bombast


bombast 1.0

(pejoratief)

hoogdravende stijl die zich vooral richt op uiterlijk vertoon en effectbejag maar inhoudelijk veelal weinig voorstelt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Bombast…

is een stijl; is een wijze

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door overdrijving, bv. plechtstatige en overtollige woorden, holle beeldspraak en al te nadrukkelijke gevoelsuiting
  • [Waardering] wordt als onecht en kunstmatig afgekeurd

    Algemene voorbeelden


    Slechts op een paar punten is De Moor, zoals dat heet, niet mals in zijn kritiek. 't Harts neiging tot 'omslachtigheid' bijvoorbeeld, de 'irritante' stijl- en zinswendingen die je in al zijn boeken tegenkomt, zijn voorliefde voor 'bombast' - De Moor laat niet na te benadrukken dat dit alles hem behoorlijk ergert.

    NRC,

    De jonge baritonsaxofonist klinkt nog veel vinniger, voelt zich als een vis in het water omringd door saxofonisten als Allen Eager, Lee Konitz, Zoot Sims en Al Cohn. Opvallend hoe soepel die lijnen in elkaar vloeien. Lichtvoetig en helder, zonder enig bombast klinkt het. Mulligan kombineert lyrische kwaliteit met een soort good times-gevoel.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • holle bombast
    • retorische bombast
    • ronkende bombast

    Die mening lijkt ook Maarten Steenmeijer te delen. Je kan volgens hem de popteksten beter niet aan een gedetailleerde lezing onderwerpen, "want de kans is groot dat er dan irritante vaagheid, holle bombast en tenenkrommende gemeenplaatsen te voorschijn komen."

    De Standaard,

    En inderdaad, een paar aanwezigen hadden gelachen om de verbale stunts van de professionele milieu-activist, maar dat is geen excuus voor retorische bombast of - nog kwalijker - onjuiste beweringen.

    http://www.nijenrode.nl/nl/

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding