueel misbruik voor 80% aan de schade heeft bijgedragen.

https://kvdl.com/artikelen/seksueel-misbruik-door-leraar-n-mishandeling-door-stiefouders,

  • billijkheidshalve besluiten (om)

Met goedvinden van de partijen kan het bevoegde panel, om praktische redenen en billijkheidshalve, besluiten de taal waarin het octrooi is verleend als procestaal te gebruiken.

https://www.boek9.nl/wetteksten/overeenkomst-betreffende-eengemaakt-octrooigerecht/artikel-49

( recht en misdaad. . Gezegd van een arbeidsovereenkomst.)
  • billijkheidshalve eindigen

Als een ontbindingsverzoek wordt ingediend tijdens en (mede) wegens ziekte geldt de zogenaamde reflexwerking van de opzegverboden. Dit betekent dat het ontbindingsverzoek niet kan worden ingewilligd, tenzij zich omstandigheden voordoen die een zodanig gewichtige reden vormen dat de arbeidsovereenkomst billijkheidshalve toch behoort te eindigen.

https://www.hrpraktijk.nl/topics/ontslag/nieuws/hoog-ziekteverzuim-een-reden-voor-ontslag,

Een arbeidsovereenkomst kan eveneens door de kantonrechter wegens een gewichtige reden worden ontbonden. Gewichtige redenen kunnen zijn: omstandigheden die een dringende reden voor ontslag op staande voet zouden hebben opgeleverd en/of veranderingen in de omstandigheden die van dien aard zijn dat de arbeidsovereenkomst billijkheidshalve dadelijk of na korte tijd behoort te eindigen.

http://www.cmsderks.nl/index.asp?strUrl=%2Fcontent%2Fnl%2Fpublicaties%2Fpublicatiesdetail.asp%3FidPublicatie%3D98,

  • billijkheidshalve oordelen (dat)

Billijkheidshalve kan het OCMW oordelen dat met de bestaansmiddelen geen rekening hoeft te worden gehouden wegens de last van andere minder- of meerderjarigen of wegens de financiële situatie van de gezinskern (schuldenprobleem, hoge medische kosten, enz.).

http://socialsecurity.fgov.be/old/overzicht/d3t2_3.htm

  • iemand billijkheidshalve toekomen

Het aantal dienstjaren tot het bereiken van de leeftijd van 35 jaar telt [...] voor 0,5, het aantal tussen 35 en 45 telt voor 1, tussen 45 en 55 voor 1,5 en tot slot tellen de jaren vanaf de leeftijd van 55 jaar voor 2. De factor gaat daarmee uit van het beginsel dat trouwe werknemers billijkheidshalve een hogere ontbindingsvergoeding toekomt.

https://www.flib.nl/ontslag-vergoeding-bij-kort-dienstverband/,

  • iets billijkheidshalve toepassen

Het blijkt dat een zo restrictieve interpretatie de betrokken leerlingen benadeelt. Mogen wij u daarom vragen voortaan (en wel vanaf het schooljaar 1995-1996) billijkheidshalve de volgende regels toe te passen: - Als de jongere regelmatig de lessen gevolgd heeft tot het einde van het schooljaar en daarna niet meer alleen omdat er geen lessen meer gegeven worden, behoudt hij zijn recht op kinderbijslag gedurende drie maanden na de verbreking van het leercontract. - Als de termijn van drie maanden eindigt na 31 augustus is er voor september maar recht als de jongere na de vakantie verder de lessen volgt en wel vanaf het begin. - Dat kinderbijslag verleend kan worden voor de vakantiemaanden mag niet tot gevolg hebben dat de jongere nog kinderbijslag ontvangt na de datum waarop het leercontract hoe dan ook zou zijn geëindigd als het niet verbroken was.

https://brussel.famipedia.be/nl/regulations/administrative-instructions/information-notes/1996_07_00,

  • billijkheidshalve vragen om iets

Naar haar aard vraagt deze ernstige én blijvende letselschade, die [eiser] bovendien op nog zo jonge leeftijd heeft getroffen, billijkheidshalve om een hoog vergoedingsniveau.

https://www.letselschademagazine.nl/aansprakelijkheid-en-eigen-schuld-van-verkeersdeelnemers/rb-arnhem-190406-billijkheidscorrectie-ivm-ernst-letsel,