bottleneck


bottleneck 1.0

vernauwing, versmalling waardoor een voorwaartse beweging wordt gehinderd, bv. in een waterloop of in een verkeersstroom; vervolgens ook in toepassing op wat een opstoppingsprobleem veroorzaakt bij zaken met een denkbeeldige doorstroming: knelpunt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bottleneck…

is een plaats

  • [Vorm] heeft de vorm van een trechtervormige vernauwing
  • [Activiteit of handeling] leidt ertoe dat een voorwaartse beweging wordt gehinderd of stokt
  • [Ondervinder] heeft betrekking op personen of zaken die voorwaarts bewegen
  • [Gevolg of resultaat] leidt tot een opstoppingsprobleem

Algemene voorbeelden


De doortocht van de Westvlaamse stad is alleen geschikt voor schepen tot 800 ton. Door verbreding van de rivier, nieuwe kaaien en het optrekken van bruggen verdwijnt de Kortrijkse bottleneck.

De Standaard,

Volgens Crul's constatering is de bottleneck bij de instroom niet dat er onvoldoende havo- of vwo-leerlingen naar het hoger onderwijs willen; gegevens laten zien dat zij vrijwel allemaal kiezen voor een vervolgopleiding in het hoger onderwijs. Hij concludeert: 'Om tot een evenredige doorstroming van allochtone leerlingen naar het hoger onderwijs te komen, moet vooral de instroom worden bevorderd'.

http://www.lbr.nl/onderwijs/studeren.html,

Zijn auto staat op de Rozengracht. De Stadhouderskade is nog altijd opgebroken, langs het Concertgebouw is het een bottleneck. Hij neemt de Prinsengracht en staat al na een minuut vast achter een lossende bestelauto. Godver... terug kan ook niet meer, ziet hij in de spiegel.

Een soort Engeland, Robert Anker,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • ontstaan

Vorig jaar, bij werkzaamheden aan de zuidelijke rijbaan van de zuidelijke ringweg ontstond daar een bottleneck. Volgens verkeersdeskundigen hebben tal van automobilisten gebruik gemaakt van sluiproutes.

Dagblad van het Noorden,

met adjectief ervoor


  • belangrijke bottleneck
  • bestaande bottleneck
  • grote bottleneck

De afslag op de N11 bij Bodegraven is de grote bottleneck. Automobilisten wachten daar dagelijks langdurig op hun beurt om de A12 te bereiken.

Algemeen Dagblad,

Het bedrijfsleven is zeer ingenomen met het voorstel van eurocommissaris Bolkestein om de registratie van patenten goedkoper en eenvoudiger te maken [...]. De werkgeversvereniging VNO-NCW is ook positief, maar hoopt dat bestaande 'bottlenecks', zoals het vertaalprobleem en de rechtsgang in een nieuw voorstel dan meteen ook geregeld worden.

Het Financieele Dagblad,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


bottleneck 2.0

afbeelding

Bron: Deelight
( CC BY-SA 2.0 )

buisje van glas of metaal dat een gitarist om een van de vingers schuift om ermee over de snaren te strijken en karakteristieke zangerige klanken voort te brengen zoals in Hawaïaanse muziek en blues

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bottleneck…

is een voorwerp

  • [Afmeting] is klein en past om een vinger
  • [Vorm] is buisvormig
  • [Materiaal] is gemaakt van glas of metaal
  • [Functie] dient om ermee over gitaarsnaren te strijken zodat zangerige klanken ontstaan zoals in Hawaïaanse muziek en blues

Algemene voorbeelden


De als een dronken man over de stoep zwalkende koortjes van zijn gitaristen illustreerden ook gisteravond de doorleefde karakters van Wynn's teksten. Tegelijkertijd relativeerden ze hun neiging tot het groteske, zoals gitarist McCarthy zijn eigen snarenvirtuositeit ironiseerde door een hele fles Spa als bottleneck te gebruiken.

NRC,

Een bottleneck wordt gebruikt om slide-gitaar te spelen. Zal het oorspronkelijk inderdaad een afgezaagde hals van een fles zijn geweest, tegenwoordig is het een stukje metalen of glazen pijp, wat je over de vinger schuift. Hiermee kun je traploos van de ene toon naar de volgende glijden op de snaren. Dit effect kun je natuurlijk ook bereiken door de snaren op te drukken naar een hogere toon. Dit kan echter niet straffeloos: de arme snaar zal het uiteindelijk niet kunnen bolwerken en toing: geknapt!

http://www.debraconier.nl/index.php?h=1&s=5,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen