boeddhist


boeddhist 1.0

iemand die de leer van Boeddha aanhangt; iemand die het boeddhisme aanhangt; aanhanger van de leer van Boeddha; aanhanger van het boeddhisme; iemand die de leer van Boeddha belijdt; iemand die het boeddhisme belijdt; belijder van de leer van Boeddha; belijder van het boeddhisme

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een boeddhist…

is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] hangt de leer van Boeddha aan; is aanhanger van het boeddhisme; belijdt de leer van Boeddha; is belijder van het boeddhisme

    Algemene voorbeelden


    Als mensen vrij zijn van hun gehechtheid aan het vergankelijke, van hun verlangen en hun begeerte dan komen ze in het nirwana terecht, een toestand van volmaakte vrede en absolute gelukzaligheid. Dit is het hoogste wat een boeddhist kan bereiken.

    http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/oorsprongboeddhisme.htm

    Ongeveer 85 procent van de 193 miljoen Indonesiërs staat te boek als moslim. De overige 15 procent is protestant, katholiek, hindoe of boeddhist.

    NRC,

    Een aantal boeddhisten wordt monnik of non voor het leven. Ze geven hun aardse bezittingen op, leven ongehuwd en vullen hun dagen met meditatie, gebed, onderwijs en ziekenzorg.

    http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/boeddhisme.htm

    Boeddhisten streven naar een toestand van volmaakte vrede (nirvana). Boeddha leert dat men om de nirvana te bereiken het Achtvoudige Pad moet bewandelen: het juiste inzicht, juiste besluit, juiste woord, de juiste daad, het juiste leven, het juiste streven, het juiste denken en de juiste meditatie.

    http://users.skynet.be/zoekheteensop/boedhisme.htm

    Hoge boeddhistische geestelijken in Sri Lanka hebben vanmorgen een ontmoeting met paus Johannes Paulus geboycot. De boeddhisten protesteerden hiermee tegen recente opmerkingen van de paus over het boeddhisme, die ze beledigend achtten. Het wegblijven van de boeddhisten was pijnlijk voor de paus, omdat Sri Lanka in meerderheid boeddhistisch is.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • bidden
    • geloven

    Alhoewel er geen voorgeschreven tijden voor gebed zijn, bidden boeddhisten 's morgens en/of 's avonds, evenals voor maaltijden. Vele boeddhisten maken gebruik van bidsnoeren of mala's als hulp bij het reciteren van de naam van Boeddha.

    http://www.ibps.nl/nl/hehuathema.htm,

    De boeddhisten geloven dat ze na de dood opnieuw geboren worden in een andere levenswezen. Hoe iemands leven eruit ziet, hangt af van zijn karma, de optelsom van zijn goede en slechte daden en gedachten.

    http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/boeddhisme.htm

    Net als de Hindoes geloven Boeddhisten in het Levensrad of Rad van de Wet. Dat is de ononderbroken cirkel van de wedergeboorte, waarin mensen gevangen zitten als ze nirvana nog niet bereikt hebben.

    http://users.skynet.be/zoekheteensop/boedhisme.htm

    met koppelwerkwoord


    • worden
    • zijn

    'Courtney is vijfentwintig, papa is vijfenzestig, of zoiets? Toch? En wat doet het er eigenlijk toe? Als ze elkaar nou gelukkig maken. Weet je dat hij boeddhist is geworden?' 'Papa? Een boeddhist? Je meent het.' 'Echt waar. Ze zijn het allebei.'

    De wolvenlus, Nicholas Evans,

    Mijn zus is al twintig jaar boeddhist. Ik ben er al heel lang in geïnteresseerd en ik zie het als iets waarvan wij monotheïsten heel veel van kunnen leren.

    NRC,

    Fumihiro Joyu deed zijn uitspraken in de buitenlandse journalistenclub van Japan. Hij zei dat zijn sekte er geen enkel belang bij heeft aanslagen te plegen of mensen te ontvoeren: "Wij zijn boeddhisten, we koesteren de vrede."

    NRC,

    met adjectief ervoor


    • taoïstische boeddhisten
    • Tibetaanse boeddhisten

    Het Zen-boeddhisme was in eerste instantie de leer van de Boeddha als verkondigd in China door de Indiase wijsgeer Bodhidharma, zoals het door de reeds bestaande taoïstische boeddhisten werd geïnterpreteerd.

    http://www.euronet.nl/~advaya/lezingen.htm

    De spirituele en politieke leider is de Dalai Lama. Tibetaanse boeddhisten geloven dat als hij sterft, zijn geest overgaat in het lichaam van een kind.

    http://www.xs4all.nl/~wzweers/dossiers/boeddha/

    Tibetaanse boeddhisten hebben een oprecht vertrouwen in Boeddha en hun godsdienst is verweven met hun dagelijks leven.

    http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/oorsprongboeddhisme.htm

    • een vrome boeddhist

    Gedurende zijn militaire carrière gaf Surayud blijk van tact en onkreukbaarheid. Vooral door de laatste eigenschap onderscheidde hij zich van veel van zijn medeofficieren. Hij is een vrome boeddhist en bracht na zijn pensionering in 2003 enige tijd in een klooster door.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1698140/2006/09/30/Coupplegers-in-Thailand-benoemen-oud-legerleider-tot-premier.dhtml,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • boeddhisten in Australië
    • boeddhisten in China
    • boeddhisten in Japan
    • boeddhisten in Tibet
    • boeddhisten in Zuidoost-Azië

    Bij het vorige bezoek van de Dalai Lama waren er zo'n 35.000 boeddhisten in Australië. Inmiddels is hun aantal aangegroeid tot meer dan 140.000. Dat is vooral het gevolg van de toenemende immigratie vanuit Azië, maar blijkbaar worden ook steeds meer blanke Australiërs aangetrokken door het boeddhisme.

    De Standaard,

    In absolute aantallen bestaat er een behoorlijk aantal katholieken in Azië en Australië/Oceanië, maar de gelovigen zijn geconcentreerd in enkele landen en vallen bovendien weg tegen de grote massa van boeddhisten in China, Japan en Zuidoost-Azië, de hindoes in India en de moslims in Indonesië en Maleisië.

    NRC,

    Een bijna geruisloze boeddhistische heropleving in Mongolië baart Peking zorgen. Sinds de Mongoliërs zes jaar geleden het communisme vaarwel zegden, worden overal in het land boeddhistische kloosters heropgebouwd. Dat kan een ruggesteun zijn voor de boeddhisten in Tibet en hun verbannen leider, de Dalai Lama, die Tibet wil losmaken van China.

    De Standaard,

    met telwoord ervoor


    • 300 miljoen boeddhisten
    • drie miljoen boeddhisten

    Op de hele wereld zijn er meer dan 300 miljoen boeddhisten. Het boeddhisme heeft zich vanuit Bodh Gaya verspreid over tal van oosterse landen. Daarom wonen ze tegenwoordig vooral in Azië.

    http://www.student.kuleuven.ac.be/~m9919504/oorsprongboeddhisme.htm

    Het boeddhisme wint intussen langzaam terrein in de Verenigde Staten en Europa. In Frankrijk zouden er al drie miljoen boeddhisten zijn. In België bestaan twee boeddhistische centra, één in Wallonië en één in Schoten bij Antwerpen.

    http://www.digilife.be/schoolnet/boeddhisme.doc

    met ander, nevengeschikt substantief


    • hindoes en boeddhisten

    Hindoes en Boeddhisten spreken van 'karma'. Dat woord is bij ons bijna ingeburgerd voor oorzaak-gevolg samenhangen tussen levens. Vaak worden die gezien als onwrikbare wetten die alle rampspoed verklaren. Dat kan dan gepaard gaan met berusting of fatalisme.

    http://www.inn.nl/~reincarn/rt4.htm

    De hindoes en de boeddhisten geloven dat de ziel gevangen zit in het lichaam. En na de dood ben je pas bevrijdt van dat lichaam als je heel braaf en goed hebt geleefd. Als je niet goed hebt geleefd, dan wordt de ziel gereïncarneerd. Dat wil zeggen dat je ziel terugkeert in een ander lichaam.

    http://kinderen.webhotel.be/Godsdienst/dood.htm

    voorafgegaan door als


    • als boeddhist

    Ook ik zal, als boeddhist, handelen vanwege de gelofte die ik maakte me in te zetten voor de mensen en de Wet, met de gedachte dat het belangrijkste werk van mijn leven nog voor me ligt.

    http://www.sgined.nl/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen