biopiraterij


biopiraterij 1.0

(business, economie en financiën; agricultuur; recht en misdaad; neologisme. Het eerste lid in biopiraterij is waarschijnlijk verkort of geconcentreerd uit biologisch of een woordgroep met dit woord.)

het onrechtmatig patenteren van biologisch materiaal; het onrechtmatig meenemen of smokkelen van gewassen, meestal afkomstig uit derdewereldlanden, en het bewerken van het genetisch materiaal daarin tot raswaardig materiaal, om dit vervolgens te patenteren en in commerciële producten te verwerken, zodat de oorspronkelijke telers van het gewas vervolgens moeten betalen voor het gebruik ervan

Semagram (extra betekenisinformatie)


Biopiraterij…

is piraterij; is een activiteit

  • [Legitimiteit] is strafbaar
  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft het onrechtmatig patenteren van biologisch materiaal; betreft het weghalen van gewassen uit derdewereldlanden en het bewerken van het genetisch materiaal daarbinnen tot een raswaardig product, om hier vervolgens patent op aan te vragen en het te verwerken in commerciële producten, zodat de oorspronkelijke telers moeten betalen voor het gebruik van het zaaigoed

    Algemene voorbeelden


    De Braziliaanse politie heeft een Duitser gearresteerd op verdenking van biopiraterij, het patenteren van biologisch materiaal dat oorspronkelijk door de inheemse bewoners is gebruikt, zonder dat hun om permissie is gevraagd.

    NRC,

    'Biopiraat' op vrije voeten. Marc van Roosmalen, de apenonderzoeker die in Brazilië is veroodeeld voor 'biopiraterij', is weer op vrije voeten. Van Roosmalen mag buiten de gevangenis de behandeling van zijn hoger beroep afwachten [...]. De bioloog is tot veertien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor smokkel van genetisch materiaal, planten en dieren uit het Amazonegebied.

    Het Parool,

    Vooral farmaceutische bedrijven worden beschuldigd van biopiraterij.

    De Morgen,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2000
    Periode opkomst 2001