bloedmonster


bloedmonster 1.0

kleine hoeveelheid bloed die van een persoon of een dier wordt afgenomen, meestal voor laboratoriumonderzoek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bloedmonster…

is een hoeveelheid

  • [Samenstelling] bestaat uit bloed
  • [Functie] dient om het bloed in een laboratorium te onderzoeken
  • [Herkomst of oorsprong] is afkomstig van een persoon of van een dier; wordt afgenomen van een persoon of van een dier, meestal door het met een injectienaald uit de bloedvaten te trekken

    Algemene voorbeelden


    Het dier mag vele uren (12) voor het afnemen van het bloed niet gegeten hebben en het bloedmonster moet zo snel als mogelijk naar het laboratorium opgestuurd worden en de test moet onmiddellijk uitgevoerd worden.

    http://www.bernersennenhond.nl/Medisch/Bibliotheek/VWD.htm

    In de praktijk verzamelt de politie een hoop materiaal, dat via technisch onderzoek gegevens en soms de oplossing oplevert: vingerafdrukken, kogels en hulzen, stof, snijsporen op takken, verfschilfers, haren, bloedmonsters.

    De Standaard,

    Als de duif gestorven is ten gevolge van paratyfus kan de bacterie uit de organen gekweekt worden; bij het levende dier kunnen de antistoffen via een bloedmonster aangetoond worden.

    http://www.duivenrubriek.nl/Docs/ziektes/paratyfus.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een bloedmonster afnemen
    • een bloedmonster analyseren
    • een bloedmonster bewaren
    • een bloedmonster nemen

    Met behulp van de TaqMan-technologie worden de bloedmonsters genetisch geanalyseerd; robots isoleren DNA, bereiden reacties voor om het specifiek te vermeerderen (PCR) en bepalen middels fluorescerende labels welke mutaties voorkomen in het prioneiwit-gen van het schaap.

    http://www.id.dlo.nl/ID-Lelystad/index_nl.htm

    Een vraag die in het verlengde hiervan ligt is of gegevens over iemands genetische constitutie geheim moeten blijven. Die vraag werd vorig jaar actueel toen bleek dat Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bloedmonsters had bewaard van de PKU-prik, de hielprik die iedere pasgeborene sinds 1974 krijgt om te controleren op phenylketonurie.

    http://www.c3.nl/evv/c3-evbiotechnologie.pdf,

    Bij alle verklikkerkuikens worden na de 21e dag van de quarantaineperiode van de ingevoerde vogels en ten minste drie dagen vóór het einde daarvan, bloedmonsters genomen voor serologisch onderzoek.

    http://cmlag.fgov.be/nl/dos/dg5/Veterinaire_Wetgeving/2-Dierenbescherming/2001-06-08_DV_MB.htm,

    Het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) in Atlanta, een van de meest gerenommeerde epidemiologische instellingen ter wereld, heeft een team specialisten naar Hanoi gestuurd, waar bloedmonsters van patiënten zijn afgenomen en naar Atlanta gevlogen in de hoop de SARS-verwekker te kunnen identificeren.

    De Twentsche Courant Tubantia,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen