binnenzee


binnenzee 1.0

afbeelding

Bron: Lutz Fischer-Lamprecht
(CC BY-SA 3.0)

zee die geheel door land is afgesloten van andere zeeën en oceanen of daarmee slechts in verbinding staat door een zee-engte; geheel of grotendeels door land omsloten zee

Semagram


Een binnenzee…

is een zee; is een water

 • [Begrenzing] wordt langs alle zijden omsloten door land of staat slechts door een zee-engte in verbinding met andere zeeën of oceanen

  Hoofdsemagram: zee


  Algemene voorbeelden


  Psoriasispatiënten hebben veel baat bij een zoutwaterkuur in combinatie met UV-licht. Vooral de Dode Zee is een geliefd kuuroord. Deze binnenzee bevat 33% minerale zouten, terwijl zeewater slechts 3% bevat.

  http://www.velthuiskliniek.nl/index.php/informatief/2003/030606_zout.html,

  Vraatzuchtige 'kamkwallen' uit Noord-Amerika bedreigen het leven in de Kaspische Zee. Deskundigen vrezen dat de zich razendsnel voortplantende indringers, die ontzettend veel plankton eten, het leven in de volledig door land omsloten zee volledig zullen uitroeien [...]. Eind september krioelde de binnenzee, die verder is omsloten door Rusland, Iran, Azerbeidzjan en Turkmenistan, ervan.

  De Telegraaf,

  De huidige situatie van de Zwarte Zee ziet er tamelijk zwart uit. Het wordt vaak beschouwd als een van 's werelds meest vervuilde binnenzeeën ter wereld.

  http://www.zeehondencreche.nl/dutch/nieuwsarchief/1997/FD041097.htm,

  De deltametropool vertoont een grote diversiteit aan wateren: beken en rivieren, sloten, tochten, weteringen en boezemwateren, vaarten en kanalen, singels en grachten, plassen en meren, zeearmen, binnenzeeën en zee; de grenzen van land en stad worden door beheersing van waterpeilen bepaald.

  http://www.deltametropool.nl/,