bloedsuikerspiegel


bloedsuikerspiegel 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

relatieve hoeveelheid glucose die is opgelost in het bloed; glucosegehalte

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bloedsuikerspiegel…

is een gehalte

  • [Maatsoort] wordt uitgedrukt in mmol/l, maar ook in gram/liter (bv. in Frankrijk) of milligram/deciliter (bv. in Duitsland en België)
  • [Waarde] ligt normaal gesproken tussen de 4 en de 8 mmol/l; ligt relatief hoger als als iemand suikerziekte (diabetes mellitus) heeft
  • [Activiteit of handeling] geeft aan hoeveel glucose (suiker) is opgelost in het bloed; schommelt gedurende de dag; stijgt als iemand eet of drinkt; daalt weer als de lichaamscellen glucose opnemen om er energie uit te putten
  • [Werking of functionering] wordt door het hormoon insuline in balans gehouden, doordat dit de opname van glucose in de cellen stimuleert en een overschot aan glucose als glycoceen opslaat, dat als reservebron van glycose kan dienen
  • [Symptoom] is telkens uit balans bij mensen met suikerziekte (diabetes mellitus), een stofwisselingsziekte waarbij de glucose onvoldoende in de cellen wordt opgenomen

Algemene voorbeelden


Je darmen veranderen koolhydraten in glucose. Dat komt in het bloed als bloedsuiker en dat is de brandstof voor je lichaam. Maar als je diabetes hebt, blijft er te veel bloedsuiker in het bloed zitten. De bloedsuikerspiegel is dan te hoog.

https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten

Wanneer je een keer wat langer niet gegeten hebt en je krijgt een trillerig en duizelig gevoel, dan is dat je bloedsuikerspiegel die te laag is. Als je dan wat eet, dan voel je je beter, je lichaam krijgt nieuwe energie.

http://www.paulienvisscher.nl/blog/bloedsuikerspiegel-wat-is-dat-eigenlijk/,

De bloedsuikerspiegel is een maat voor de hoeveelheid glucose die in het bloed aanwezig is. Glucose wordt in onze lichaamscellen gebruikt als energie. Glucose zit in suiker, maar ook in alle koolhydraten, die in feite lange ketens van glucosemoleculen zijn.

https://jessevandervelde.com/waarom-je-niet-kunt-afvallen-als-je-bloedsuikerspiegel-niet-stabiel-is/,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • dalen
  • schommelen
  • stijgen
  • uit balans raken
  • verbeteren

Hypoglycemie ontstaat als er te veel insuline in het bloed zit voor de aanwezige hoeveelheid glucose. De bloedsuikerspiegel daalt dan juist te veel.

https://jessevandervelde.com/waarom-je-niet-kunt-afvallen-als-je-bloedsuikerspiegel-niet-stabiel-is/,

Gedurende de dag schommelt je bloedsuikerspiegel. Dit vindt plaats in de basis, maar ook rondom sporten. Je bloedsuikerspiegel stijgt en daalt. Simpel uitgelegd: afhankelijk van de soort én hoeveelheid voeding die je eet, stijgt je bloedsuikerspiegel sterk, minder sterk of blijft deze stabiel.

http://www.sportvoedingwebshop.com/blog/2016/02/26/dossier-bloedsuikerspiegel-sporten-en-je-gezondheid/comment-page-1/,

Door het te vaak en te veel eten van suikers/geraffineerde koolhydraten raakt je bloedsuikerspiegel uit balans.

https://energiekevrouwenacademie.nl/insuline-het-hormoon-dat-je-vet-stevig-vasthoudt/

Wanneer door een betere controle de bloedsuikerspiegels terug verbeteren, gaat na een tijdje de ooglens opnieuw ontzwellen, waardoor de tijdelijke bijziendheid weer verdwijnt.

http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2001/Diabetes-Info-Mei-Jun-2001/Bij-de-oogarts.htm,

als object bij een werkwoord


  • de bloedsuikerspiegel normaliseren
  • de bloedsuikerspiegel verhogen

Door de bloedsuikerspiegel te normaliseren zullen de klachten verdwijnen, en de kans op complicaties op de lange termijn worden verkleind.

http://www.intmed.unimaas.nl/endo/

Eenvoudige koolhydraten worden geput uit suiker, koekjes, honing, frisdranken en gebak. Deze eenvoudige koolhydraten komen snel in het bloed terecht, verhogen de bloedsuikerspiegel en geven een kort verzadigingsgevoel.

http://www.vig.be/

met adjectief ervoor


  • de, een lage bloedsuikerspiegel
  • de, een stabiele bloedsuikerspiegel
  • de, een te lage bloedsuikerspiegel
  • superhoge bloedsuikerspiegels

De toediening van extra insuline zal de bloedsuikerspiegel sterk doen dalen wat tot gevolg heeft dat de lichaamseigen productie van insuline in de alvleesklier zal afnemen. Uiteindelijk zal de alvleesklier helemaal niet meer functioneren. Tevens kan de lage bloedsuikerspiegel leiden tot een tekort aan suikers in de hersenen wat een coma tot gevolg kan hebben.

http://www.necedo.nl/

Afvallen en minder eten zijn twee dingen die vaak in één zin worden genoemd. Maar eigenlijk is de eerste stap die je moet zetten als je gewicht wil verliezen het zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel.

https://jessevandervelde.com/waarom-je-niet-kunt-afvallen-als-je-bloedsuikerspiegel-niet-stabiel-is/,

De reisapotheek bestaat uit geneesmiddelen voor in- en uitwendig gebruik die onmiddellijke aandoeningen en ongemakken aanpakken: glucagon in geval van een te lage bloedsuikerspiegel.

http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-2001/Diabetes-Info-Jul-Aug-2001/op_reis.htm,

Ouders voelen zich ook al wat meer gerust wanneer ze merken dat je zelf oplossingen kan vinden wanneer je in een nieuwe situatie komt. Wanneer je onverwachte hypo's goed kan opvangen en superhoge bloedsuikerspiegels kan vermijden, dan zullen ze ervan uitgaan dat je dit ook kan wanneer je fuift.

http://www.diabetes-vdv.be/Diabetes-Info-Magazine/Diabetes-Info-Magazine-1998/Nov-Dec-1998/discotheek.htm,

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • een snel wisselende bloedsuikerspiegel

Als u [...] een snel wisselende bloedsuikerspiegel hebt, zult u uw voedingspatroon moeten veranderen.

http://www.pbg.nl/

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen