blunderaar


blunderaar 1.0

iemand die blundert; iemand die een blunder of blunders begaat: ook: iemand die gewoon is te blunderen; iemand die vaak blundert
Bij uitbreiding ook wel gezegd bedrijven, instanties e.d.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een blunderaar…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] buldert; begaat een blunder of blunders

    Algemene voorbeelden


    Blunderaars vallen niet op. Goed nieuws voor mensen die regelmatig met scheerschuim in hun nek op school arriveren, mayonaisevlekken op hun kleren te laat ontdekken of in refters volle dienbladen uit hun handen laten vallen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die iets sociaal onhandigs doen het idee hebben dat iedereen dat ziet, terwijl in werkelijkheid veel minder mensen het in de gaten hebben. En als anderen zo'n blunder al opmerken, vinden ze die helemaal niet zo erg als de blunderaar vreest.

    http://desleutel.be/files/leerlingendef.pdf

    Een onhandige politie-inspecteur - die door zijn moeder in het voetspoor van zijn gestorven vader is gedwongen - en een ambitieuze journaliste proberen ieder staatsvijand nummer 1 te pakken te krijgen, die echter met valse identiteit vriendschap met de blunderaar sluit. De combinatie Coluche-Depardieu geeft enige sjeu aan de komedie die het politiesysteem angstvallig spaart en alleen de stuntelende hoofdpersoon op de korrel neemt.

    https://www.vprogids.nl/cinema/films/film~389264~inspecteur-la-bavure~.html

    Bij een overboeking heeft een bitcoin-bezitter een klein, maar kostbaar foutje gemaakt. Door het omkeren van twee velden spoelde hij ruim 291 bitcoin door het putje. [...]. De blunderaar moet gebruik hebben gemaakt van een ouder systeem met commandoregelgebaseerd interface, en waarschijnlijk ook van een zogeheten bitcoin mixing service.

    https://www.agconnect.nl/artikel/bitcoin-bezitter-blundert-136700-dollar-weg,

    Het kunstwerk is vier bij veertien meter, 2,5 centimeter hoog en er zit ruim 1100 liter pindakaas in verwerkt. Ruim 54.000 mensen hebben de Pindakaasvloer in het museum bekeken. Er zijn de afgelopen maanden vier mensen per ongeluk in de pindakaas gestapt. Stukadoors moesten de vloer dan weer herstellen. De kosten daarvoor werden verhaald op de blunderaars.

    https://www.rijnmond.nl/nieuws/4696/Hoe-duur-is-pindakaas,

    Energie, openbaar vervoer, thuiszorg, water, alles gaat naar commerciële molochs die vrijwel geen concurrentie hebben. Het resultaat? Italiaanse rommel op het spoor die na een paar maanden van arren moede buiten dienst wordt gesteld. Daar hobbelen we dan in een aftandse stoptrein van Antwerpen naar Roosendaal. Wat een blunderaars moeten die inkopers zijn geweest.

    https://bits-chips.nl/artikel/hightech-autarkie/,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • behoorlijke blunderaars
    • de ernstigste blunderaar
    • grote blunderaars
    • de grootste blunderaar
    • incompentente blunderaars
    • politieke blunderaars
    • een spreekwoordelijke blunderaar
    • een tactische blunderaar

    Het leuke van de film is ook dat elke crimineel, van klein tot groot, behoorlijke blunderaars zijn, die alles uit de hand laten lopen.

    http://www.filmkeuze.nl/cgi-bin/loader?/cgi-bin/pm/frec-6a8f10.html,

    Volkswagen is (nog) niet overgegaan op crisiscommunicatie naar aanleiding van het actuele dieselschandaal. Terwijl steeds meer fouten aan het licht komen en het klantvertrouwen inmiddels sterk is gedaald sinds 'Dieselgate', houdt het automerk zich opvallend rustig op social media. Op de Facebook-pagina van Volkswagen Nederland is bijvoorbeeld voor het laatst op dinsdag 22 september een post geplaatst, notabene over 'De 10 leukste autoblunders op een rij!'. Onder dat bericht schrijft ene Erica Haye dat 'de grootste blunderaar is Volkswagen zelf', goed voor dertig likes, maar commentaar van het webcare- of PR-team van het automerk blijft dus uit op dit specifieke kanaal.

    https://customerfirst.nl/nieuws/2015/09/communicatiestilte-bij-volkswagen/index.xml,

    De ernstigste blunderaar is voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Zodra die het woord neemt, moet je eigenlijk een steen door je radio of TV gooien. Ze werpt zich op als de spil van het Europese coronabeleid – alleen, er is helemaal geen beleid.

    https://www.bnr.nl/podcast/bernard-hammelburg/10432378/opinie-matennaaien,

    Ras is geen factor van belang en ook de invloed van grote mannen en/of grote blunderaars moeten we in deze geschiedenis van de zeer lange adem niet overschatten.

    https://www.ad.nl/economie/redden-killer-app-s-het-westen~a63df3e0/,

    Ik heb nu al een jaar ongeveer windows 10 en heb het helemaal gehad met dit besturingssysteem. [...]. Ik heb het nu al voor de vijfde keer moeten herinstaleren en weer doet de helft het niet. [...]. Wat een bagger besturingssysteem. By far de slechste windows versie EVER!!! [...]. Incompetente blunderaars zijn jullie.

    https://answers.microsoft.com/nl-nl/windows/forum/all/helemaal-gehad-met-windows-10/2dea98a1-352d-4465-a8a1-f328973c15fb,

    Het ergerlijke is, dat de eigen inkoopblunders en de klimaatgekte, waarbij kolencentrales (Nederland, Frankrijk) worden gesloten, waardoor de vraag naar en de prijs van gas sterk omhoog is gevlogen, nu door de politieke blunderaars en klimaatgekkies worden verdoezeld, teneinde Poetin de schuld van de hogere gasprijs in de schoenen te schuiven.

    https://www.iex.nl/Forum/Topic/1347298/Koffiekamer_Kabinet-Rutte-III-vertrouwen-in-de-toekomst-.aspx?page=2564,

    In 1714 kwamen de Scriblerianen voor het eerst bijeen, al noemden ze zich nog niet zo. Pas na enkele sessies ontstond het personage Martinus Scriblerus, zo geheten naar Sir Martin (een spreekwoordelijke blunderaar) en 'scribler' (derderangs schrijver). Fundament onder het plan was een heuse biografie van Martinus.

    https://tijdschriftraster.nl/het-lange-gedicht/de-herinneringen-aan-het-buitengewone-leven-werken-en-ontdekkingen-van-martinus-scriblerus/,

    Winston Churchill staat bekend als de man die Groot-Brittannië door de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog loodste en daarmee aan de basis stond van de geallieerde eindoverwinning in WO2. In werkelijkheid was Churchill een tactisch blunderaar, die zich liet verblinden door zijn imperiale obsessies.

    https://www.historischnieuwsblad.nl/winston-churchill-1874-1965/,

    met substantief ervoor


    • zo'n stelletje blunderaars

    De democraten zijn erin geslaagd van hun caucus zo'n rommeltje te maken dat Trump en de Republikeinen er gretig gebruik van zullen maken. Aan zo'n stelletje blunderaars vertrouw je het landsbestuur toch niet toe?

    https://tiogatours.nl/blog/de-amerikaanse-verkiezingen--hoe-staat-het-ervoor/,

    met telwoord ervoor


    • de eerste blunderaar
    • de grootste twee blunderaars

    Wel een avondklok, geen avondklok, toch een avondklok. Protestgroep Viruswaarheid beleefde een knotsgekke week, en daarmee heel Nederland. Bliksemsnel werd er een nieuwe spoedwet gemaakt, maar wat zegt dat over de betrouwbaarheid van de overheid? En wat gebeurt er als het kabinet afspraken niet nakomt? In Zeeland weten ze daar meer van, want daar zou een marinierskazerne komen, maar die kwam niet. De verkiezingscampagne kent daarnaast de eerste blunderaar met een schaatsende Wopke Hoekstra.

    https://omny.fm/shows/politieke-podcast/massahysterie-bij-viruswaarheid-een-onbetrouwbare,

    Kris Peeters en Johan Vande Lanotte! Zij zijn de laatste twee ministers van Consumentenzaken. [...]. De grootste twee blunderaars uit de geschiedenis van de Belgische politiek. Die zullen uw belangen als koper van producten en diensten eens gaan verdedigen. Laat varen alle hoop, gij die… enzovoort.

    https://www.tijd.be/dossier/kaaiman/fraudefront/9699382.html,

    met onbepaald voornaamwoord


    • vele blunderaars

    'Zeker, ik heb fouten gemaakt', zegt Messier een paar maanden later tegen de krant Libération. 'Ik heb niet naar de herhaalde waarschuwingen van mijn medewerkers, vrienden en mijn vrouw geluisterd.' Alsof het zo simpel is. 'Een complete idioot met weinig verstand van cultuurverschillen, een narcist', noemde onlangs nog Insead-hoogleraar en psychoanalyticus Manfred Kets de Vries hem tegenover het zakenblad Management Team. Maar staat deze narcist alleen? Is hij een uitzondering op de regel van beheerste, wijze, evenwichtige bestuurders? [...]. Het lijkt er niet op. Vele blunderaars gingen Messier voor, vele volgden.

    http://www.intermediair.nl/index.shtml?http://www2.intermediair.nl/artikel.jsp?id=50031,

    met eigennaam


    • blunderaar Raphäel Varane

    Johan Derksen richt zijn pijlen niet op blunderaar Raphäel Varane, maar op een andere prutser bij Real Madrid!

    https://www.facebook.com/voetbalzone/posts/3614904475209746/,

    voorafgegaan door als


    • faam als blunderaar opbouwen
    • ontmaskeren als blunderaar
    • zichzelf als een blunderaar beschouwen

    Vriend en vijand beschouwen dat plan als Banks' grootste misser, wat heel wat wil zeggen omdat de bewindsman een grote faam als blunderaar heeft opgebouwd.

    http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Schotland/voetbal.html,

    Ontgoocheling alom over Commissievoorzitter. De Italiaanse professor Romano Prodi is twee jaar voorzitter van de Europese Commissie. Zijn eigen topambtenaren noemen hem hardop 'Monsieur Santer II'. Na een vliegende start is de Italiaan ontmaskerd als een blunderaar, die zijn talen slecht spreekt en zijn dossiers niet beheerst.

    http://www.gva.be/dossiers/-e/europacorruptie/prodi.asp,

    Wie in zijn werk uitblinkt in deskundigheid, kan in zijn priveleven een grote nul zijn. Hoewel ik mezelf niet beschouw als een mislukkeling in het opvoeden van mijn eigen kinderen, noch als een blunderaar als het gaat om de stimulering van de taalontwikkeling, zou het me toch niet verbazen als mensen in mijn omgeving soms denken: daar zit echt een steekje los, die is zo doorgedraafd in haar werk, wat een vakfreak.

    https://www.jmouders.nl/vakfreak-of-ontaarde-moeder/,