bolsjewisme


bolsjewisme 1.0

communistische doctrine van de bolsjewieken, vanaf 1903 ontwikkeld door Lenin en te beschouwen als een theoretische uitwerking van de leer van Marx

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bolsjewisme…

is een ideologie

  • [Plaats] ontwikkelde zich in Rusland
  • [Tijd] werd uitgewerkt in het begin van de twintigste eeuw, vooral door Lenin
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] bouwt de begrippen en opvattingen uit de leer van Marx verder uit, onder meer in verband met de dictatuur van het proletariaat als noodzakelijke overgangsperiode, de vorming van een nieuw proletarisch-democratisch staatsapparaat en de ontwikkeling van de communistische arbeiderspartijen tot een internationale wereldorganisatie

    Algemene voorbeelden


    De Bolsjewieken waren communistische revolutionairen, die de opvattingen van Karl Marx volgden. Het Bolsjewisme is een richting van de Russische Sociaal Democratische Arbeiders Partij. Deze partij was in Rusland verboden, en deze partij werd in stand gehouden door Russen die naar het buitenland gevlucht waren.

    http://www.collegenet.nl/index_mainframe.php?mainframe=http%3A%2F%2Fwww.collegenet.nl%2Fstudiemateriaal%2Fverslagen.php%3Fverslag_id%3D8496%26site%3D

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • het bolsjewisme bestrijden
    • het bolsjewisme herstellen
    • het bolsjewisme uitroeien

    Roeslan Chasboelatov wordt door zijn tegenstanders immers afgeschilderd als de vooruitgeschoven post van de "rood-bruine coalitie" die het bolsjewisme in Rusland wil herstellen. "Jozef Stalin/Roeslan Chasboelatov: de beelden beslissen alles'', aldus het weekblad Stolitsa.

    NRC,

    In de auto dacht ik nog even na over Viléms betoog. Fantasie of werkelijkheid, wat waren eigenlijk de maatschappelijke consequenties van zijn opvattingen? Hij was een politiek activist die het bolsjewisme bestreed, maar wat wilde hij ervoor in de plaats stellen?

    Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

    in voorzetselgroep


    • strijd tegen het bolsjewisme
    • strijden tegen het bolsjewisme

    De Verenigde Staten hebben de heropbouw en de éénmaking van Europa ontwikkeld als een dam tegen het communisme onder Amerikaans protectoraat. De oude nazi's werden de specialisten in de strijd tegen het bolsjewisme.

    http://ptb.be/scripts/article.phtml?obid=13537=2,

    met adjectief ervoor


    • duivels bolsjewisme
    • goddeloos bolsjewisme

    "Wie spreekt er nu over de schrijver Solzjenitsyn, de Nobelprijs, het creatieve individu? Men heeft het bij voorkeur over de dissident, het slachtoffer van de politieke verdrukking, de kruisridder tegen het goddeloze bolsjevisme - en dat is toch symptomatisch."

    Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen