blacklisten


blacklisten 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

op een zwarte lijst zetten, vooral met betrekking tot e-mailadressen, IP-adressen of andere afzenders die als onveilig of op een andere manier onwenselijk gemarkeerd zijn

Semagram (extra betekenisinformatie)


Blacklisten…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      Als een IP-adres geblacklist wordt, dan wil dit nog niet zeggen dat het e-mailverkeer hier hinder van ondervindt. Dit gebeurt pas als de partij die de e-mail ontvangt, bij zijn filtering rekening houdt met deze vermeldingen. Op dat moment kan een bericht geweigerd worden; als het IP-adres waar het van afkomstig is op een lijst staat die zij herkennen. Het vertrouwen op deze blacklisting partijen is puur gebaseerd op het feit dat zij hun werk goed doen. Je kunt je dus afvragen of bij het filteren van de inkomende e-mail het raadplagen van deze lijsten altijd wenselijk is.

      https://www.yourhosting.nl/blog/wat-is-blacklisting/,

      Dit probleem werd veroorzaakt doordat Apple per ongeluk hun eigen ethernet kernel-extensie blacklistte in de beveiligingsupdate. Ze hebben kort daarna een nieuwe update uitgebracht waarin het wordt verholpen. Beiden zijn background updates waar je Mac dagelijks naar checkt, maar de gebruiker niks van merkt.

      https://tweakers.net/nieuws/108755/apple-bevestigt-problemen-met-ethernet-imac-en-macbook-pro-na-update-os-x.html,

      Er moet maar eens voldoende regelgeving op dit gebied komen met echte harde eisen. Niet van die vage regels waardoor nog steeds niet duidelijk is wat de eisen nu daadwerkelijk zijn. En het is vaak dat laatste waar het aan schort. En dan gewoon als de programma's die wetgeving overtreden, aanpakken die handel en zonder pardon blacklisten.

      https://tweakers.net/nieuws/36961/gouden-gids-tool-gedraagt-zich-als-browser-hijacker.html,

      Gisteravond had ik in dit bericht 't adres van Caspar Kleijne geplaatst. Leek me wel grappig omdat hij me door me te 'blacklisten' allerlei bezoek bezorgde. U moet begrijpen, ik apprecieer 't ten zeerste dat mensen Zijperspace even komen bezoeken, wat rondstruinen & dat vervolgens ieder 't zijne er van denkt. Ik heb echter liever niet dat dit gebeurt vanuit een negatieve instelling: niet via een blacklist.

      https://zijperspace.nl/2001/11/,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Overige woordfamilieleden


      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2001
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal to blacklist
      Betekenis in brontaal idem
      Samenhangende woorden (vorm) blacklist; blacklisting; whitelisten