boomkorvisser


boomkorvisser 1.0

iemand die voor zijn beroep met boomkornetten vanaf kleine vissersscheepjes, kotters, vist, zoals gebruikelijk is bij het vissen op platvis, kabeljauw, wijting en garnalen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een boomkorvisser…

is een persoon

  • [Uiterlijk] draagt doorgaans stevige en waterbestendige kleding
  • [Plaats] werkt vooral in de Noordzee en komt dan meestal uit België of Nederland, maar kan ook werken in het Kanaal, de Ierse Zee, de Golf van Biskaje en het Skagerrak (als Engelsman, Ier, Duitser of Deen)
  • [Activiteit of handeling] vist op platvis, kabeljauw, wijting en garnalen
  • [Betrokkene] vangt dieren in zee die zich bij de bodem bevinden, zoals platvis, kabeljauw, wijting en garnalen
  • [Instrument] doet zijn werk met behulp van een boomkor (een opengehouden sleepnet aan een stang), waarbij gebruik wordt gemaakt van wekkerkettingen, d.w.z. rammelende kettingen waarvan de vissen opschrikken waardoor ze in de netten zwemmen
  • [Middel] werkt vanaf kotters, een speciaal soort kleine vissersscheepjes
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] oefent zijn functie uit voor zijn beroep

Algemene voorbeelden


Vooral de boomkorvisserij richt in de Noordzee grote schade aan. Boomkorvissers slepen een net met stalen dwarsbalk en aangehechte kettingen over de zeebodem, om zo de prooi aan het schrikken te maken en het net in te jagen. Zo bedreigen ze alle vissen en andere levende wezens die voor hun levenswijze aan de zeebodem gebonden zijn, ook de niet-commerciële soorten.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DSW11022002_006,

De bijvangst in de boomkorvisserij wordt door Lindeboom uitgedrukt in het aantal kilo's bijvangst voor iedere kilo verkoopbare tong. Dit geeft een onvolledig en daardoor scheef beeld omdat door de boomkorvissers veel meer schol dan tong wordt gevangen.

NRC,

"Vorige week nog volgden we met onze onderwatercamera de route die een boomkorvisser zojuist had gevaren. De bodem was plat en afgeschraapt, zonder een teken van leven."

http://www.gezondheidskrant.nl/30175/greenpeace-beschermt-natuurgebied-op-zee-met-standbeelden/,

Hieruit is gebleken dat de Nederlandse boomkorvloot slechts 1/3 van de hele Noordzee bevist. Daarnaast worden diverse alternatieven onderzocht om te komen tot een manier van vissen die de vangst van discards (ongewenste bijvangsten) beperken. Zo zijn de boomkorvissers druk bezig met het ontwikkelen van de pulsvisserij.

http://www.pvis.nl/