blikskaters


A - Als uitroep

blikskaters 1.0

(verouderend)

ouderwetse uitroep van verontwaardiging of verbazing, die tegenwoordig vooral ironisch of voor de grap wordt gebruikt; bliksems; drommels; verduiveld

Algemene voorbeelden


'Blikskaters,' zei de wiskundige, waarop de onbekende op de kelner toestapte, hem nog een prettige dag wenste en hem daarna krachtig tegen de borst stootte.

Gesprekken in huizen aan zee, Willem Brakman,

'Blikskaters,' zei Janet, 'wat is dit voor rare tent? Het duizelt me.' 'Blikskaters? Dat woord heb ik niet meer gehoord sinds..., sinds...' 'De jaren vijftig?' 'Eh...ja.' 'We zijn fossielen, Ernie.'

Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

Al drie afleveringen heeft men de huwelijksvoltrekking tussen acteur Oerlemans en actrice Nederhorst weten uit te smeren, maar, blikskaters nog toe, wat een emmers dialoog worden er over ons heen gestort.

de Volkskrant,

B - Als bijvoeglijk naamwoord

blikskaters 1.0

(verouderend)

verduiveld; verfoeilijk; verwenst; deksels; drommels
Vaak gebruikt als bijwoordelijke bepaling in de betekenis 'zeer, buitengewoon, in hoge mate'. Dit tegenwoordig als ouderwets ervaren woord wordt vooral nog ironisch of voor de grap gebruikt.

Algemene voorbeelden


Met grote passen liep Roderick Reinier de hall uit en zijn vader zei verwonderd: 'Wat heeft die blikskaterse jongen nou weer in de zin?'

Nieuwe Leidsche Courant,

Steeds vaker valt hem op dat de aarde rood en geel kleurt, en dat er oranje-blauwe vegen in de lucht verschijnen. Tekenen van verontreiniging? Of een boodschap van geesten, te verstaan voor wie doorkneed is in de blikskaterse mikmak van sjamanisme, feng shui, wierook, menhirkunde, chakra's, aura's, stigmata en wierook?

de Volkskrant,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief erachter


  • blikskaters nobel

Dat is een blikskaters nobel streven, maar of 't ook goeie poëzie oplevert? Het levert in elk geval poëzie met veel, véél wit op, met bijna blanco pagina's.

Averechts, Gerrit Komrij,