bliksembezoek


bliksembezoek 1.0

bezoek dat bliksemsnel wordt afgelegd; bezoek dat slechts zeer korte tijd in beslag neemt; zeer kort bezoek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bliksembezoek…

is een bezoek

  • [Duur] duurt slechts zeer kort

    Hoofdsemagram: bezoek


    Algemene voorbeelden


    Vóór hij ging eten bij buurman Mitterrand wilde Clinton rond de klok van zessen even zijn rondje hollen. Met vier veiligheidsatleten in zijn kielzog bestormde hij de Tuillerieën, sprintte langs het Louvre tot aan de Pont-Neuf, koos aan Rive Gauche een vertrouwd toeristen-traject voorbij het Musée d'Orsay, tot aan de Assemblée Nationale en weer de Seine over. De volksvertegenwoordigers praatten toen nog na over het bliksembezoek.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • verlopen

    Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat dit bliksembezoek anders zou verlopen dan alle andere.

    http://matsweb.nl/kroniekitem.php?jaargang=2=5

    als object bij een werkwoord


    • een bliksembezoek afleggen
    • bliksembezoeken afleggen
    • een bliksembezoek afsluiten
    • een bliksembezoek brengen (aan)

    Jeltsin zal de komende weken bliksembezoeken aan de uithoeken van zijn land afleggen.

    De Standaard,

    Cees Maas, bestuurslid van de Internationale Nederlanden Groep (ING), sloot gisteravond een driedaags bliksembezoek aan Singapore af.

    NRC,

    Volgende week dinsdag brengt de Duitse bondskanselier Kohl een bliksembezoek aan zijn collega Kok.

    NRC,

    Een zware EG-delegatie brengt maandag een bliksembezoek aan Moskou voor besprekingen met de Russische president Boris Jeltsin.

    NRC,

    Bob Dole die misschien de volgende Amerikaanse president wordt, bracht een bliksembezoek aan Sarajevo om zich geknield voor het kruis te laten filmen.

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • een onaangekondigd bliksembezoek
    • een onverwacht bliksembezoek
    • een informeel bliksembezoek

    Afgelopen zaterdag bracht het Gewest een onaangekondigd bliksembezoek aan 45 boeren met een minicamping in het Heuvelland.

    De Limburger,

    Het informele bliksembezoek van vijf uur dat bondskanselier Helmut Kohl vorige week dinsdag aan Nederland bracht is een succes geworden.

    NRC,

    De Israelische premier Yitzhak Rabin heeft gisteravond een onverwacht bliksembezoek aan de Duitse bondskanselier Helmut Kohl in Bonn gebracht.

    NRC,

    Met een onverwacht bliksembezoek aan Tsjetsjenië heeft de Russische president, Boris Jeltsin, gisteren geprobeerd duidelijk te maken dat dit opstandige landsdeel Russisch is en blijft.

    De Standaard,

    • een driedaags bliksembezoek
    • halfdaagse bliksembezoeken

    Cees Maas, bestuurslid van de Internationale Nederlanden Groep (ING), sloot gisteravond een driedaags bliksembezoek aan Singapore af.

    NRC,

    Een jaar later maakt Johannes Paulus II zijn eerste buitenlandse reis, naar Mexico. Er volgen er nog vele, naar alle uithoeken van de wereld. Van halfdaagse bliksembezoeken tot een elfdaagse reis door Azië in 1995, een pastorale reis van liefst 33.000 kilometer.

    http://www.katholieknederland.nl/archief/rkkerk/media/rkkerk_gedrukt/index_rkkerk_nl_archief_2003_19737.html,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: aan

    • een bliksembezoek aan iemand

    Ontspannen, vrij van knellende pijntjes en scheuten, en dat zonder pijnstillers! Is het omdat dit bliksembezoek van vader aan zoon zo weldadig is?

    Murfreesboro blues, Mart Smeets,

    Volgende week dinsdag brengt de Duitse bondskanselier Kohl een bliksembezoek aan zijn collega Kok.

    NRC,

    Volgens de Israëlische pers zal Netanyahu na zijn bezoek aan de VS een bliksembezoek aan de Egyptische president, Hoesni Moebarak, in Caïro brengen.

    De Standaard,

    • een bliksembezoek aan iets

    Lebed verklaarde tegenstander te zijn van de afkondiging van de noodtoestand in Tsjetsjenië. Dat zei hij gisteren na een bliksembezoek aan het gebied.

    De Standaard,

    Frankrijk kan ertoe besluiten zijn troepen langer in de Middenafrikaanse staat Rwanda te houden als het vertrek van de Franse militairen tot problemen leidt in de 'humanitaire zone', die ze daar hebben ingesteld. Dit heeft de Franse premier Balladur gisteren gezegd bij een bliksembezoek aan de Zaïrese stad Goma, waar meer dan een miljoen Rwandese vluchtelingen verblijven.

    NRC,

    Lubbers heeft gisteren een bliksembezoek aan Bonn gebracht, waar hij 's middags een gesprek onder vier ogen had met bondskanselier Kohl.

    NRC,

    Hoe gezellig de bliksembezoeken aan horecagelegenheden ook waren, het was ook afzien.

    http://www.deballentent.nl/gehaktbal.htm

    De periode tussen aankomst en vertrek in Londen moet net genoeg zijn voor een bliksembezoek aan de Bodleian Library in Oxford, waar 't Hart een blik kan slaan op William Blake's Marriage of Heaven and Hell.

    NRC,

    Voorzetsel: bij

    • een bliksembezoek bij iets

    Het gezelschap bracht bliksembezoeken bij Royal Shipyard Huisman in Vollenhove, Staatsbosbeheer in Ossenzijl, Jachtwerf Kielstra en de Stadsdrukkerij in Blokzijl.

    Meppeler Courant,

    Voorzetsel: van

    • een bliksembezoek van iemand

    Ontspannen, vrij van knellende pijntjes en scheuten, en dat zonder pijnstillers! Is het omdat dit bliksembezoek van vader aan zoon zo weldadig is?

    Murfreesboro blues, Mart Smeets,

    • een bliksembezoek van één dag
    • een bliksembezoek van (nog geen) 24 uur

    In een bliksembezoek van één dag ging Van den Brande onder andere een kijkje nemen in het Belgian Flanders Exchange Centre, een "Vlaams huis" dat Vlaanderen zowel cultureel als economisch promoot.

    De Standaard,

    Maar zijn Italiaanse ploeg Daytona Las Modena bracht voor de Europa-Cup-ontmoeting met Rentokil ZVH, gisteren in Zevenhuizen, slechts een bliksembezoek van nog geen 24 uur aan het land van de volleybal-international.

    NRC,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • zijn bliksembezoek
    • hun bliksembezoek

    Dat Poncke Princen bij zijn 'bliksembezoek' aan Nederland sneeuw mocht aanschouwen, die zo kort gevallen en gebleven is, is misschien een van die wonderbare tekenen, alleen voorbehouden aan werkelijk grote, humanitaire figuren, die pas op het einde van hun leven een juiste plaats in de wereldgeschiedenis van dit ondermaanse beginnen in te nemen.

    NRC,

    Dit was de laatste etappe van hun bliksembezoek aan Europa, dat niet langer duurde dan de paasvakantie van de kinderen.

    Crisis four, Andy McNab,

    voorafgegaan door naamvalsgenitief


    Kouchner, de "minister zonder grenzen", is overal: twee dagen voordat hij in Somalië aankwam en rijst droeg, bezocht hij Kosovo. Met Danielle Mitterrand, de echtgenote van de president, was hij vorig jaar, min of meer illegaal, bij de Koerden in Irak - een expeditie waarvan alleen het Elysée van tevoren op de hoogte was gesteld. Hij vergezelde de president bij diens bliksembezoek vorig voorjaar aan Sarajevo.

    NRC,

    Twee dagen na Mubaraks bliksembezoek aan Luxor meldden de hotels al weer een bezetting van tegen de honderd procent.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding